lördag 29 januari 2011

Reckless - Cornelia Funke

I åratal har Jakob Reckless flytt till en annan värld - en värld bakom spegeln, där häxor hemsöker skogar och där älvor och dvärgar strövar omkring. Det är en värld med magnifika uppdrag, men samtidigt en värld låst i ett dödligt krig.

Jakobs hemlighet är säker, tills en dag hans yngre bror Will följer efter honom. Detta får katastrofala konsekvenser. Will råkar ut för en förbannelse som snabbt förvandlar honom till sten. Recklessbröderna hamnar i en kamp mot tiden för att hitta ett botemedel innan de förlorar varandra för alltid. Tillsammans med Clara (Wills flickvän) samt Fox (Jakobs följeslagare i spegelvärlden) beger Jakob sig mot det okända. Skräck, hopplöshet och förtvivlan är deras kompanjon längs vägen, men Wills mänsklighet håller på att glida bort och deras strävan är inte meningslös.

Reckless är en mästerligt berättad. Inspirerad av bröderna Grimms sagor har Funke skapat förtrollande landskap och legender som aldrig förr. Boken är ett spännande äventyr om hjältemod, mystik, magi och faror. Det finns häxor, älvor, dvärjar och andra läskiga varelser. Men det finns också välkända karaktärer som Snövit och Törnrosa. Perspektivet ändras och vi får följa berättelsen ur många olika synvinklar.

Början på varje kapitel har illustrerats av Cornelia Funke själv. Det är miniatyrritningar som återspeglar de känslor och äventyr som utforskas inom varje kapitel. Kavliteten på bilderna är jättebra och uppmärksammar man detaljerna så har varje bild en historia i sig!

Reckless är ett äventyr med en förändring av de sagor vi känner till och älskar. Så om du letar efter "... och så levde de lyckliga i alla sina dagar" - då har du kommit till fel ställe.

söndag 23 januari 2011

Läser just nu...

Just nu är jag fullt upptagen med boken Offerrit av Johannes Källström. Utgivningen står Massolit förlag för, ett nystartat svenskt förlag vars mål är att arbeta med få författare och satsa kraftfullt på dem.

Här kommer lite av baksidestexten. Recension dyker upp när jag är klar med boken.

Tiderna är svåra. Industrin lägger ner och den lilla orten i skogen hotas av undergång. Svea, ortens kommunalråd, famlar efter halmstrån. Ett samarbete med bygdens förlorade son Oscar Vigelius, numera designer med världsrykte, ska gjuta nytt liv i näringslivet och mod i invånarna. Men Vigelius kommer inte ensam. I hans kölvatten följer ond bråd död, människor försvinner spårlöst och någonting illavarslande rör sig i det lilla samhället. Någonting alldeles under ytan. Kriminalkommissarie Owe Tycho kallas in, men det som börjar som en vanlig mordutredning förvandlas snart till en kaotisk kamp på liv och död. Owe står ansikte mot ansikte med nattsvarta krafter och i sin strävan att stoppa dem ställs han inför ett till synes omöjligt val. Offerrit är en berättelse om gott och ont, om människans bräcklighet, och frågan om vad i livet som är värt att ge upp allt för.

Lätta bakboken - Lars Magnus Jansson

Är det svårt att baka eller ska du precis lära dig? Vilka redskap ska plockas fram, vilka ingredienser behövs och hur gör man? Då är Lätta bakboken något för dig!

Varje recept består av fyra delar; en bild på bakelsen när den är färdig, vad man ska plocka fram, vilka ingredienser som behövs och hur man gör. Allt är beskrivet steg för steg på ett enkelt språk vilket gör att boken är väldigt användbar även för hemkunskap i skolan om man har elever som inte kan svenska så bra.

Bilderna är lockande och instruktionerna är väldigt lätta att följa. I början på bakboken finns bilder på de olika redskap man kommer att behöva för sin bakning samt råd och tips för ett lyckat bakande.

