onsdag 2 mars 2011

Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie

Det är inte mycket vi vet om människor i andra delar av världen och vi läser inte ofta berättelser om dem. Vi vet inte mycket alls om afrikaner och deras hårda tillvaro som har med krig, övergrepp eller överlevnad att göra. När vi pratar om Afrika är det också viktigt att känna till att det är många olika kulturer vi pratar om. Tack vare de afrikanska författare, vars böcker har översatts till engelska och svenska, har vår kunskap om kontineneten Afrika ökar. Med lite sökning hittar man en röst som berättar om sitt folk.

Det där som nästan kväver dig, av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, utgiven av Albert Bonniers Förlag är en samling noveller - en resa genom tid och geografi som ger oss glimtar i livet hos nigerianska kvinnor och deras upplevelser både hemma och som invandrare i Förenta staterna. Adichie, med fötterna i både sitt hemland och USA, har perspektiv på två världar som hon nu erbjuder i tolv berättelser. Oavsett var eller när historien om kvinnorna äger rum, slår det mig hur ärlig hon är i sitt berättande.

Kanske är det detta som gör hennes berättelser både övertygande och trovärdig på samma gång. Hennes karaktärer, oavsett deras status eller situation, beskrivs på ett sätt som gör att vi förstår deras behov och reaktioner. Hur skulle vi reagera om vi var i samma situation som den unga bruden i novellen "Äktenskapsarrangörerna" och skulle vi kanske inte agera precis som hon? Hur skulle du göra om du vid ankomsten till Amerika upptäcker att mannen, din moster och morbror valt ut åt dig, hade underlåtit att berätta för dig att han redan var gift med en amerikansk kvinna för att få sitt gröna kort och att han inte hade skilt sig från henne? Vad kan kvinnan i novellen göra än att stanna hos honom tills mannen tar ut skilsmässa. En utvisning skulle bara skicka tillbaka henne till familjen som bara kommer att göra äktenskapet till ett misslyckande, men också till ett tecken på hennes otacksamhet för allt de har gjort för henne.

Även om några av dessa berättelser, som den här ovan, har kvinnor som huvudkaraktär som ropar "offer", får vi inte en enda gång känslan av att Adichies karaktärer har skapats som föremål för sympati. De hanterar sina situationer med värdighet och den stolthet de kan ha under rådande omständigheter.

I novellen "Det där som nästan kväver dig" har en ung kvinna immigrerat till Amerika. Hon har svårt att tro på uppriktigheten i en ung vit mans tillgivenhet för henne. Även när hon inser att han är äkta, är hon ständigt uppmärksam mot det han säger och gör. Hon letar hela tiden efter tecken på nedlåtande attityd hos honom. Men precis när hon börjar slappna av, släppa den där grejen runt halsen och de misstankar som kväver henne, får hon reda på att hennes far dog för fem månader sen och hon måste återvända till Nigeria. Den unga mannen frågar om hon kommer att återvända, men hon låter honom gå. Skillnaderna i klass är för stora, han är rik och hennes far levde i ständig rädsla för människor som var högre upp på den sociala skalan - det är ett hinder hon inte kan övervinna.

Adichies berättelser är alla mycket välskrivna och de ger oss ett perspektiv på världen som vi ofta inte ser. Vad som är uppfriskande är att hennes karaktärer är varken offer eller superhjältar. De är människor som haterar situationer som har uppkommit i deras liv. Vi känner inte till deras omständigheter, men vi kan fortfarande identifiera oss med de känslor karaktärerna upplever och de fungerar som en brygga in i deras värld. Det är en värld vi inte har en chans att utforska och när ett tillfälle av denna kvalitet dyker upp vore det synd att ignorera det.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar