söndag 31 januari 2010

Tre sekunder - Roslund & Hellström

Förra året - 2009 - utsågs Roslund & Hellströms Tre sekunder till Årets bästa svenska kriminalroman. Författarna tog hem Svenska deckarakademins pris med motiveringen: "En explosiv tegelsten till roman som tar pulsen på samtiden".

Roslund och Hellströms femte kriminalroman är en fiktiv historia som avslutas med en faktadel där de egentligen förklarar hur lite verkligheten egentligen skiljer sig från fiktionen. Känslan av att ha läst en sann berättelse dröjer sig kvar hos mig och trots att det är den första kriminalromanen jag läser av författarduon kan jag förstå att deckarparets namn är en kvalitetsstämpel. Innan du tar dig an denna tegelsten ska du frigöra dig från störande moment i ditt liv, för boken är svår att lägga ifrån sig. Jag vet vad jag talar om... fick boken för fyra dagar sedan och jag har precis hunnit läsa färdigt den, dock inklusive många störande moment...

Den polskfödde Piet Hoffmann, för detta kriminell, arbetar sedan nio år tillbaka som polisinfiltratör. Hoffmann är en "hjälte" och kärleksfull far till två små barn. Han är betrodd av den polska maffian och skickas därför till fängelse för att som infiltratör förse polisen med bevis. Blir han avslöjad blir han bränd av alla. Det finns säkert människor som lever såna här liv, det vill säga undercover, men jag undrar hur det känns för dem att komma hem till familj och barn och hålla isär sina respektive liv, eller att varje dag riskera att förlora allt. Slutet tänker jag inte avslöja, men författarna vänder skickligt upp och ner på allt med ett överraskande slut.

Om jag ska beskriva boken med några få ord så säger jag så här: vettlöst farlig, andlöst spännande och uppfriskande!

fredag 29 januari 2010

Klara färdiga läs lärarbok - Gunilla Östergren

Till "Klara färdiga läs" (KFL) - serien finns en lärarbok som är en utförlig handledning med praktiska tips för hur läraren kan arbeta med läs- och skrivinlärning. Samtidigt beskriver författaren, Gunilla Östergren, de pedagogiska tankarna med KFL - materialet.

Här kan du läsa vad jag har skrivit om övriga böcker i serien. Det är en serie läromedel med övningsböcker, textbok och kopieringsunderlag. KFL är ett läsinlärningsmaterial för elever som ska lära sig att läsa. Fördelen med det här läromedlet för läsinlärning är att innehållet i böckerna är uppbyggda tematiskt samt anpassade till elever i förberedelseklass eller klasser med många andraspråkselever.

måndag 25 januari 2010

Kan du säga schibbolet? - Marjaneh Bakhtiari

Familjen Abbasi består av fyra medlemmar. Pappa Mehrdad är lärare, författare och talar flytande, felfri svenska. Mamma Noushin kan knappt prata svenska, är arbetslös och sjukskriven. Barnen Parisa, 16 år, och Baran, 13 år, är trotsiga och envisa. Mest av allt är de blinda för de uppoffringar föräldrarna har gjort genom att flytta från Iran till Sverige.

Marjaneh Bakhtiaris andra roman, Kan du säga schibbolet, är en satir om den nutida integrationsdebatten. Bakhtiari tuggar sönder allt vad klyschor heter, stöter och blöter generaliseringar och visar oss mångkultur som den verkligen är. Vad författaren verkligen visar är att vi alla i grunden är människor, vi är alla olika och vi kan inte kategorisera invider under begreppen nysvensk, blatte eller invandrare.

Familjen Abbasi står i centrum för bokens handling, men vi får också träffa många andra människor som ger poäng åt bokens innehåll. Bokens stil är inte bland det bästa, däremot är innehållet väldigt intressant. Bakhtiari är duktig på att visa att det finns inte en enda lösning för alla i integrationsdebatten - speciella mallar för alla invandrare eller för alla familjer.

lördag 23 januari 2010

Klara färdiga läs serien - Gunilla Östergren & Lena Bouvin

Jag har fått ta del av Klara färdiga läs (KFL) serien, läromedel som ges ut av bokförlaget Hallgren & Fallgren. I serien finns Klara färdiga läs läsebok, Övningsbok A, Övningsbok B, Mitt skolår, Taras sifferbok och Evas kroppsbok. Vissa av böckerna är skrivna av antingen Gunilla Östergren eller Lena Bouvin, men tillsammans representerar de även en del av böckerna i serien. I serien finns dock en lärarbok som jag inte kan uttala mig om eftersom jag inte har fått ta del av den. Men de andra böckerna som jag har läst och bläddrat i har jag bara positiva tankar om.

