torsdag 26 maj 2011

Staden utan tid - Enrique Moriel

Äntligen! Aldrig har det tagit mig så lång tid att läsa ut en bok. Jag vet inte om jag ska skylla på handlingen eller att jag hade andra böcker som lockade. Samtidigt hade jag höga förväntningar på denna bok och det kanske är där misstaget ligger. Man ska nog inte förvänta sig så mycket för att inte bli besviken. Mina förväntningar berodde nog på att jag läste någonstans att boken går i fotspåren av Vindens skugga, en av mina favoritböcker.

Staden utan tid är skriven av en spansk författare, journalist och advokat Francisco González Ledesma under pseudonymen Enrique Moriel. Handlingen utspelar sig i Barcelona och handlar om det goda respektive det onda.

I början presenteras många karaktärer och det bli snabbt väldigt svårt att hänga med i innehållet och förstå vad de har för roll i själva handlingen och deras koppling till varandra. Men huvudkaraktären är bland annat den namnlöse som föds i en bordell på medeltiden och som ständigt är på flykt från sin fiende - den Andre. Hans liv får vi följa genom århundraden i Barcelona och han åldras aldrig utan har ett ansikte som ser ut att vara i trettioårsåldern.

En annan huvudkaraktär är Marta Vives, en ung och attraktiv biträdande jurist som utreder omständigheterna kring en högt uppsatt mans död och den handlingen utspelar sig oberoende av den namnlösa odödliga skuggfiguren. Därför blir det ännu jobbigare att följa med i de två olika handlingarna i boken. Mot slutet vävs historierna samman och de två karaktärernas väg korsas.

Boken kommer definitivt inte att hamna bland favoriterna på min hylla. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag inte tycker om den. Jag tror att det är handlingen, innehållet, många olika platser och namn att hålla reda på som senare visar sig vara helt oväsentliga för innehållet vilket påverkar mitt omdöme för boken. Många gånger läste jag en och samma sida flera gånger och insåg att innehållet inte skulle påverkas om jag rev ut den sidan. På ett par sidor visas kartor på gator och platser som jag inte riktigt förstår innebörden av och upplever att det inte finns ett behov att känna till då gatorna får andra namn allt eftersom skuggfiguren lever i ett annat århundrade. Det var för mycket vampyrer, skuggfigurer, odödliga varelser och vålnader och mycket mindre om vad dessa hade för roll i boken.

I själva verket är inte boken svårläst, men eftersom innehållet var så ointressant för mig tappade jag motivationen och valde att läsa andra böcker emellan. Långt om länge tog det att läsa ut den. Skam den som ger sig!


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

måndag 23 maj 2011

Beautiful dead: Summers bok - Eden Maguire

Har precis läst klart Beautiful dead - Summers bok av Eden Maguire. Och jag är lite konfunderad. Jag antar att det beror på att jag inte har läst de två tidigare böckerna i serien, utan började direkt med Summers bok, vilket är bok tre av fyra.

På Ellerton High har det skett fyra dödsfall på mindre än ett år. Bland de döda finns Darinas pojkvän Phoenix. De döda kan inte komma tillbaka, men en del gör det ändå, för att få ett avslut och för att inte fastna i de odödas gränsland. Darina ska i denna bok hjälpa sin kompis Summer genom att hitta hennes mördare.

Summers mördare är svår att hitta och Darina är frustrerad eftersom Summer inte har mycket tid kvar innan hon ska vidare - antingen genom att lämna dem till vart det nu än är hon ska eller genom att vara för evigt fast bland odöda. Summers berättelse är en sorglig och komplicerad pussel som Darina ska lösa.

Eftersom Summers bok är den tredje boken i serien rekommenderar jag att man läser de två första böckerna innan. Böckerna fungerar bra att läsa fristående, men det är lite svårt att hänga med då författaren inte ger återblickar om vad som har hänt tidigare. Om du tycker om denna serie kan jag rekommendera att du läser Summers berättelse. Jag ser fram emot att läsa Phoenix bok, som jag kan tänka mig blir en sorglig historia. Jag vill veta hur han dog samtidigt som jag har en känsla av att hans berättelse kommer att vara den mest komplexa i hela serien.

lördag 21 maj 2011

Vampire Academy serien - Richelle Mead

Rose och Lissa har varit på flykt och de har försökt att undvika de personer som egentligen ska se till att hålla dem i säkerhet. S:t Vladimir Academy kändes inte säker för två år sedan för Lissa och Rose. Beskyddarna lyckas dock hitta de två rymlingarna och för dem tillbaka till skolan. Trots att det inte känns tryggt där, är att stanna det enda alternativet för dhampiren (halv vampyr, halv människa) Rose och Lissa som är en moroi (dödlig vampyr). Allt blir som vanligt igen; klasser och träning under natten och sova under dagtid. Flickorna lyckas hålla sig borta från trubbel, men problemen söker ständigt upp dem. I Lissas fall börjar det med döda djur som placeras ut i hennes närhet och i Roses fall är det hennes handledare Dimitri, som är alltför attraktiv för Roses eget bästa. Men eftersom Lissa och Rose delar ett band - Rose upplever Lissas känslor som om de vore hennes egna - betyder det automatiskt att Lissas problem också blir Roses problem. Det är inte bara flickornas rykte som står på spel, även Lissas liv står på spel.

Ingredienserna i Vampire Academy serien är mysterier och tonårsdrama i en värld av tradition, där moroi kan utöva magi. Men trots detta måste moroi skyddas av dhampirer mot de onda, odöda strigoi. Strigoi lever på blod från oskyldiga människor, och kan de dricka från en moroi är detta ännu bättre. När Rose misstänker att Lissa är i fara, blir faran verklig för henne på grund av bandet de delar. Bandet uppstod när Lissa återuppväckte Rose från de döda som barn. Lissas magikunskaper skiljer sig från de traditionella tekniker som moroi använder, vilket utsätter henne i ännu större fara och även hotar att göra henne galen.

Vampire Academy serien utforskar en ny värld med sina egna faror samtidigt som den innehåller en lagom dos av skoldrama, klasser, skvaller och utbildning. Beskrivningen av blod och moroi/strigoi utfodringen är skrämmande och lockande på samma gång. Mead har utan tvekan ett bra grepp om vampyr litteraturen.

Jag har läst en del vampyr romaner sedan genreexplosionen för ett antal år sedan och Vampire Academy fick jag syn på av en slump när jag var på biblioteket med mina barn. Jag blev förälskad på en gång i denna serie som är en ny variant av vampyrsaga i en mänsklig värld.

Hela serien är intressant och vampyrvärlden lockar, men vad som har fått mig att sträckläsa böckerna är flickan Rose Hathaway, bokens huvudperson, som är stark och mogen. Hon är ingen jobbig tonårstjej med irriterande problem. Hon är tuff, fysiskt och känslomässigt, hon är rå, hon är smart och hon har en allvarlig attityd. Mead har lyckats utveckla karaktären Rose på ett kaxigt, smart-ass sätt som jag tycker om. Jag älskar förhållandet mellan Rose och Dimitri, förbjudet och hemligt med en underton av sexuell attraktion. Roses bästa vän Lissa, som hon en dag vill bli beskyddare åt, och hennes supersexiga mentor Dimitri, blir verkliga för läsaren.

Ja, visst inser jag att vampyrer inte är verkliga, men trots detta kunde jag relatera till bokens innehåll och speciellt till Rose. Och om det fanns dhampirer, moroi och strigoi på riktigt, är det precis så här jag tror att det skulle vara.

Vampire Academy serien består av sex böcker, varav fem är översatta till svenska:
Törst
Fruset blod
Skuggkysst
Löftet
Andens kraft
Yttersta offret (kommer i augusti 2011)

Jag säger bara: VARNING FÖR STRÄCKLÄSNING!fredag 20 maj 2011

Förlorad ängel - Becca Fitzpatrick

Jag har precis avslutat boken Förlorad ängel och jag kan tala om att den börjar där Fallen ängel slutade, men Patch och Nora i varandras armar som njuter av den första sommaren tillsammans som ett par. För en gångs skull verkar Noras liv vara perfekt - ingen är ute efter att döda henne. Men snart visar det sig att detta ögonblick av frid är lugnet före stormen och Nora hamnar än en gång i övernaturliga problem.

