onsdag 30 juni 2010

Intresserad av böcker?

Är du, precis som jag, intresserad av litteratur? Längtar du efter att ha en fullproppad bokhylla med skönlitteratur, läromedel, barn- och ungdomsböcker och böcker om matlagning, men tycker att det är för dyrt att köpa nytt?

Passa på att beställa via Bookisblogg till billigare pris. Till höger finns nu två erbjudanden att välja mellan. Den ena är relationsromanen Baddaren med en berättelse om att våga vara sig själv och våga följa sina drömmar.

Det andra erbjudandet gäller två böcker till priset av en. Nu kan du beställa skräckromanen Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist och på köpet får du boken Människohamn av samma författare.

Söker du annan litteratur? Ingen fara, mejla till bookisblogg@gmail.com om lista på ny och begagnad litteratur - skönlitteratur, läromedel, barn- och ungdomsböcker - till humana priser. Böckerna säljes av Bookis väninna via Bookisblogg och köparen står för frakt och emballage.

tisdag 29 juni 2010

Sydafrika och fotbolls-VM 2010

Just nu spelas Världsmästerskapet i fotboll 2010 i Sydafrika och visst växer intresset för Sydafrika i samband med detta. Inte nog med det kommer troligtvis mängden resenärer öka även efter VM. Anledningen? Sydafrika är ett spännande land med savannerna i nordost, den kopparfärgade sanden i Kalahariöknen västerut, stränderna längs Indiska oceanen och nationalparkerna med sina spektakulära naturformer.

Men innan man åker till ett land för att upptäcka dess natur, kultur och historia krävs det att man är påläst innan. Det tycker jag i alla fall är viktigt när jag åker till andra länder, dels för att förstå vad det är jag ser men även för att bilda mig en uppfattning om varför saker och ting är som det är.

Är man intresserad av Sydafrika och planerar en resa dit kan jag rekommendera boken SYDAFRIKA - Betraktelser från Kap till Kruger skriven av Anders Carlsson och Annika Langa. Varje kapitel i boken tar upp flera resmål och i slutet får man även lite restips. Vi får följa med på promenader genom landets historia och författarna berättar om skyddsjakten på elefanter och hiv-problematiken. Mest intressant är att varje kapitel har en geografisk utgångspunkt. Den här boken fungerar som ett komplement till guideböcker om Sydafrika med sitt innehåll om landets historia.

måndag 28 juni 2010

Min läsebok & Min räknarbok - Helena Dahlbäck & Charlotte Ramel

Två förtjusande böcker som jag precis har tittat i är Min läsebok och Min räknarbok. Böckerna är för 3-6 åringar i inbunden format. Min räknarbok är i versform med enkla, söta bilder. Texterna är luftiga och boken fokuserar på taluppfattning.


Min läsebok passar utmärkt för den som precis lärt sig läsa. Även här är texterna uppbyggda av väldigt enkla meningar samt bilder till som bidrar till läsförståelsen.

Det här är två väldigt charmiga böcker för den som ska öva på läsning och tal. Både bild och text är sammankopplande i böckerna.

söndag 27 juni 2010

Böcker jag läste i Hurghada, Egypten

Förra veckan spenderade jag min tid i Egypten - ett fantastisk land med en magnifik historia. Två turer blev det under denna vecka då jag var där med familjen. Konungarnas Dal, Karnaktemplet och Hatschepsuts tempel i Luxor samt Kairos museum och Gizaplatån i utkanten av Kairo med pyramiderna och Sfinxen. Men förutom dessa magiska turer fanns det även tid till läsning. Jag trodde att två barn och två dagsturer flera timmar från Hurghada inte skulle ge mig tid till att läsa mer än två böcker. Men så fel jag hade... redan andra dagen satt jag utan böcker och fördrev tiden istället med att shoppa.

Tillbaka till böckerna jag läste på två dagar - Baddaren av Emma Hamberg och Överenskommelser av Simona Ahrnstedt.

Med ett mysigt omslag lockar Baddaren till läsning. Visst är framsidan snygg? Boken är skriven av Emma Hamberg och är en riktig sommarbok. Baddaren är en roman för vuxna och handlar om relationer och om att följa sina drömmar i livet.