Min personliga åsikt... jo, jag tycker att det här är böcker som ska användas på alla skolor i landet för läs- och skrivinlärning. Vi måste bli mer medvetna om att våra skolor är mångkulturella och samtidigt arbeta med böcker som är anpassade för våra mångkulturella klasser. Samtidigt är det här böcker som med fördel kan utnyttjas i förberedelseklasser. Elever som kommer hit till Sverige och ska börja från början med läs- och skrivinlärning behöver få höra namn och läsa om situationer de känner igen. Det bidrar till att de får lust att lära och förhoppningsvis även lär sig lättare. Lästräningen blir mer levande då barnen får möta Tara från Iran, Ali från Turkiet och Eva från Sverige. KFL-serien är ett väldigt bra verktyg för att hjälpa dina elever in i det svenska språket, men även hjälpa dem att upptäcka det fantastiska med läsning.


Klara färdiga läs - läseboken och övningsböckerna - påminner om många läseböcker och alfabetsböcker som idag finns för barn som börjar skolår ett, eller nyanlända elever som behöver börja med läs- och skrivinlärning. Men skillnaden med just de här böckerna är att här inkluderas människor från andra delar av världen med anpassade bilder på familjen, omgivningen och bäst av allt - här finns också modersmålslärare representerade. Läseboken innehåller färgglada bilder, räkneramsor och matematiska former. Emellanåt varvas bilderna med lite längre texter om till exempel Ali, Pili, Erik och Sune som dansar och firar Newroz. Som komplement till läseboen finns även "Alis kompisar A-Ö", 29 små läseböcker som handlar om Ali och hans kompisar i olika miljöer och länder. Varje bok är en avslutad berättelse med rika illustrationer. Övningsböckerna är bra för bokstavsinlärning, men de behandlar även några av svenskans ordklasser såsom substantiv, prepositioner och verb.

En av mina favoriter i KFL-serien är "Mitt skolår" när man ska arbeta med månader, veckor och dagar i undervisningen. För varje månad ska eleven intervjua kompisar, lära sig att skriva och berätta samt gå på datumjakt. Det blir som en liten dagbok när man väl är klar med alla månaderna. Till KFL-böckerna finns ett kopieringsunderlag som är mer utvidgat för att kunna arbeta mer med bokstavsinlärningen. Här finns bokstavsbilder, bilder för memoryspel med de första skolorden, kroppsorden och matorden. En del av bilderna för memory kan också användas som bingospel. Det är ett underbart material som kan kopieras upp, förstoras och eleverna kan färglägga bilderna själva.

När eleverna har tränas sifferskrivning och den första matematikinlärningen, kan "Taras sifferbok" utnyttjas till att träna på att se mönster och strukturer i matematiken. Olika teman knyter an till siffrorna i boken och här får eleven träna på ordningstal och siffror. I KFL serien finns även "Evas kroppsbok" med faktatexter om människans kroppsdelar och dess funktioner. Till faktatexterna finns också faktafrågor och praktiska uppgifter.

Jag tycker att Klara färdiga läs är är underbart läromedelspaket för grundskolans lägre år och för förberedelseklasser. Det fantastiska är att böckerna passar jättebra för undervisning i mångkulturella klasser. Jag har mer försökt att förklara hur böckerna är uppbyggda och gett lite personliga reflektioner kring dem. Men jag vill samtidigt betona vikten av att använda läromedel som våra skolbarn känner igen sig i. Själv har jag blivit förtjust i KFL-serien och rekommenderar varmt att alla lärare i svenska som andraspråk och lärare för grundskolans tidigare år ska ta sig en titt på böckerna.

Alla böckerna kan beställas här via Hallgren & Fallgrens hemsida om du är intresserad.

torsdag 21 januari 2010

Äntligen...