Patch återkomst i form av en skyddsängel gör inte förhållandet mellan honom och Nora lättare. Ärkeänglarna är emot deras förhållande och väntar på det rätta tillfället att avslöja Patchs relation med Nora så att han kan dömas till en evighet i helvetet. Detta ställer relationen på sin spets som får Patch och Nora att bryta upp.

Nora har också börjat se sin avlidne far på de mest ovanliga platser. Hon har börjat få anteckningar från en mystisk organisation som heter "Svarta handen", vilket får Nora att undra om hennes nefilim arv har med detta att göra och om Patch är den som har dödat hennes far? Med allt detta hängandes över Patch och Nora, börjar man undra om deras förhållande kommer att gå tillbaka till hur det var förut?

Det hela börjar med Patch och Nora som är det perfekta ängel-människoparet. Trots att Nora gör slut, lyckas hon och Patch alltid befinna sig på samma plats hela tiden. Deras relation är självklart berättelsens fokus och triviala frågor, som att Noras pappa är död, är ingen big deal. Det förekommer också en hel del gnällande från Noras sida gällande Patch: "Han älskar mig / han älskar mig inte" vilket efter ett tag blir lite outhärdligt.

Jag tyckte inte om den här boken lika mycket som Fallen ängel. Jag gillar Nora, trots att hon är lite dunkel när det kommer till Patch och trots att hon är lite feg när det gäller att slåss mot de som gör henne illa. Hennes bästa vän Vee är fantastisk och hon ställer upp för Nora HELA tiden. Liksom Fallen ängel är historien är ganska långsam till en början, men idéer byggs upp och växer till en slutlig lysande final.

tisdag 17 maj 2011

En oväntad eftermiddag!

Idag fick jag en liten chock när jag kom hem. Det låg tre bokpaket i brevlådan och fyra på posten att hämta. Vilken trevlig överraskning det blev för jag hade ju glömt bort att jag hade beställt böcker.

Nu är jag en lycklig ägare till följande böcker:

* 50 genvägar till fettförbränning - Fredrik Paulún
* Förlorad ängel - Becca Fitzpatrick
* I det förflutna - Kate Morton
* Revolt - Suzanne Collins
* Den långa vägen hem - Robin Pilcher
* Ljusets dotter - Elisabet Nemert
* Andens kraft - Richelle Mead

Här ska läsas!

Jordens bästa käk - Isak Wiig, Lotta Lundgren & Maximillian Lundin

Här har du recept skrivna av två kockar, Isak Wiik och Maximillian Lundin, med flera års erfarenhet, samt matskribenten Lotta Lundgren. Kokboken, skapad under tre dagar i september 2010, innehåller massor med recept skapat på Marcellos Farm i Ugegrupsdal, söder om Kristianstad. Recepeten, matlagningen och fotograferingen gjordes på plats samtidigt som kockarna har mjölkat kor och skördat. Detta har gett en Wiik, Lundin och Lundgren en känsla för råvaror och deras väg till till en maträtt. Utifrån detta har 65 recept vuxit fram färgad av direktkontakten med den jord som maten växer ur.

Jordens bästa käk är en ekologisk kokbok med mat som är godare att äta och råvaror som smakar mer och har högre näringsvärde. Ekologisk mat kostar dock mer och det tycker inte jag är en garanti för bra smak. Kockarna håller säkert inte med eftersom de pratar mycket positivt om ekologisk odling och naturlig mat. Recepten som presenteras är en blandning av spontana infall och kockarnas långa erfarenhet utifrån de råvaror som finna på plats.

måndag 16 maj 2011

Finnes: Agnes, önskas: hund - Thomas Halling

Att behöva rasta ett koppel måste ändå vara pinsamt. Undrar vad förbipasserande tänker, eller så tänker dem snarare att man än ansvarslös och har släppt hunden vind för våg. Men vad gör man inte för att få en hund? Något Agnes önskat sig väldigt länge. När hon fyller elva år kommer hennes föräldrar med ett förslag. För att få en hund måste hon först bli godkänd på ett prov och det är att rasta ett koppel tre gånger om dagen. När hon visat att hon klarar av att sköta om en hund får hon en. Agnes stöter på lite hinder; en del kamrater gläds med henne men det finns också de som är avundsjuka på henne.