Pelle och Maja Hannix bor på den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern. De är lyckliga ägare till ett 1700-talsslott i en magisk miljö med pool i mosaik, slottsträdgård och orangeri. Allt har varit fantastisk en gång i tiden, men nu är det en miljö i förfall.

Maja har tidigare varit elev till den flera år äldre och framgångsrike skulptören Pelle Hannix. Pelle har lämnat fru och barn för Maja och tillsammans bor de nu på sin lilla ö som börjar kännas mer och mer som ett fängelse för Maja. Hon är frustrerad för att hon inte lyckas slå igenom som konstnär och för att hon inte lyckas försörja sig själv. För att känna sig livegen startar Maja en simskola för vuxna. Eleverna får bo på slottet under några veckor och Maja har en dröm om möten mellan kulturer och människor. Men till Majas simskola på Hjortholmen kommer tre elever. Karin, Jens och Alex - tre människor med jobbiga liv som de försöker dölja. Under två veckor följer vi de förändringar som sker hos alla de indvider som befinner sig på ön. Inte minst förändras allas framtida liv och relationer sätts på spel.

Baddaren är en mysig sommarroman om människor som måste lära sig att leva sina liv så som de själva vill och om att inte glömma bort att tro på sina egna förmågor eller försvinna i skuggan av andra.

Simona Ahrnstedts debutroman Överenskommelser bjuder på Sveriges 1800-tal, förbjuden kärlek och planerade äktenskap. Det här är en historisk kärleksroman som jämförs med Jane Austen men i en mer vågad anda. Jag tycker däremot att hela berättelsen är klichéartad, men väldigt underhållande - en riktig blandvändare trots allt måste jag säga. En bok som tar dig till en annan verklighet.

Beatrice Löwenström bor hos sin farbror och dennes familj. Hennes föräldrar är döda och farbrodern har tagit sig an henne. Hon är strikt hållen och uppfostras i den andan att kvinnor är ingenting utan män. Beatrice har svårt att leva enligt de reglerna, men är illa tvungen att acceptera läget då hon står i tacksamhetsskuld till farbrodern. Dock händer det att hon får uppleva följderna av sin frispråkighet. Beatrice stora intresse i livet är böcker, men även det förbjuds henne.

I december 1880 möts Beatrice och Seth för första gången på Operan i Stockholm. Seth är en eftertraktad och väldigt rik ungkarl som har svårt att slå sig till ro. Detta förändras dock när han och Beatrices vägar korsas ständigt i Stockholms societet. En passionerad romans uppstår samtidigt som Beatrices farbor har andra planer för henne - planer som inte inkluderar Seth.

Trots den lite underliga framsidan (tycker jag i alla fall) rekommenderar jag boken för dess innehåll och när man väl har börjat att läsa är det svårt att lägga ifrån sig den. Innehållet är inte avancerad och som jag nämnde tidigare känns den klichéartad, men det förstör inte läsarens resa till en annan tid och ett annat liv.

fredag 18 juni 2010

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist

Vågar jag säga att lycka är en bra bok? Sommar och sol hör samman med läsning tycker jag. Däremot finns inte den perfekta sommarläsningen, utan all litteratur är perfekt sommarläsning så länge det är en bok som ger mig något, framkallar känslor och upplevelser.

Känslor får man i massor av John Ajvide Lindqvists romaner. Har man blivit uppslukad av hans vampyrroman Låt den rätte komma in, finns suget kvar av att läsa mer av hans böcker. Nu senast har Ajvide Lindqvist gett ut skräckromanen Lilla stjärna, en berättelse om två tonårsflickor vars liv så småningom korsas. Tillsammans skapar de en historia om kärlek och besatthet.

Lilla stjärna liksom Människohamn är, till skillnad från Låt den rätte komma in, böcker som är mer realistiska. Ajvide Lindqvist lyckas i denna bok väva in en tragisk atmosfär och skräck rakt igenom.

Nu kan du beställa Lilla Stjärna här på Bookis blogg och med på köpet får du också boken Människohamn. Båda böckerna är inbundna och fås till ett bra pris inklusive frakt. Passa på att beställa din sommarläsning idag!

torsdag 17 juni 2010

Döden i dina ögon - Rachel Ward

Rachel Wards debutroman Döden i dina ögon är en fantastisk berättelse om 15-årige Jem och den 17-årige, småkriminelle Spider. En thriller och kärlekssaga i ett då både Jem och läsaren håller andan ända in i slutet.