... har jag läst färdigt boken Igelkottens elegans skriven av Muriel Barbery. Som jag berättade tidigare såg jag verkligen fram emot denna bok och hoppades på att den skulle vara något utöver det vanliga när det gäller skönlitteratur. Men förutom en massa filosofiska utlägganden och en massa djupa tankar som inte intresserade mig kunde jag inte riktigt få grepp om vad författaren egentligen ville förmedla.

Ska du läsa boken ska du ha intresse för filosofi och konst, precis som portvakten Renée, som hittar sin själsfrände i den självmordsbenägne och superbegåvade tolvårigen Paloma. Innehållet är framtagen för att utmana läsarens intellekt samtidigt som läsarens intressefaktor för analyserande bör vara på hög nivå för att boken ska uppskattas. I annat fall känns den orealistisk med långa rader av fina ord om livet, döden och konsten ur karaktärernas perspektiv. Åsikter som jag inte alltid delar...

onsdag 20 januari 2010

Vill inte gå och lägga mig - Tony Ross

Alla tjatar på att den lilla prinsessan ska gå och lägga sig, men hon vill inte! Kan det bero på att alla tjatar eller för att hon helt enkelt inte vill? Vill inte gå och lägga mig är en bra bok när man ska passa på att prata om läggningsrutiner för jag kan tänka mig att många föräldrar har hört frasen, som bokens titel anger, ett antal gånger!

Temat i boken finns även i andra böcker som "Jag vill inte gå och lägga mig" av Astrid Lindgren och "God natt Alfons Åberg" skriven av Gunilla Bergström. Lilla prinsessan ber om vatten eller hittar på att det finns monster i garderoben, allt för att slippa gå och lägga sig. Det här är rolig bok som jag lade i händerna på min dotter och jag kunde se att hon kände igen sig i lilla prinsessans envishet. Bilderna i boken är väldigt fina och i samspel med texten framkallar den fnissningar om hur små barn är duktiga på att framhala sänggåendet.

måndag 18 januari 2010

Resor i böckernas värld

Odyssén - Det sägs att författaren till denna berättelse är Homeros, men enligt legenden var Homeros en blind sagoberättare som levde på 700-talet f Kr. Den grekiska hjälten Odysseus har varit i Troja och krigat och tack vare Odysseus list lyckades grekerna besegra trojanerna. Efter tio år var det dags att resa tillbaka till ön Ithaka, en resa som beräknades ta några veckor om vinden var bra. Men det blåste inte alls och Odysseus skrek irriterad till havsguden Poseidon att denne var en ynklig stackare som inte kunde åstadkomma bra vind. Poseidon blev arg och hindrade på alla sätt Odysseus från att komma hem. Odysseus råkade ut för jättar, klippor och annat som höll honom kvar. Hemresan tog därför tio år istället för några veckor.

Utvandrarna - Böckerna om den svenska utvandringen skrevs av Vilhelm Moberg. Författaren skrev fyra romaner sammanlagt: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige där han skildrade en familj - Karl-Oskar, Kristina och deras barn. Moberg lade ner mycket tid på sitt förarbete och åstadkom en svensk klassiker som har lästs av många. Det råder hungersnöd i Sverige och det är svårt att försörja familjen. Därför bestämmer sig Karl-Oskar för att rädda familjen över till Amerika, där det finns gott om bra jord. Kristina vill inte utvandra, men när hennes äldsta barn dör ger hon upp och vill resa. Resan med båt från Sverige till New York tog sex veckor vilket orsakade att sjösjuka passagerare, mat som blev dålig och Kristina som började blöda näsblod och led av vitaminbrist. Men väl i Amerika kunde det slitsamma livet i det nya landet börja.