Här finns recept på hårda och mjuka kakor, vetebröd, pajer, godis och även julbak. Lätta bakboken ges ut av LL-förlaget som ger ut lättlästa böcker och tidningar. På deras hemsida kan du läsa mer om deras utbud och hur de difinierar lättlästa texter.

tisdag 18 januari 2011

Röd skymning - Fredrik Lindblom

Ascentoria är ett nystartat förlag som har nyligen gett ut fantasyboken Röd skymning. Spännande, tyckte jag, när jag fick höra talas om den, och jag kan säga att jag inte har ändrat inställning efter att ha läst klart boken nu. Romanen är skriven av Fredrik Lindblom med fantastiska färgillustrationer, av Takkaya Leeladechakul, som belyser scenerna på ett levande sätt.

Jag måste dock erkänna att jag fick boken för ett tag sedan och även om jag, av ren nyfikenhet, många gånger velat läsa boken på en gång, har den tåligt fått vänta på sin tur. Inte för att jag har läst många fantasyromaner, men en del har det blivit med åren och jag måste säga att Röd skymning känns som en mer annorlunda fantayroman. Redan från första sidan sögs jag in i händelsernas centrum där jag befann min väldigt länge, även efter att jag hade läst första kapitlet och stängt igen boken. Berättelsen är skriven med en omedelbarhet och elegant flyt att det är svårt att ta en paus i läsningen.

Det här är berättelsen om Theresa, en liten flicka som har fått flytta in i det stora slottet Cervilia, efter att hennes by plundrats av krigsherrar. Många människor dog den dagen och många barn förlorade sina föräldrar, däribland Theresa, som nu bor på slottet och tas om hand av hovet i en skyddande slottsmiljö. Men Theresa vill egentligen inte vara där, hon vill egentligen vara en soldat på slagfältet. För Theresa är tryggheten borta, hon har förlorat sina föräldrar och sin syster och det har gjort henne starkare och tuffare.

Theresa vet från början vad hon vill göra och hon lyckas med det. Hos generalen Premanos får hon sin soldatutbildning och med det också en plats i armén. Men livet som soldat handlar inte bara om erövringar och hjältemod eller spännande kamper. För visst är det här en roman som soldater, deras liv, de krig som utkämpas och de motgångar som upplevs. Samtidigt är det också en roman med karaktärer som överraskar, ger glöd åt berättelsen och visar prov på styrka och hjältemod.

Jag vill inte avslöja för mycket av bokens handling för att inte förstöra läsupplevelsen. Berättelsen har ett högt tempo och det blir aldrig någon tomgång i läsningen på väg mot det oväntade slutet. En fantastisk läsupplevelse som rekommenderas!

söndag 16 januari 2011

Angelologi - Danielle Trussoni

När Evangeline var tolv år gammal dödades hennes mor. Hennes far gav då Evangeline till systrarna i Sankta Rosa-klostret, där de skulle skydda Evangeline och hålla hennes säker. Så småningom avlade Evangeline sina klosterlöften.

Nu är syster Evangeline 23 år gammal och mysterier från hennes förflutna börjar komma upp till ytan. En begäran, från en man vid namn Verlaine, om tillträde till Sankta Rosa-klostrets bibliotek sätter igång en jakt på en gammal artefakt. Snart visar det sig att det föreligger en historia om människor och änglar och Evangeline börjar fördjupa sig i hemligheter från sitt förflutna.

När jag fick Danielle Trussonis Angelologi blev jag väldigt nyfiken på innehållet. Jag hade inte hört mycket om den, men att innehållet skulle handla om änglar lät spännande och jag kunde inte vänta med att börja läsa den. Nu när jag är klar med boken vet jag knappt hur jag ska beskriva upplevelsen av att läsa denna bok. På ett enkelt sätt kan jag säga att Angelologi är en av de bästa böckerna jag har läst på länge. Angelologi är vackert skriven med ett språk som absorberas av läsaren. Varje mening är en färd genom romanen. Men jag måste också säga att det här är en bok som ska läsas långsamt för om man skyndar sig genom den förstörs upplevelsen. Syster Evangeline är en tilltalande hjältinna. Hon är ung, klok och trovärdig. Visst gör hon sina misstag, men hon agerar aldrig impulsivt.