Finnes: Agnes, önskas: hund är den första delen i serien som består av tre böcker. De andra två böckerna i serien, Finnes: Agnes, önskas: bästis och Finnes: Agnes, önskas: kille, kan ni läsa om här. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år och även om man inte är hundälskare så finns det något att tycka om i just denna bok.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

söndag 15 maj 2011

Äntligen...

... har jag läst klart Cirkeln. Det har varit väldigt segt att läsa och jag har inte riktigt orkat koncentrera mig på innehållet. Boken började med alldeles för många karaktärer att hålla reda på och innehållet har inte riktigt varit vad jag hoppades på.

Författarna, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, har skrivit 520 sidor om magi, död, kärlek och vänskap. Boken handlar om sex unga tjejer som har övernaturliga krafter. De måste lära sig att samarbeta för att övervinna ondskan, trots att de inte har något gemensamt.

Cirkeln är den första delen i en trilogi och jag kommer helt klart läsa de två andra böckerna i serien när de väl ges ut. Men just nu kan jag inte riktigt ge Cirkeln ett högt betyg, den når inte riktigt ända fram.

lördag 14 maj 2011

Hål i huvudet - Jenny Jägerfeld

Till en otrogen gris.

Ditt patetiska jävla äckel. Du kan ta din fula, omskurna kuk och dra åt helvete. Jag önskar dig allt ont, allt lidande i världen. Du är så feg att Judas bleknar i jämförelse. Om du åtminstone hade ringt! Jag kommer att hata dig tills jag dör. Ring mig aldrig, sök aldrig upp mig.

Minou

PS. Ikväll bränner jag upp alla dina saker på gården, inklusive dina Fred Perry-tröjor och din elgitarr.

PS 2 Du är så jävla ful i håret.

Att bli dumpad är jobbigt och svårt att hantera. Att bli dumpad via brev, mejl och sms har alltid ansetts vara fegt. Men att bli dumpad via ett kassettband måste ändå ta priset och fegheten till en helt ny nivå.

Detta händer tjugotreåriga Minou som en dag hittar ett kassettband som hennes pojkvän Isak spelat in där han berättar att han lämnar henne och är kär i en ny tjej. Hon blir rosenrasande och får ondskefulla tankar. Hon beskriver det som att hon får ett hål i huvudet där all lugn och förnuft sipprar ut. Hon har svårt att hantera sina känslor och vet inte vad hon ska ta sig till. Hon bestämmer sig för att fly det hela och bokar en resa till Spanien. Hon söker efter nya perspektiv på livet, vill börja om och framför allt komma över Isak. Men att fly från ett problem kanske inte alltid löser problemet, eller?

Hål i huvudet är en bok om kärlek och relationer. Relationer till pojkvännen, vännerna och familjen. Jag blev inte förtjust i boken och inte heller hatade jag den. Innehållet är bekant och alla händelser påminner om många andra ungdomsböcker som handlar om kärleksproblem. Dock måste jag erkänna att nyfikenheten gjorde att jag ville läsa färdigt boken och fort gick det. Har man börjat läsa första sidan, dras man med ända in i slutet.Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

fredag 13 maj 2011

De 7 dödssynderna

Vad är en synd och vad menas med att synda?

Ser vi på synden idag som de gjorde på medeltiden då man trodde att alla som syndade skulle straffas i helvetet? Då hade kyrkan mer makt än vad den har i dagens samhälle och historierna om helvetet var så starkt inpräglat i var och en att det blev lätt att styra över människor.

LL-förlaget har givit ut denna novellsamling som går under titeln De 7 dödssynderna. Det pågick en novelltävling där förlaget fick in 351 bidrag och valde ut dessa noveller. Liksom titeln handlar novellerna om dödssynder: högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. Varje novell handlar om en av synderna och texterna är lättlästa. Vi får bland annat följa Lottas mormor och hennes giriga grannar, Alex pappa som trots bristande ekonomi frossar i mat och kläder, övermodige Sven och avundsjuke Bengt.

På lärarrummet för lättläst, på LL-förlagets sida, finns även en lektion till boken som du kan ladda ner här.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

torsdag 12 maj 2011

Serieplaneten

Serieplaneten är ett svenskt serieförlag som publicerar serier. Jag har själv fått ta del av:

En hyllning till: Kungen av POP - Michael Jackson i serieform. Det är en biografi om Kungen av pop och den handlar om Michael Jacksons liv från det att han var barn till det att hans karriär tog fart. Biografin handlar också om Neverland och om de bekymmer han hade och hela serien är en jättefin hyllning till Jackson! I tidningen finns också en plansch med en bild av Michael Jackson på både fram- och baksida.