Gullivers resor - Den irländske författaren Jonathan Swift skrev i början av 1700-talet romanen Gullivers resor. Gulliver är en läkare som beger sig ut på den ena resan efter den andra, men som också under sina resor tillbringar lång tid i olika länder. Gulliver hamnar på sin första resa i lilleputtarnas land där invånarna är tolv gånger mindre än Gulliver. Livet i lilleputtarnas land beskrivs som löjlig och vad Swift egentligen vill beskriva är situationen i England. Swift var irländare och väldigt kritisk till Englands sätt att styra Irland. I lilleputtarnas land finns två politiska partier och enda skillnaden mellan partierna är hur man får hål på ett ägg. På sin andra resa hamnar Gulliver i jättarnas land och Swifts beskrivningar är nu helt tvärtom. Situationen i England beskrivs på ett överdriviet positivt sätt och beskrivningarna blir återigen löjliga. Men Swift lyckas uppnå det han vill, för romanen är en satir.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - Hur skrivar man en läsebok i geografi för svenska skolbarn? Hur lyckas man göra Sveriges karta levande? Den idén fick Selma Lagerlöf när hon fick i uppdrag att skriva en läsebok i Sveriges geografi. Hon skapade en liten pojke som red på en fågelrygg över hela landet. På det sättet får vi läsa om hur Sverige ser ut uppifrån, precis som på en kartbild. Vildgässen flyger från söder till norr och Nils Holgersson är den skånske pojken och huvudpersonen i boken. Nils är lat och elak mot djur och som straff blir han förminskad av en tomte. På det viset får han plats på en gåsrygg och får följa med en flock vildgäss genom hela Sverige på deras färd upp till fjällen. På sin resa får Nils träffa många människor och han lär sig en mängd fakta om Sverige. När Nils slutligen kommer hem till Skåne har han förstått att han måste vara snäll mot djur och får därför tillbaka sin normala storlek.

Jorden runt på 80 dagar - 1873 skrev den franske författaren Jules Verne sin roman och engelsmannen Phileas Fogg som slår vad med några vänner om att han ska kunna resa runt jorden på åttio dagar. Han startar genast sin resa med sin betjänt Passepartout. Resan går med tåg och båt från London till Suez. Resan fortsätter enligt följande: Suez - Bombay i Indien - Calcutta - Hongkong - Yokohama i Japan - över Stilla Havet till San Francisco - New York och slutligen från New York till London med båt. Många äventyr väntar och under hela resan följs Fogg av en detektiv som misstänker honom för ett rån. Misstaget klarnar upp, men vad gör det, när Fogg till slut kommer fram, fem minuter för sent! Han tror att han har förlorat vadet, men men hans vänner bevisar för honom att han istället är för tidig. Han har nämligen rest österut och passerat datumgränsen, därför vann han sitt vad.

söndag 17 januari 2010

Läsdagbok

Den här läsdagboken från En bok för alla börjar med förord av Aidan Chambers som berättar om det fantastiska med läsning. Att läsa är som att resa, vår egen färd genom livet och de många världar som böckerna öppnar för oss. Varje läsare är en upptäcksresande som reser långt och utforskar främmande länder.

Som resande vet man också hur viktigt det är att anteckna viktiga detaljer från sin resa för att inte glömma. Anteckningar kan göras i en loggbok eller dagbok, en läsdagbok för att minnas sina resor efteråt. I den här läsdagboken kan du anteckna författare, titel, datum och egna personliga anteckningar om de böcker du läser eller har läst. I början känns inte dagboken så viktig, men om du tar fram den om några år och bläddrar i den, då förstår du vilken guldgruva för minnet den enkla listan gör.

lördag 16 januari 2010

Topplistor januari 2010

Det är svårt att hålla reda på alla nyutgivna böcker i bokdjungeln. Vad ska man läsa? Vad läser det svenska folket? Här kommer i alla fall topplistor för januari 2010 enligt Svensk bokhandel.

Skönlitteratur
1 Den förlorade symbolen - Dan Brown
2 De fattiga i Lodz - Steve Sem-Sandberg
3 Hypnotisören - Lars Kepler
4 Fyrvaktaren - Camilla Läckberg
5 Den orolige mannen - Henning Mankell
6 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson
7 Tårtgeneralen - Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
8 Matthandlare Olssons död - Karin Wahlberg
9 Tre sekunder - Roslund & Hellström
10 Bergens väktare - Conn Iggulden

Barn- och ungdomsböcker
1 Galoppmysteriet - Martin Widmark & Helena Willis
2 Så länge vi båda andas - Stephenie Meyer
3 Sune i Grekland - Sören Olsson & Anders Jacobsson
4 God Jul Nicke Nyfiken - Mary Young O'Keefe & Cathy Hapka
5 Paddington får en julklapp - Michael Bond
6 Siv sover vilse - Pija Lindenbaum
7 Kärleksmysteriet - Martin Widmark & Helena Willis
8 Sagan om mössens julafton - Alf Proysen & Catarina Krusvaal
9 Bara inte du - Katarina von Bredow
10 Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer

måndag 11 januari 2010

Framgång genom språket - Löthagen, Lundenmark & Modigh

Det här är en rätt så tråkig framsida för en väldigt intressant bok. Så låt dig inte luras av framsidan, innehållet är guld värd. Speciellt om du är lärare och undervisar elever i svenska som andraspråk eller har andraspråkselever i klassrummet. Framgång genom språket heter boken som är skriven av Annika Löthagen, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. En bok som handlar om verktyg för språkutvecklande undervisning av andraspråkselever.