Ända sen Jems mamma dog har Jem sett siffror, datum, i andras ögon, datum för när de ska dö. Det är jobbigt för Jem att leva med den förmågan och hon vågar inte prata med någon annan om det. Hon lever som en outsider, passar inte in i skolans värld och hon har inga kompisar. Men en dag träffar hon Spider och hon ser i Spiders ögon att han ska dö snart. Inte nog med det, en dag blir de vittnen till en terroristattack på London Eye och med tanke på deras inte så fläckfria bakgrund, bestämmer sig Jem och Spider för att fly från sina liv. Under flykten utvecklas deras vänskap till kärlek - kärlek som är dödsdömd då Spiders dödsdatum är förutbestämd. Men är den verkligen det? Eller är det så att Jem är orsaken till andra människors död?

Vi träffar Jem när hon bor hos Karen och tvillingarna. Karen är ok, hon förstår Jem, men någonstans känner jag att förståelsen utvecklas mer i slutet av boken, åtminstone då Jem har gått igenom en hel del på rymmen och försöker att växa upp.

Jem har ständigt flyttats mellan olika fosterfamiljer och hon mobbas i skolan. När hon träffar Spider känner hon att det kan vara skönt att ha en kompis, men Spider ska dö om tre månader och Jem undrar om hon orkar förlora någon än en gång. Hennes mamma dog av en överdos det datum Jem hade sett i mammans ögon och hon har flera gånger fått bevis på att datumen stämmer.

En fin debutroman som också slutar fint. Människor som växer upp och förmågor som går i arv. Jag älskar ungdomsböcker, speciellt då de lämnar något efter sig, en tanke eller en känsla vare sig den är skön eller obehaglig. Därför säger jag bara - läs den!

onsdag 16 juni 2010

Bree Tanners andra liv - Stephenie Meyer

I två timmar har jag suttit fastklistrad i soffan med Stephenie Meyers senaste bok Bree Tanners andra liv. Boken kom på posten idag och jag roffade åt mig den på en gång.

Vi får följa Brees sista vecka, en ung vampyr som ingår i Victorias armé, vars mål är att döda Bella. Bree kapitulerar i striden för att sedan förgöras av Volturi. Vi börjar med att lära känna henne när hon befinner sig i Seattle med en grupp nyfödda vampyrer, som är i slutskedet av träningen inför attacken av familjen Cullen. För oss som har läst Ljudet av ditt hjärta i Twilight-serien vet hur det går för armén av nyfödda vampyrer - att de inte har en chans mot familjen Cullen.

Lite annorlunda känns det att få se allt utifrån Brees tankar och berättelsen är inte på något sätt i samma ton som Twilight-serien. Tråkigt att Bree, som egentligen hade en motvilja för att attackera familjen Cullen, ändå fick gå ett tragiskt öde till mötes. Tråkigt var det också att Bree förlorade sin nyvunne kärlek lika snabbt som hon hittade den. Bree är för snäll för att vara vampyr och lite feg av sig så jag har svårt att förstå hur hon skulle klara sig ensam om nu Volturi inte hade förgjort henne.

Bli inte besviken över bokens få sidor för historien är komplett i sig. Skrivarstilen är annorlunda, men berättelsen förstör inte Twilight-stämningen. Däremot har den en råare underton och den får dig att ändra perspektiv på vissa saker. Berättelsen är en enda lång text utan uppdelning i kapitel, men den är inte jobbig att läsa för det.

tisdag 15 juni 2010

Om jag stannar - Gayle Forman

På ett ögonblick kan hela ens värld förändras. 17-åriga Mia minns inget från olyckan. Hon hade en underbar familj, men istället för att vara med dem får vi nu följa med henne i dödens skugga, efter en katastrofal bilolycka. Medan Mia ligger i koma, mellan liv och död, vandrar hennes sinne tillbaka till hennes liv - hennes excentriska familj, hennes första kyss, hennes kärlek till att spela cello - och nu måste Mia välja, leva eller dö. Stanna eller gå.