Historien om Stephenie Meyer - Twilights skapare. Stephenie Meyers liv har blivit en serietidning, en biografi om hur Meyers Twilight serie började med en dröm och som nu har blivit bästsäljande böcker och filmserie. Serietidningen handlar mer om Meyer än om Twilight; om Meyers ungdomstid till hennes framgång som författare. Forks historia, den amerikanska staden som man får läsa om i Twilight, får man också läsa om i biografin.

Agent Marc Saunders är en ny svensk orginalserie av Mikael Berkvist under artistnamnet Mike Berg. En meteorit från Mars slår ner på jorden och faller i händerna på Rex Kane, en president med illvilliga avsikter. Meteoriten är smittad med en dödlig livsform och Rex Kane planerar att med hjälp av den döda den sittande presidenten. Mot detta står en man med superkrafter - Marc Saunders. Äventyret har börjat!

Serieplanetens biografier i serieform är underhållande, men de går inte riktigt in på djupet med sina få sidor. Teckningarna är lite stela. Seriebiografierna innehåller dock detaljer jag inte kände till förut. När det gäller superagenten Marc Saunders faller den inte mig i smaken. Det här är en klassisk actionserie med superkrafter, agenter och utomjordingar. Handlingen är svår att följa och känns ibland ofokuserad. Men serierna är värd att läsa för den som tycker om seriegenren.


onsdag 11 maj 2011

Sju årstider i Majas kök - Maja Söderberg

För att bli kokboksförfattare måste man verkligen ha ett stort matintresse. Maja Söderberg är en sådan författare som skriver och föreläser om klimatpyramiderna - kunskapen om när olika råvaror är i säsong. Majas största inspiration kommer från säsongens råvaror och i hennes arbete med pyramiderna insåg hon att vår, sommar, höst och vinter blev en alldeles för grov indelning av årstiderna. Hon har istället utgått från verkligheten och landat i sju årstider.

Sju årstider i Majas kök är ett resultat av klimatpyramiderna och Majas indelning av årstiderna. Om du undrar vilka råvaror som är i säsong eller när tomaterna smakar som bäst? Leta då efter svaret i klimatpyramiderna. Förutom klimatpyramiderna bjuds läsaren på inspirerande matlagning med omtanke om klimat, miljö, hälsa och plånbok.

tisdag 10 maj 2011

Svart flicka Vit flicka - Joyce Carol Oates

LL-förlaget ger ut lättlästa böcker. Svart flicka Vit flicka, som jag har läst är en av de böcker som ges ut av förlaget, skriven av Joyce Carol Oates, men bearbetad av Cecilia Davidsson till en mer lättläst version.

Bokens berättelse är en historia som återberättas, femton år senare, av Genna. Berättelsen handlar om Minette som är svart och Genna, en vit flicka och ättling till grundaren av skolan flickorna går i. Flickorna delar rum på studenthemmet på Schuyler College, men Genna lyckas aldrig bryta sig igenom den mur som Minette byggt kring sig. Minette släpper inte in någon i sitt liv och så småningom börjar hon utsättas för rasistiska hot. Genna är den enda som försvarar Minette och snart börjar hon misstänka att något inte står rätt till.

I boken sker två olika handlingar. Dels Genna som försöker bli vän med Minette, men också att Genna försöker förstå sig på sina föräldrar samt anledningen till att familjen är som den är.

Jag upplever boken som en otroligt förkortad version och det känns som om den bara avverkar handlingen i all hast. Många lättlästa böcker är möjligen förkortade, men handlingen blir ändå intressant att följa. Jag tycker inte att detaljerna är så färgrika i denna bok vilket gör att boken är tråkig att läsa.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

måndag 9 maj 2011

Ihop: bli ihop, vara ihop, resa ihop - Thomas Halling

Det är inte lätt att vara elva år, gå i femman och bli kär. Speciellt när man inte vet hur man ska hantera det och gå tillväga för att fråga chans. När man väl har gjort det så ska man lyckas hålla ihop och veta hur man ska vara för att fortfarande vara omtyckt, speciellt när man åker på klassresa tillsammans.