Alla tre författarna är lärare och boken har vuxit fram ur deras engagemang, erfarenheter och kunskaper inom modern teoribildning. Det är en metodbok med direkta exempel på hur det kan gå till. Elever med ett annat språk än svenska behöver språkligt stöd i alla skolans ämnen för att lyckas. Därför tycker jag att fler lärare, oavsett vilket ämne man undervisar i, ska fortbilda sig i svenska som andraspråk. Det är en kompetens som verkligen behövs och kommer att behövas alltmer i den svenska skolan idag. Den svenska skolan är en skola i förändring skriver Löthagen, Lundenmark och Modigh och med detta menar de att allt fler elever kommer från länder utanför Europa och Sverige vilket ställer högre krav på lärare för att de eleverna ska få en framgångsrik skolgång.

Boken utgår från teori och forskning inom andraspråk och författarna presenterar studier gjorda av bland annat Jim Cummins, Kenneth Hyltenstam och Caroline Liberg. Jag är fascinerad över författarnas väl genomtänkta bok med verktyg och arbetssätt för en framgångsrik språkutvecklande undervisning. Stöttning, interaktion, ämnesövergripande undervisning, performansanalys och portfolio är några av de saker som tas upp i boken. Här får du inte bara presenterat vad som är språkutvecklande, utan även vad som inte är språkutvecklande. Min avsikt med denna recension är inte att göra reklam för boken, men jag tror att utifrån vad jag skriver om den, kan ni förstå vad jag tycker. Det här är en bok som bör finnas på varje lärares skrivbord... rekommenderas starkt!

onsdag 6 januari 2010

Skolstart vårterminen 2010

Imorgon, 7 januari 2010, är det skolstart. Terminen börjar som vanligt med lektioner enligt schema. Åtminstone är det så på den skola där jag jobbar. Hur som helst betyder skolstart för mig mindre tid för bloggande, men det behöver inte nödvändigtvis vara så.

Därför tänkte jag att det vore trevligt att presentera lite böcker så här dags inför morgondagen utifall någon lärare i vårt avlånga land inte har hunnit att planera inför vårterminen nu under jullovet, som för den delen varade i endast två veckor. Därför kan det vara bra att plocka upp lite tips och idéer om olika böcker som passar bra att undervisa i.

Kerstin Dahl och Matti Lepp har skrivit boken Kul med matte - Leka, beskriva, mäta och räkna. Matematiken finns överallt och barn möter den på olika sätt redan som små. Men för att barnen ska kunna upptäcka matematiken behöver vi vuxna göra den synlig för dem. Vi kan synliggöra den genom att sätta ord på den matematik som finns i vardagen, till exempel sortera strumpor, räkna hur många som äter när vi dukar eller dra lärdom av recept och mått när vi bakar.

Matematiken kan man lära sig när man leker och leken bidrar till att matte blir roligt samtidigt som man kan få roliga stunder tillsammans. Det här är en fantastisk bok om ämnet matematik som kan läras på ett roligt sätt. Man kan räkna, titta på former, bygga och lära sig ordningstal samtidigt som allt kan utövas på ett konkret sätt för en bättre inlärning.

Jag tror att många av oss börjar längta till våren nu. Själv är jag trött på kyla och mörker. Tänk om jag levde i sagornas värld... då skulle jag få uppleva när Yoko går för att hämta våren. Ja, till och med vara med och hålla vårfest under blommande körsbärsträd...

... men bara om jag levde i sagornas värld... Flickan som gick för att hämta våren är en underbar folksaga från Japan. Stackars Yoko blir retad av de andra barnen i byn eftersom hon har tappat sitt hår efter en svår sjukdom. Yoko är dotter till byns svärdssmed och hon är den utvalde för att gå till guden Inari med gåvor för att våren ska komma till byn.