Naturligtvis har jag idag spenderat min tid till att läsa Om jag stannar. Jag har fått iskalla rysningar och stundtals önskade jag att jag hade någon att diskutera boken med. Det finns så mycket att prata om, bland annat för att det är en mycket känslomässig bok.

Hela boken bygger på tanken här och nu. Den påminner mycket om Jenny Downhams bok, Innan jag dör. Downhams bok, men även Formans bok är berättelser som kommer att ha en enorm inverkan på läsare i alla åldrar, dels på grund av ämnet, men också på grund av författarnas skicklighet till att berätta historien.

Historien om Mias liv blandas med hennes nuvarande situation där hon ligger på sjukhuset. Hennes liv rullas genom upprepade återblickar. Kroppsligt tyder inget på att hon är närvarande, men samtidigt är hon medveten om allt som händer runt omkring henne. Hennes bästa vän, hennes släkt och hennes pojkvän försöker att hantera förlusten av hennes föräldrar och lillebror, och möjligheten att kanske förlora henne också.

Grymt? Jag håller med, men romanen är så mycket mer är olyckan. Olyckan är bara en händelse som får oss att ta reda på mer om hennes liv, hennes beslut och hennes fortsatta resa. Mia har inte riktigt följt föräldrarnas spår - en ex-punkare till pappa och en rock brud till mamma - ja, en riktigt översvallande familj, medan hon själv spelar cello och har en förkärlek till den världsberömda cellisten Yo Yo Ma. Det är också Adam, hennes pojkvän, som på första daten tar henne till en Yo Yo Ma konsert. Adam är en ledande gitarrist och Mia är cellist. Deras förhållande beskrivs som nästan magiskt och han verkar vara en ung man värd Mia.

Gayle Forman skriver på ett skickligt sätt att läsaren själv dras in i Mias kamp - att välja livet eller döden. En stark berättelse som griper tag i läsaren från första sidan.

måndag 14 juni 2010

Marshmallows till frukost - Dorothy Koomson

Marshmallows till frukost är en berättelse om hopp, försoning och att hitta kärleken på de mest oväntade platser. Det är i alla fall vad jag kan läsa mig till i baksidestexten. Jag däremot skulle säga att det är en berättelse om en tjej som försöker att lappa ihop andra människors förhållanden, en berättelse om relationer som går sönder och att offra sitt liv för andra. Handen på hjärtat, hur många av oss tackar nej till mannen man vill spendera resten av sitt liv med bara för att ta hand om två barn som man inte ens är adoptivförälder till?

Kendra Tamale flyr till England från Australien för att börja om sitt liv på nytt. Hon hyr ett rum hos Kyle Gadsborough och hennes plan är att hålla sig för sig själv och betala hyran i tid. Men hon dras snart in i familjens problem, börjar tycka synd om Kyles sex-åriga tvillingar vars mamma har lämnat dem och hon börjar snart hjälpa Kyle med barnen. Kendra har själv en del problem att ta itu med, problem som hon försöker att begrava. Men vändpunkten blir då Kendra stöter ihop med mannen från sitt förflutna och hela hennes värld rämnar.

Kendra kan inte få barn på grund av något hon har råkat ut för som ung, något hon vägrar tänka på och ta itu med. Hon har lämnat sin älskade i Australien, men hon talar inte om varför förrän långt senare. Berättelsen är inte djup och Kendra är en riktig tråkmåns. Men det kan också ha sin förklaring i hennes förflutna. Hur som helst hade jag svårt att se saker ur hennes perspektiv och slutet vägrade jag tro på. Att ge upp tanken på att åka till Australien, tillbaka till sin älskade för att hon har två (främmande) barn att tänka på lät som en rejäl självuppoffring. Jag vet inte om hon kände det som sin plikt att inte lämna barnen bara för att deras mamma övergav dem. Å andra sidan skulle de aldrig bli hennes barn, så vad förväntade hon sig egentligen?

Det här är en sådan bok man läser ut ganska snabbt, men tyvärr var jag inte alls nyfiken på vad som skulle komma härnäst. Jag trodde hela tiden att Kyle och Kendra skulle bli ett par i slutet, men författaren hade en mer realistisk syn på det hela och karaktärerna förblev goda vänner istället.

Koomson behandlar ämnen som våldtäkt, alkoholism och skilsmässa i Marshmallows till frukost och berättelsen kan nog få tårarna att rinna, dock inte mina.

söndag 13 juni 2010

Missa inte Meyers senaste...