Ihop är en samlingsvolym innehållande tre böcker. Varje bok består av korta kapitel. Huvudpersonerna är Kalle och Ellen samt deras klasskamrater. Det är underbart att vara kär och ihop, men inte lätt. Istället för att bara vara sig själv vill Kalle hela tiden imponera på Ellen och hela tiden blir det fel, fel, fel! Efter frökens råd om att bara vara sig själv slutar allting lyckligt för Kalle och Ellen.

Ihop är en lättläst och mysig bok skriven av Thomas Halling med fina, svartvita, bilder av Maria Jönsson.
Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

söndag 8 maj 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag - Sara Ohlsson

Det var längesen jag sträckläste en bok. Men någon gång händer det att man gör det och Sara Ohlssons bok sträckläste jag under en kväll och det berodde nog inte på att jag tyckte att den var bra utan snarare att den var lättläst och enkel att ta sig igenom. Vissa sidor innehöll endast en rad text vilket gjorde att jag avverkade sida efter sida och rätt vad det var så var jag framme på sista sidan och tänkte att jag kunde ha förutspått slutet.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är Sara Ohlssons debutroman. Det börjar med att Olivia blir dumpad av sin pojkvän utan någon riktig förklaring och hon trånar efter honom och kan inte släppa taget. Olivia funderar på vem hon egentligen är utan John och hur livet ska fortskrida. När John drar sig undan ännu mer börjar hon leva ut och träffar nya killar och tillfredsställer sina behov. Från att ha spekulerat och grubblat på allt hon gjort i minsta detalj börjar hon sakta leva efter Danijels livsfilosofi; att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt.

Boken kan möjligtvis locka till sig ungdomar och många tjejer kan nog relatera till Olivia och kanske finna tröst i skildringen där vänskap, kärlek och sex är innehållet i boken. Boken var inte så hemsk, för då hade jag antagligen inte sträckläst den. Men den är definitivt ingen favorit!


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

lördag 7 maj 2011

Bokomslag till Godnatt, finaste

Jag tittade lite på olika bokomslag till en och samma bok. Lite häftigt är det att bokomslagen kan skilja sig så mycket åt beroende på i vilket land boken ges ut. Här är bokomslag till Goodnatt, finaste av Dorothy Koomson (Sverige, England, USA):

Godnatt, finaste - Dorothy Koomson

Nova och Mal har varit vänner sedan barndomen och de står varandra mycket nära. När Mal gifter sig med Stephanie, gör det ont i Nova eftersom hon trodde att det skulle bli de två. Åren går och Mal och Stephanie ber Nova om en stor tjänst; de vill att Nova ska vara deras surrogatmamma. Trots att Nova vet att det är en stor sak de frågar henne om, bestämmer hon sig för att göra det åt dem.

Halvvägs genom graviditeten har Stephanie och Mal allvarliga äktenskapsproblem. Detta sedan Stephanie av en slump sett ett sms Mal har skickat till Nova där han har skrivit "Godnatt, finaste". Stephanie vet att hon och hennes man växer längre och längre ifrån varandra och hon misstänker att något händer bakom hennes rygg mellan Mal och Nova. Därför konfronterar hon Mal och säger till honom att hon inte längre vill ha barnet och hon vill att han ska bryta sina band till Nova och det ofödda barnet.

Sju år senare får vi läsa om Nova som har uppfostrat Leo helt själv. Men nu när Leo är i koma och hans liv hänger på en skör tråd, överväger hon att kontakta Mal så han kan spendera tid med sin son innan det är för sent.

Jag måste säga att jag inte gillar den här boken alls. Handlingen var extrem, karaktärerna var tråkiga och händelsen drog ut på tiden utan något viktigt att förmedla. Berättelsen är i jag-form, men författaren har gjort detta på ett mycket förvirrande sätt, eftersom hon pendlar mellan olika personer i jag-form, Nova och Stephanie. Ibland var jag tvungen att läsa om eftersom jag inte riktigt visste vilken karaktär det var som berättade. Författaren kunde ha skiljt på detta genom att ange namnet på karaktären som rubrik till kapitlet.