Mytologin bakom romanen är helt enkelt fantastisk. Trussoni har lyckats att skapa en mycket invecklad historia för läsaren. Hon har skapat en värld av änglar, nefilimer och människor. Det pågår en kamp mellan människor och änglar - en kamp mellan det onda och det goda. Detaljerna i boken är levande och noggrann. Balansen mellan information och händelser är vackert konstruerat. Jag kan inte säga så mycket mer om Angelologi, bara att det är en otrolig roman som lämnar läsaren med att vilja ha mer.

torsdag 13 januari 2011

Herr Grums och kakmiljonären - Andy Stanton

Oj, oj... kan detta stämma? Finns det verkligen såna här roliga böcker? Böcker som handlar om allt möjligt, men ändå ingenting?

Herr Grums är tillbaka och han är otäck, som alltid! Herr Grums är en skamlös man som tillbringar sitt liv med att sova. Och när han är vaken älskar han att orsaka problem. Men boken handlar inte bara om honom. Du får möta pepparkaksmannen med sina elektrisk muskler och alla andra karaktärer - flickan Polly, gamle Fredag Klureman och den arga älvan som bor i Herr Grums badkar kan man inte glömma.

Herr Grums och kakmiljonären är en mycket rolig barnbok och jag skrattade en hel del. Den värld som Andy Stanton skapar genom sitt skrivande och berättande är full av överraskningar och mycket uppfinningsrikt. Det är både vulgärt och vackert, nyckfullt och jordnära, fantastiskt och extremt vardagligt.

Det här är den andra roliga och galna boken om Herr Grums skriven av Andy Stanton. Boken är vinnare av Roald Dahl Funny Prize.

onsdag 12 januari 2011

Nya Mål 3 - Harriet Risérus, Åke Sandahl & Sune Stjärnlöf

Är det någon som har bläddrat i och arbetat med Nya Mål 3 – lärobok i svenska som andraspråk? Jag använder själv Nya Mål 1 och Nya Mål 2 i min undervisning i förberedelseklass och när jag tittade på Natur & Kulturs hemsida på läromedel i svenska som andraspråk, såg jag Nya Mål 3. Nyfiken som jag är, skulle självklart läromedlet utforskas omedelbart!

Nya Mål 3 känns mer som ett läromedel för vuxna som behöver mer utmaning. Det märks tydligt att de texter som är representerade i boken vänder sig till den som är klar med att läsa på sfi (svenska för invandrare) och boken är en fristående fortsättning på nybörjarböckerna jag använder. I nybörjarböckerna finns det en röd tråd att följa i form av olika personkaraktärer, men i Nya Mål 3 är texterna i boken fristående.

Nya Mål 3, som är indelat i 10 kapitel, innehåller olika textgenrer, bland annat faktatexter, dialog och skönlitterära texter. Vad som är bra är att texterna har olika svårighetsgrad och man kan välja vilka texter som ska arbetas med antingen enskilt eller i grupp. Till texterna finns alltid nya ord, uppgifter och frågor samt en fördjupningsdel. Texterna behandlar det svenska kulturarvet, att leva i Sverige och våra svenska referensramar. Mycket Sverige och det svenska kulturarvet om jag får säga min mening. Det är självklart intressant och viktigt för den nyinflyttade immigranten, men ibland känns det för mycket kan jag tycka. För övrigt är jag inte så förtjust i framsidan heller om jag nu ska vara ärligheten själv. Jag förstår inte riktigt vad den ska förmedla och vad det fina med landskapet i den runda spegeln ska föreställa. Vart tog idéer och kreativitet vägen?

Till boken ska det finnas en cd med inspelade dialoger och texter, men det får köpas separat. Boken kan också kompletteras med övningsbok och grammatikbok på ett flertal språk vilket är väldigt bra. För övrigt tycker jag att många texter är intressanta, men kräver också att läsaren har ett intresse för ämnet för att ta till sig innehållet.

söndag 9 januari 2011

Hästtjejen Klara - älskade böcker

Pia Hagmars böcker om hästtjejen Klara är riktigt älskade och värdesätts högt av hästälskare. Böckerna, hela 18 stycken, handlar om Klara som bor med sin mamma i Hallondalen. Handlingen kretsar kring Klaras liv och ridning, hästar, skilda föräldrar, nya syskon, kompisar och pojkvänner. Berättelsen är i jag-form vilket skapar en närhet till Klara. Hennes kärlek till hästar delas med läsaren - för hästen ger tröst, styrka och lust till utmaningar.