... bok, Bree Tanners andra liv. I två år har Meyers fans fått vänta på uppföljaren till hennes populära Twilightsaga. Bree Tanner är den unga vampyren som ingår i den armé vars uppgift är att förgöra Bella och familjen Cullen. Hon förekommer i Ljudet av ditt hjärta och här får läsaren följa händelserna ur Brees perspektiv.

Jag väntar med spänning på mitt exemplar av en berättelse, förhoppningsvis lika trollbindande som Twilightsagan. Under tiden får jag nöja mig med att läsa intervjun med Twilight-författaren Stephenie Meyer. Här kan du också ta del av intervjun.

lördag 12 juni 2010

Segt på bloggfronten...

Äntligen sommarlov! Skolan är slut och den senaste veckan har varit händelserik och hektisk med många möten och annat som ska ordnas. Dock bjöds det på en avkopplande lunch tillsammans med arbetskamraterna, ett sista farväl innan vi bröt upp för sommarlovet. Efter sommarlovet bär det iväg till en ny skola, fortfarande i samma kommun. Det betyder att jag har massor av jobb att se fram emot efter sommaren, men spännande blir det! Jag, tillsammans med två andra kollegor, kommer att starta en förberedelseklass, Internationella klasser (IK), på den den skola jag ska till efter sommaren. Du som läser detta, har du erfarenhet av att starta en sådan verksamhet eller har tips på läromedel och lärarlitteratur, berätta gärna!

Ni kan förstå varför bloggen har fått lida, för det har helt enkelt inte funnits tid. Jag hoppas att tiden kommer att räcka till för bloggandet när vår IK verksamhet drar igång efter sommaren. I annat fall försöker jag att göra mitt bästa.

Hur som helst, trots att inläggen har blivit färre, har jag inte dragit ner på min läsningstid. Det vore väldigt synd annars, för ibland kan det vara skönt och avkopplande att kunna krypa upp i soffan och ta fram en bok att läsa när barnen har gått och lagt sig. Jag har en bok på gång just nu och jag har funderat flera gånger på att lägga den åt sidan och ta mig an en annan bok. Marshmallows till frukost av Dorothy Koomson ska egentligen hålla läsarens nyfikenhet vaken genom hela boken, om man nu ska tro baksidestexten. Jag börjar undra om det är något fel på min nyfikenhet... mer än så avslöjar jag inte. Jag återkommer med mer när jag har läst ut boken.

Däremot blev jag riktigt glad när jag fick en bok i sommarpresent av en kollega, Vägar till visdom av Stefan Einhorn. En bok som har som syfte att lära ut hur vi kan bli visare. Vi får se om visdom är en egenskap jag kan lära mig, det lär visa sig... om inte annat åtminstone i mina inlägg här på bloggen. Med detta sagt önskar jag en härlig och solig sommar till alla mina läsare och glöm inte bort att kika in emellanåt för att få tips om nya (och gamla) böcker.

fredag 11 juni 2010

Utforska den amerikanska maten

Pröva amerikansk mat när den är som bäst! I Amerikas bästa mat finns 115 inspirerande recept från hela USA. Allt ifrån pajer till barbecue och olika soppor. Jag har lyckats med de recept jag har gett mig på hittills, men för att lyckas bra krävs det att man köper in alla ingredienser och läser igenom recepten noggrant.
Min favorit är Old-fashioned Apple Pie - vilket man ibland får se i amerikanska filmer. Det var det första receptet jag prövade och det blev jättegott - mums! Det roliga med amerikansk mat är att det egentligen inte finns något som är äkta amerikanskt, utan mattraditioner från olika länder har mötts och inspirerat varandra.

lördag 5 juni 2010

Måns och Mari om sommaren - Kaj Beckman

Jag tycker om böckerna om Måns och Mari - årstidsböcker som också tar in händelser och traditioner som äger rum under de olika årstiderna. Jag har hunnit läsa och titta igenom Måns och Mari om sommaren, Måns och Mari om vintern och Måns och Mari om våren. Jag väntar med spänning på den sista delen - Måns och Mari och hösten. Böckerna har också getts ut i en samlingsvolym och de har väckt stor uppmärksamhet.