Hela känslan i Godnatt, finaste är en mycket dyster bok och handlingen är en känslomässigt dränerande berättelse för läsaren. Jag fann det mycket svårt att läsa denna bok och det tog bort glädjen i att försöka ta reda på vad karaktärerna beslutar sig för att göra med den situation de befinner sig i. Vad som också irriterade mig mest av allt var den opersonlige, svaga och obeslutsamma Mal som lät hans fru bestämma åt honom. Kan jag rekommendera denna bok? Nej, det finns mycket bättre böcker att spendera sin tid på.

fredag 6 maj 2011

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv - Jamie Ford

Jag måste erkänna att jag är ytlig! Alltför ofta väljer jag böcker utifrån dess omslag. Är omslaget lockande så får jag även hopp om innehållet i boken. Omslaget till denna bok beskriver jag med ordet ljuv, som också är ett av orden i bokens titel.

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv är ett mästerverk skriven av den amerikansk-kinesiske Jamie Ford. Hans debutroman berör historia, en historia som påverkat många människor, en historia som inte lämnar någon oberörd. När Henry står utanför hotell Panama år 1986, som under 40-talet var en portal till den japanska stadsdelen i Seattle går hans tankar till sin egen barndom i 1940-talets Chinatown. I källaren har den nya hotellägaren funnit många tillhörigheter från japanska familjer som skickades till interneringsläger under andra världskriget samt efter angreppet mot Pearl Harbor 1941.

Som son i en kinesisk familj får han växa upp med den kinesiska kulturen och språket, men förbjuds prata kinesiska när han blir äldre. Han får börja i en skola där endast vita amerikaner går. Han blir utstött och ännu värre blir det när hans far ber honom bära en knapp med texten ”Jag är kines”. Henry får en tuff uppväxt där han slits mellan två kulturer och två språk och förvirringen ökar. När Keiko Okabe, en japansk flicka börjar på skolan blir hans vardag mycket ljusare. De börjar umgås och finner kärleken i varandra. När Keiko och hennes familj förs bort kvarstår endast löftet mellan paret och hoppet om att en dag återförenas när kriget är över.

Bokens historia pendlar mellan 40-talet och 80-talet och vi får följa Henry både som ung och som en äldre man. Boken är ett skönlitterärt verk och många händelser i berättelsen har hänt på riktigt. Hotell Panama existerar på riktigt och fortfarande ligger tillhörigheter till trettiosju japanska familjer i källaren där.

Hur stort avstånd kan kärleken egentligen övervinna? Det är en fråga som jag ställer mig under läsandets gång. Det här är en annorlunda kärleksberättelse som pendlar mellan tid och rum utan att läsaren tappar bort sig i en bitter, men också en ljuv berättelse.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

torsdag 5 maj 2011

Grönsakslandet - Agneta Ullenius

Min lillasyster har en kolonilott där hon odlar grönsaker. Hon tycker om att odla eget dels för att få god mat, men också för att det är roligt. Därför tänkte jag att Grönsakslandet av Agneta Ullenius skulle kunna vara något för henne. För egen del tycker jag att det är krångligt med grönsaksodling, men boken får det att se så enkelt ut.

Intresset för att odla egen mat har ökat och många tycker att maten blir mycket godare samt giftfri och hälsosam. En del kan tycka att det är ekonomiskt att odla för eget bruk och andra vill gärna ha en liten elegant köksträdgård. Kanske behövs det ingen proffsutrustning för att lyckas med sådden, men det kan vara bra att undvika det vanligaste nybörjarfelet: att vara alltför ivrig.

Bokens omslag är väldigt fin med fräscha grönsaker i lite olika färger och innehållet bjuder på 22 lättodlade favoriter med tips om hur man kan lyckas med sin odling. Grönsakslandet är definitivt en bok för min syster och för de som tycker om att odla egna grönsaker.

onsdag 4 maj 2011

Twilightsagan: Den officiella illustrerade guiden - Stephenie Meyer

Jag måste medge att min besatthet av Twilight är som en "stäng av och på"-knapp. Det har varit "av" ett tag nu, men med den sattes "på" när jag såg den officiella illustrerade guiden på B. Wahlströms hemsida.