Det finns 18 böcker utgivna om Klara och förra året (2010), i mars, visades den första Klara filmen på bio.

Tredje kärleken: Alex Dogboy - Monica Zak

Tredje kärleken: Alex Dogboy är uppföljaren till Monica Zaks fantastiska berättelse om gatubarnet Alex Dogboy. Alex Dogboy är pojken som lever med hundar i Honduras huvudstad, Tegucigalpa. Alex har blivit lämnad av sin mamma som barn och han bestämmer sig för att leva som gatubarn i första boken. Livet som gatubarn är inte enkelt, men Alex har sina hundar som också är hans bästa vänner.

Min bok är utlånad så jag har inte haft möjlighet att läsa den än. Därför vet jag inte riktigt hur berättelsen om Alex fortsätter. Historien om Alex Dogboy är berättelser baserad på gatubarn som Monica Zak har träffat under sina resor i Centralamerika.

lördag 8 januari 2011

Aman. En somalisk kvinnas berättelse - Virginia Lee Barnes & Janice Boddy

Aman är historien om en somalisk kvinna och hennes liv. Det är en extraordinär berättelse som belyser Somalia och de dramatiska förändringar landet har genomgått under detta århundrade. Aman tar oss genom ett liv som inkluderar mord, fängelse och militärkupp.

Det som gör Amans berättelse så underhållande är hennes uppriktighet - hon berättar hela historien om sitt liv och om den omskärelse hon genomgick vid nio års ålder. Vad som utmärker hennes berättelse är att Aman är som en tuff grabb, hennes kvickhet, vitalitet och kämparanda lyser genom henne. Hon har en enorm lojalitet mot sin mor - som har kämpat med näbbar och klor både för att behålla sin egen självständighet men också för ta hand om Aman som barn.

Fascinerande, häpnadsväckande och hjärtskärande. Detta är en fantastisk bok på många sätt. För det första är det här berättelsen om en kvinna som håller sig vid liv trots motgångar och svårigheter. För det andra ger berättelsen en inblick i hur livet såg ut, både Amans liv och även livet i Mogadishu, före och efter militärdiktaturen. De som tror att muslimska kvinnor är passiva behöver läsa den här boken.

Extra lättläst

De extra lättlästa böckerna från Argasso bokförlag är riktigt bra. Enligt förlaget ingår böckerna i serien Läsvänligt, som är speciellt riktad till barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter eller svenska som andraspråk. Texten i böckerna är extra luftig med få rader per sida.

Lögner - skriven av Joanna Kenrick berör vänskap, tillit och lojalitet. Språket är tydligt och direkt. Boken är läsvänlig och de svartvita illustrationerna kompletterar texten och visar läsaren karaktärerna och deras känslor.

De laglösa - är berättelsen om det laglösa Vilda Västern. Hornet är laglös, en brottsling. Han är livsfarlig och han är också en riktigt duktig skytt. Nu är han ute efter Gil som har råkat komma i hans väg. Hur ska det nu gå för Gil?

fredag 7 januari 2011

Finnes Agnes. Önskas... böckerna - Thomas Halling

Finnes Agnes. Önskas... -böckerna är skrivna av Thomas Halling. I serien, bestående av tre böcker, är huvudpersonen elvaåriga Agnes. Handlingen utspelar sig både i skolans värld, men också på fritiden.

Det är mycket som händer i Agnes-böckerna och visst är de spännande och roliga. Historien är lite mer för mogna barn i ålder 9-12 år. Men jag kan inte låta bli att irritera mig på bortskämda Agnes som får allt hon önskar sig.

Jag vet inte om jag är rätt person att säga vad jag tycker om böckerna då jag inte vet vad barn i mellanstadiet tycker om att läsa. Böckerna är dock lätta att läsa och överraskande. Tjejer, vänskap och kärlek är temat i de två böcker jag har läst; Finnes Agnes, Önskas: Bästis och Finnes Agnes, Önskas: Kille.

torsdag 6 januari 2011

Böcker i iPad?

Är det någon som har provat att läsa böcker i sin iPad? (Om ni nu har en iPad förstås). Det är något jag skulle vilja testa, men jag har ingen iPad tyvärr. Då kan man låna hem böcker från biblioteket också - gratis! Det är helt underbart för böckerna man lånar hem via nätet kräver inget biblioteksbesök om man nu inte har tid med det.