I denna årstidsbok får vi följa med Måns och Mari långt ut i havet, på en ö. På kvällarna rider de genom hagen, på dagarna spenderar de tiden med att hänga upp sängkläder i solen och jaga bort flugor från grisarna. Boken är riktigt pedagogisk med tydliga bilder på blommor, bär, fiskar och fjärilar samt vad de heter.

Om texten hade varit en aning enklare hade jag utan tvekan använt boken i min undervisning med elever i förberedelseklass. Men eftersom jag undervisar i nybörjargrupper och mina elever är på grundnivån i svenska, kan det bli svårt för de att förstå innehållet i Måns och Mari böckerna.

fredag 4 juni 2010

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor ska vara det minsta antalet kaksorter som ska finnas på kakfatet, åtminstone om man ska följa kaffereps-seden. I annat fall får man nöja sig med boken Sju sorters kakor, utgiven av ICA Bokförlag, en fantastisk bok om bakning. Bakboken är uppdelad i vetebröd, skorpor, småkakor, mjuka kakor, tårtor mm.

Boken är ombarbetat flera gånger sedan den första utgåvan 1945. I min hand håller jag nu den nittiotredje utgåvan som innehåller många läckra recept, men också råd och tips till bakningen. Det här är en bakbok som håller än och jag tror att det är en av världens bästa receptböcker för bakning.

torsdag 3 juni 2010

Ännu ett måste för alla Twilight fans!

Nu är den här - den grafiska romanen av Stephenie Meyer med illustration och bearbetning av Young Kim. Det här är den första boken i Om jag kunde drömma som serieberättelse.

Det är en vacker illustrerad bok där alla karaktärer som vi känner från Om jag kunde drömma finns med, vackra vampyrer och vackra människor pryder sidorna i boken. Det här är dock del 1 av 2, alltså första halvan av Om jag kunde drömma och jag kan tala om att den är snabbläst. Boken är verkligen fin, men eftersom jag föredrar mer text och mindre bild blev jag lite stressad av att stanna upp hela tiden och titta på bilderna för att förstå vad som händer. Det sägs dock att en bild säger mer än tusen ord och jag kan inte annat än att hålla med.

onsdag 2 juni 2010

Bara inte du - Katarina von Bredow

Spännande och välskrivet - Bredow som vanligt. Jag tycker om Katarina von Bredows böcker, men lite tråkigt tyckte jag att det blev då hon i den här boken, Bara inte du, tar ett ganska högt kliv i berättandet med droger och lite gangster stuk. Det här med droghärvan känns som att den finns med bara för att och jag upplever den inte riktigt synkroniserat med handlingen i övrigt.

Berättelsen börjar med 20-åriga Emma som precis flyttat hemifrån. Hon får hjälp av sina vänner, men självklart finns det också en väldigt nära vän - Markus - som ställer upp för henne i vått och torrt. Emma har ett jobb, startat sitt vuxenliv och livet flyter på. Men ganska snart trasslar hennes liv till sig. Hon strular till det med bästa kompisen Markus, träffar bästa vännens kille, Adrian, i smyg samtidigt som hennes lillebror Edwin dras in i en droghärva. Kärlek och vänskap är i fokus och självklart ordnar sig allt till slut.

Förbjuden kärlek har en del ungdomar upplevt och att veta vad som är rätt eller fel är svårt när man inte tänker klart. Samma sak gäller för Emma och vi får läsa om alla omtumlande känslor som den förbjudna relationen med Adrian väcker. Lite småtråkigt tyckte jag att det var till en början, men ganska snart får Bredow upp tempot och allt händer sen i en rasande fart. Sensmoral? Den sanna vänskapen segrar.

tisdag 1 juni 2010

Kicka hälsar - Annika Devert & Jessika Devert

Kicka är ute och hälsar på folk. Hon kommer på att det finns olika sätt att hälsa på folk och hennes möten blir inte alltid jätteroliga. Men saker och ting är som det är.

Glada bilder pryder sidorna i en lagom lång bok för 3-6-åringen. Stannar du kvar och tar dig en extra titt på bilderna, upptäcker du snart ganska mycket. I Kickas värld finns alla möjliga sorters människor och de hälsar alla på olika sätt.

Kicka hälsar är en riktig trevlig bok med fantastiska bilder!