Solgudinnan har blivit skymfad av sin bror, stormguden, och vägrar att komma ut ur sin grotta. Under stormgudens vrede är det kallt och mörkt och människorna lider...

Räven och kråkan, återberättad av Mairi Mackinnon är en bok från Läsegrodan serien utgiven av Forma Books förlag. Boken är grön vilket betyder att den ingår i läsegrodan - grön. Den passar därför till barn som håller på att lära sig läsa eller just har "knäckt koden". Fina illustrationer täcker sidorna i boken med ytterst lite text. I slutet av "Räven och kråkan" finns även pyssel som passar bra till efterarbete med boken och dess innehåll. Själva berättelsen är en omarbetning av Aisopos klassiska fabel och förmodligen inte okänd för någon. Den handlar om den hungriga räven som får syn på en kråka med en bit ost i näbben. Räven försöker med alla medel att få kråkan att släppa taget om osten. Sensmoral? Läs boken så får du veta...

Läsegrodan - blå passar barn som kan läsa men som kanske inte har fått så mycket lästräning och läsegrodan - röd är lättlästa böcker i romanform med en handling som lite äldre barn kan känna igen sig i, som boken Töntiga Tobias och killgänget skriven av Lena Stenbrink.

Det är Tobias första dag i skolan och han får sitta bredvid Micke som börjar reta honom. Micke och hans killgäng tror att de är tuffa och de har satt skräck i alla barnen på skolan. Nu vågar ingen ha cykelhjälm när de cyklar eftersom de kan bli mobbade. En bok om mobbing, killgäng och om att våga vara sig själv.

söndag 3 januari 2010

En bok för alla

En bok för alla ger ut bra böcker till låga priser. Ebfa startade 1976 och fick statsstöd fram till år 2007 för sin verksamhet. I och med att stödet togs bort krympte Ebfas verksamhet och utgivning enligt den ursprungliga grundidén. Men sedan 2009 ägs Ebfa av Föreningen Ordfront och Föreningen En bok för allas vänner. Förlaget ger ut kvalitetsböcker främst för barn och unga för att öka läsandet och främja bra litteratur.

Jag har tidigare skrivit om böcker utgivna av Ebfa och nu senast har jag läst nedanstående böcker som jag tycker är värda att skriva om.

Måns och Mari om vintern skulle jag ha haft i min hand innan julen 2009! Då hade jag kunnat undervisa mina andraspråkelever om vintern och julen utifrån denna bok som sammanhängande undervisningsbok. I den här boken finns allt samlat om allt som hör vintern till tillsammans med jul- och vintertraditioner såsom advent, lucia, julen och nyårsafton. Kaj Beckman har skrivit denna bok med fina bilder med lagom mycket text.

Regnbågens fånge är en samling med 50 dilemma-sagor från Afrika. Janne Lundström har samlat sagorna, översatt och bearbetat dem. Det här är en bok som lämpar sig att läsa på egen hand, men jag tycker att det största nöjet av boken kan fås om man använder den som högläsningsbok och diskuterar sedan innehållet och de olika frågor sagoberättaren ställer till sina åhörare.

Sagor finns inte bara för att dra lärdom ifrån dem, många sagor förmedlar också moraliska värderingar. De sagor som presenteras i den här boken är exempel på sagor där läsare och åhörare ska dra sina egna moraliska slutsatser samtidigt som diskussionerna som uppstår efter läsningen kan bidra till att öva talekonst och argumentationsteknik.

lördag 2 januari 2010

Läser just nu...

... två böcker med helt olika innehåll... Den ena är Muriel Barberys bok Igelkottens elegans. Jag drar en djup suck och hoppas på att boken ska bli bättre snart så att jag orkar läsa ut den. Jag har verkligen längtat efter att läsa den här boken och jag tror att man ska se upp med att längta efter en bok så mycket, för det har oftast en negativ inverkan på läsningen.

Just nu har jag läst så pass mycket att jag kan berätta att den ena halvan av berättelsen domineras av portvarterskan Renée Michel vars man är död sedan 15 år. Hon bor med sin katt Leo, umgås med städerskan Manuela och är en autodidakt med intresse för filosofi, konst och litteratur.

Andra halvan domineras av den 12-åriga Palomas berättelser. Hon bor i huset där madame Renée Michel är portvakt. Paloma har bestämt sig för att ta livet av sig när hon fyller 13 år eftersom världen är outhärdlig att leva i och det kommer inte heller att bli bättre.