Jag är inte så insatt i hur iPad fungerar, men tydligen kan man med hjälp av programmet iBooks få en e-bokläsare och möjlighet till att söka och hitta böcker. Det erbjuds gratis allmänna boktitlar som man kan hämta till sin iPad för läsning. Med hjälp av iBooks och programmet VoiceOver kan iPaden också läsa upp texten högt.

Jag tycker att det låter helt intressant! Tänk bara hur många böcker man kan ta med sig i väskan utan att det väger mycket eller tar för mycket plats. En iPad skulle jag vilja ha med på utlandsresor, utan tvekan! Kanske kan det vara något att investera i.

onsdag 5 januari 2011

En bok jag måste läsa

Det finns många böcker jag vill läsa och böcker jag bara måste läsa. En snabb titt i bokhyllan och ögonen fastnade på boken Harper Lees Dödssynden. Det är pinsamt men jag måste erkänna att jag har planerat att läsa den här boken sedan 2001. En studiekamrat läste den då på engelska och jag tyckte att titeln lät lite mystisk - To Kill a Mockingbird - vilket gjorde att jag markerade boken som en bok som måste läsas.

År 2001 uppmanade borgmästaren i Chicago att den här boken skulle läsas av Chicagoborna. Boken har också tilldelats Pulitzerpriset vilket är en prestigefylld nationell utmärkelse i USA.

Från baksidestexten:
Lilla nioåriga Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.

Inför Scouts oskuldsfulla ögon omstörtas den sömniga lilla staden och hon blir seende: hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss undslipper.

En barndomsskildring om rasism och fördomsfullhet i Alabama.

Tusen strålande solar - Khaled Hosseini

Tusen strålande solar är en kraftfull berättelse baserad på Afghanistans historia. Det är en djupt rörande berättelse om familj, vänskap, tro och den frälsning som kan bli funnen i kärlek.

Mariam och Laila är två kvinnor som har förts samman av krig, förlust och av ödet. Den unga Laila och den äldre Mariam har olika idéer om kärlek och familj. Tillsammans får båda kvinnorna uthärda ständigt eskalerande faror som sker runt dem - i deras hem samt på gatorna i Kabul - vilket gör att de kommer närmare varandra och skapar ett starkt band, både som systrar men även som mamma-dotter. Detta medför att deras liv och kommande generations liv förändras.

Med en hjärtskärande effekt och spänning visar författaren, Khaled Hosseini, hur en kvinnas kärlek till sin familj kan leda till en chockerande och heroisk självuppoffring. Och att i slutändan är kärleken, eller bara minnet av den, nyckeln till överlevnad.

Precis som boken Flyga drake har Hosseini lyckats skapa en älskad klassiker med sin fantastiska berättarfömåga. Varje karaktär är påtaglig och lämnar ett djupt avtryck i hjärta och själ. En vacker berättelse. Läs den!

måndag 3 januari 2011

På tal om "Lite läsning inför/under vårterminen 2011"

Den 17-18 mars ska jag gå på konferensen Flerspråkighet i fokus - identitet, språk och lärande. Då kommer jag att gå på seminarierna för grundskolan, bland annat det som kommer att hållas av Anniqa Sandell Ring, författaren till boken Låt språket bära som jag skrev om i tidigare inlägg.

Anledningen till mitt val har varit att seminarierna passar den åldersgrupp jag arbetar med. Men jag måste erkänna att föreläsarna har också lockat då seminarierna som jag ska gå på hålls av föreläsare vars bok jag har läst. Det här är vad jag ska lyssna på utöver de föreläsningar som är för alla:

1. Bloggen som språkutvecklare - Liza Greczanik, sva-lärare på grundskolan.
2. Skönlitteratur – vem vågar låta bli? - Annika Löthagen och Jessica Staaf, grundskollärare i bl.a. sva och eng, arbetar som utvecklingspedagoger i Botkyrka kommun. Tillsammans driver de Läskampanjen i Botkyrka.
3. Låt språket bära – genrepedagogik i praktiken - Britt Johansson, Stockholm, och Anniqa Sandell Ring, Norrköping, lärare och projektledare inom området flerspråkighet, föreläser i genrepedagogik.

Jag ser verkligen fram emot två givande och spännande dagar med intressanta möten.

lördag 1 januari 2011

Lite läsning inför/under vårterminen 2011

Ja, som ni vet är det en vecka kvar till skolan börjar igen. Halva jullovet har gått och jag har varit förkyld sedan julavslutningen. Lite irriterande, men det är bara att bita ihop. Finns egentligen inte så mycket mer att göra än att ta det lugnt och hoppas på att förkylningen ger med sig snart. Jag ska egentligen inte klaga, för jag har ändå kunnat gå ut och i natt var vi ute och sköt fyrverkerier vilket uppskattades mycket av barnen.

Hur som helst har jag inte legat på latsidan. Jag har läst en hel del böcker och just nu har jag tre böcker på gång. Det är lärarlitteratur från Hallgren & Fallgren. Alla böcker har en koppling till språk- och språkundervisning och jag har läst så pass många sidor att jag hunnit bilda mig en uppfattning om böckernas innehåll.

Ingegerd Enström, universitetslektor vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet har skrivit boken Ordens värld, Svenska ord - struktur och inlärning. Hon poängterar att ordförrådet har en stor betydelse för den språkliga kompetensen, men hur kan man bygga upp ett rikt och varierat ordförråd? Det gäller att hitta vägar och som lärare behöver vi de teoretiska insikterna för att hjälpa och underlätta inlärningen av ord hos våra elever.

Enströms bok varvar teoretiska avsnitt med praktiska övningsuppgifter. Jag, som undervisar elever i förberedelseklass, tycker att boken är till stor nytta. Den är indelad i tre stora delar. Del 1 ger en övergripande kunskap om ordförråd och ordinlärning. Del 2 ger en bild av ordförrådets inre struktur. Del 3 beskriver hur svenska ord är uppbyggda.

I förberedelseklassen arbetar vi mycket med ord och ordinlärning. Det krävs daglig arbete med ord och ständiga repetioner för att eleverna ska lära sig orden. Ibland undrar jag vad jag gör för fel och vad jag kan göra för att underlätta ordinlärningen. Jag rekommenderar varmt denna bok till lärare i svenska som andraspråk och även elever som läser ett andraspråk på avancerad nivå för att förstå hur ordinlärning kan ske på ett smidigt sätt.

Anniqa Sandell Ring har jag varit i kontakt med tidigare gällande funderingar kring svenska som andraspråk och förberedelseklasser och jag kan säga att hon gav mig riktigt bra svar på de frågor jag hade. Nu har Anniqa Sandell Ring, tillsammans med Britt Johansson, skrivit boken Låt språket bära - genrepedagogik i praktiken som inspirerar till att arbeta med genrer.

Det här är en tjock bok med massor av text och precis som författarna själva skriver: tanken med boken är inte att den ska läsas från pärm till pärm. Däremot kan det vara bra att börja med de första kapitlen för att få en vägledning in i genrepedagogiken.

Båda författarna har mångårig erfarenhet av undervisning i klasser med stor andel flerspråkiga elever och det jag kan se i boken är att de har en otrolig kompetens i undervisning utifrån genrepedagogiska modellen. Enligt författarna kan den genrepedagogiska modellen stå på tre ben; teroin om lärande enligt Vygotskj, Hallidays teori om språk samt Rothery och Martins pedagogiska modell. Intressant... väldigt intressant läsning, måste jag säga!

För egen del är det här en bok som jag gärna tar fram lite då och då för inspiration och handledning. Den beskriver vad genre är tillsammans med ett överskådligt schema över genrefamiljer. Genrer handlar om text i alla skolämnen och det är därför viktigt att inte bara enbart relatera det till skolämnena.

Men som sagt, det är en hel del läsning och många gånger har jag behövt läsa om vissa sidor för att verkligen förstå. Därför rekommenderar jag inte att man läser hela boken på en gång, utan det är viktigt att stanna upp ibland för att låta texten sjunka in. Allt som står i boken passar så klart inte i min undervisning, men det för med sig många nya tankar.

Låt barnen skapa - språkutveckling genom bilder är en bok jag och en kollega har haft ögonen på sedan ett After work besök arrangerat av Hallgren & Fallgren i november 2009.