Vad händer sen? Jag vet inte, men jag vet att det går väldigt segt just nu med läsandet. Dock vägrar jag att lägga ifrån mig boken helt. Jag SKA läsa ut den eftersom jag har längtat efter att läsa den.

Den andra boken är en faktabok om kroppen och hur den fungerar. Så fungerar din kropp, skriven av Trond-Viggo Torgersen och Vivian Zahl Olsen, är fylld av bilder och lika mycket text för att ett barn ska tycka att det är kul att läsa. Den börjar med att människan är uppbyggd av celler, med fortsättning på livets början, våra sinnen fram till olika sjukdomar. Just nu är jag på sidan om matvägarna och jag kan garantera att det är en grundlig bok med mycket text som sagt. Lite seg att plöja igenom... så till den som vill och ska läsa den säger jag: mycket nöje!

Böcker jag vill läsa

Jag kommer ofta i kontakt med skönlitteratur och annan litteratur som jag väldigt gärna vill läsa. En del av dem finns till och med i min bokhylla. Jag tänkte att om jag gör en lista över dem böcker jag väldigt gärna vill läsa just nu så kanske jag kommer ihåg lite bättre... Listan är inte i prioritetsordning...

Framgång genom språket - Annika Löthagen, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh

Veronica bestämmer sig för att dö - Paulo Coelho

Den förlorade symbolen - Dan Brown

Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón

Hatet mot muslimer - Andreas Malm

Det här är allt. Cordelia Kenns kuddbok - Aidan Chambers

Odöd, blek och hungrig, vampyren i bok och film - Nils Ahnland

Kan du säga schibbolet? - Marjaneh Bakhtiari

Är vi inte alla minoriteter i världen? - Redaktör Doc. Lars Elenius

La Maestra - Vénous Khoury-Ghata

Regnbågens fånge - Janne Lundström

Herman och eldsvådan - Stian Hole

Fy för denna bok! Det pratas mycket om hur fantastisk den är och vilka fantastiska bilder den innehåller. Fantastiska? Absolut inte säger jag bara. Bilderna är så skrämmande att jag inte vill visa boken för mina barn. Bokens innehåll tänker jag inte säga så mycket om, bara att det här är mer en barnbok för vuxna. Jag tror därför inte att många barn blir intresserade av Herman och eldsvådan.

Stian Hole har tidigare gett ut boken Hermans sommar och för den mottog hon många priser både i hemlandet Norge och internationellt.

Som det framgår av titeln så sker det en eldsvåda, men det handlar också om hur Herman blir vän med Frimärksmannen. En bok om rätt och fel beskrivet utifrån en filosofisk anda.

Titta på Herman och flickan till höger... skrämmande tycker jag...

fredag 1 januari 2010

Den svarta handsken - Ingela Korsell

Jenny och hennes kompisar följer med killkompisarna för att titta på deras nybyggda koja i skogen. De har trevligt tillsammans, spelar kort och umgås när de plötsligt hör ett knakande utanför. Någon bankar våldsamt på kojan och barnen blir jätterädda. En hand med en svart handske kommer upp i luckan på kojan och när Jenny tar tag i den, lyckas inkräktaren fly. Barnen är väldigt uppskrämda och det tar ett tag innan de vågar sig hem. I tidningarna, dagen efter, läser de om en fånge som rymt från fängelset och som setts i närheten av skogen där kojan ligger. Vem var inkräktaren? Svaret finns i de följande kapitlen med en annan version av historien.

Den svarta handsken är en nervpirrande bok skriven av Ingela Korsell. Boken kan läsas högt av läraren, läsas i läsgrupper eller tyst i enskild läsning. En kombination av dessa tre läsningssätt är också fullt möjligt.

Till boken finns Idébrunnen som lärare kan hämta många idéer ur till undervisningen. "Idébrunnen" innehåller arbetsuppgifter som bidrar till reflekterande läsning, läsförståelse, värdering, argumentation, dramatisering och skrivinspiration. Som lärare kan man sovra i materialet och alla elever behöver inte göra alla uppgifter. Det finns en flexibilitet i materialet och arbetsuppgifterna är uppbyggda så att läraren kan omarbeta dem.