Den här boken handlar om våra kommunikationsmedel - talspråket, bildspråket och skriftspråket. En bildspråkigt arbetssätt medför en språkutveckling, när det finns brister i det svenska språket, samtidigt som det kan berika barns identitet och hjälpa dem att uttrycka och vidareutveckla sin fantasi. Tillsammans med författarnas erfarenheter finns också bilder på de olika kreationerna samt en ruta med förslag på utrustning och saker man behöver inför ett arbete med dessa kreationer.

Låt barnen skapa är ett läromedel som beskriver den kommunikativa process som sker när en skapande verksamhet pågår. Det viktigaste att ha i åtanke är att inte vara så inriktad på resultatet, utan på processen och att hela tiden visa respekt för barnet som skapande individ. I boken presenteras olika övningar för yngre barn, för äldre barn, övningar utan prestationkrav samt andra sorters övningar. Den här boken passar lärare i skolans olika verksamheter - förskoleklass, elever med svenska som andraspråk, flerkulturella klasser och klasser med barn i behov av särskilt stöd.

Jag talar gott om alla tre böckerna. Man skulle kunna tro att jag gör reklam för dem :) Men det är så här: jag älskar att undervisa i svenska som andraspråk och jag välkomnar alla nya böcker som utkommer inom ämnet, så länge jag kan få lite nya idéer och tankar som jag kan tillämpa i min undervisning. De här tre böckerna, som jag nu har läst, har skapat nya tankeprocesser hos mig, vilket är meningen med sådan litteratur. Eller? Så, tummen upp för bokförlaget Hallgren & Fallgren som satsar på svenska som andraspråk och ger ut böcker som inspirerar!

Nu blev det här ett långt inlägg, men den kändes också nödvändig. De här böckerna har väntat på recension ett tag nu och jag måste erkänna att det blev mindre recension och mer av mina tankar om böckerna. Anledningen är att böckerna kan inspirera lärare olika beroende på inom vilken verksamhet man arbetar och vilket ämne man undervisar i. Jag har valt att läsa böckerna utifrån min egen undervisning och mitt ämne, svenska som andraspråk, som jag undervisar i.

Jag säger hej så länge och önskar er en trevlig läsning om ni nu bestämmer er för att läsa ovanstående böcker! Nu ska jag vila för att få bukt med min förkylning...

Ett nytt år är här...

... och med det nya året kommer också många nyårslöften. Ett av många nyårslöften brukar vara att börja träna mer och gå ner i vikt. Ofta avger man nyårslöften som håller i en vecka, kanske en månad och sen är man tillbaka på det gamla spåret igen eftersom det är svårt att bryta gamla vanor.

För er som har avlagt ett nyårslöfte om att gå ner i vikt, eller om ni bara helt enkelt vill leva ett sundare liv, kan jag rekommendera 6 kilo på 6 veckor av Ulrika Davidsson och Ola Laurizson. Här har du dag för dag-program med 100 GI-recept och träningstips.

Boken fungerar som ett viktminskningsprogram på sex veckor som ska hjälpa dig att gå ner i vikt utan att vara hungrig eller räkna kalorier. Det ska vara enkelt att följa programmet, men det är också viktigt att inte avvika från det. Om man följer menyförslagen och recepten i boken samt rör på sig varje dag, ska det inte vara svårare än så att gå ner i vikt.

De fyra första veckorna är recepten anpassade till maximal viktnedgång, det vill säga 1-2 kg per vecka. De sista två veckorna av programmet sker en introduktion till en långsiktig livsstil med genomsnittlig viktnedgång på 0,5 kg per vecka.

Det låter som ett jättebra program att följa tycker jag, men allt handlar egentligen om man har lust att laga en sorts maträtt till sig själv och en annan sort till resten av familjen. Till recepten finns bilder och jag måste erkänna att jag tycker inte att allt ser så gott ut. Men det handlar egentligen förstås om vad man tycker om och vad man är van vid att äta. Nu har inte jag avlagt ett nyårslöfte om att gå ner i vikt, men om jag nu bestämmer mig för det, då kanske jag ska ge programmet en chans.

Bookis önskar alla sina läsare ett