Till en början bläddrade jag igenom sidorna som jag brukar göra med till exempel tidningar när jag är övertygad om att jag har sett allt tidigare och kan därför låta bli att spendera alldeles för mycket tid på att läsa noggrant. Vad som egentligen hände var att boken praktiskt taget skrek: "läs mig". Doften av nytryckt, aldrig tidigare vidrörda sidor svepte förbi min näsa samtidigt som mina ögon fastnade på bilden av Cullens hem. Det "verkliga" huset som beskrevs i boken och som jag hade fått en bild av i mitt huvud. Inte den moderna, fyrkantiga mardrömmen som dök upp i filmerna. Just där och då var jag inte hemma i min soffa, istället befann jag mig i Forks, Washington.

Twilightsagan - Den officiella illustrerade guiden börjar med en 65 sidor lång intervju med Stephenie Meyer. Intervjun görs av författaren Shannon Hale. Hale ställer de frågor som vi läsare alltid velat veta och Meyer ger fantastiska svar. Intervjun har skrivits med rubriker så att läsaren snabbt kan bläddra bland det som man tycker är intressant att läsa om. Jag tyckte att intervjun om hur olika böcker har påverkat hennes skrivande och tänkande är väldigt intressant, speciellt när hon berättar att Köpmannen i Venedig var en stor inspiration till boken Så länge vi båda andas där hela historien uspelas som en mental kamp istället för ett fysiskt slag.

Min favoritdel i boken är karaktärsprofilerna. Alla karaktärer som dyker upp i de fyra böckerna finns att läsa om i guiden som också bjuder på mycket annat. Det här är en bok som kommer att köpas av alla Twilight fans, den kommer att vara sliten, markerad och den kommer utan tvekan att användas som en resursbok i mitt personliga bibliotek.

tisdag 3 maj 2011

Sammanträffanden - Eva Bernhardtson & Louise Tarras

Jag har nu läst boken Sammanträffanden av Eva Bernhadtson och Louise Tarras. Den handlar om kärlek och relationer över gränser. Relationer mellan människor från olika länder, kulturer och religioner.

Det är berättelser om möten i det verkliga livet - berättelser om hur man har träffat sin allra bästa kompis, hur en chef beter sig mot sina anställda och om romantiska träffar. Det handlar om att religion inte är ett hinder för möten mellan människor och att det är möjligt att lära känna och acceptera andra kulturer så länge man försöker.

Sammanträffanden är en väldigt bra bok med 10 berättelser om kärleken. Berättelserna har öppna slut och som läsare kan man prata/diskutera/fundera över vad som egentligen händer i slutet. Efter varje text finns också en skrivuppgift och här kan du även ladda ner bonusövningar till berättelserna i boken.

Är du intresserad av en provlektion, kan du ladda ner det här.
Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

måndag 2 maj 2011

Samspråk 1 & 2 - Louise Tarras & Metta Stiernstedt

Samspråk 1 och Samspråk 2 är ett basläromedel i svenska som andraspråk. Samspråk 1 passar till vuxna inlärare som läser på sfi kursen B-C och nyanlända ungdomar i grundskolans senare år. Samspråk 2 är ett läromedel för vuxna och ungdomar som läser sfi kurs D.

Läromedlet Samspråk består en textbok inklusive cd och en övningsbok. Till detta finns också en lärarpärm med kopieringsunderlag, facit och lärar-cd. Textböckerna är tematiskt uppbyggda som handlar om vardagliga och aktuella ämnen. Det är bland annat teman om familj, boende, kroppen, arbete, miljö, kultur, ekonomi och konsumtion. Till varje kapitel finns en text som behandlas på konkreta och abstrakta sätt och till varje text finns övningar som uppmanar och stimulerar till samtal och reflektion om känslor, attityder, kulturella jämförelser och erfarenheter. Vissa uppgifter kan göras enskilt och andra kräver elev-samarbete.

Båda böckerna handlar en hel del om det svenska samhället och ger kunskaper om Sveriges grundlagar, om demokrati och nödvändig kunskap om vardagen i Sverige. Det betyder att jag i första hand rekommenderar böckerna till vuxna som läser sfi, men jag tror att de fungerar minst lika bra för nyanlända ungdomar eftersom det finns många olika texter i böckerna som ger en möjlighet till individanpassad undervisning. Texterna utgår från elevernas egna erfarenheter och stimulerar till språkutvecklande samtal.

Texterna är riktigt intressanta, skrivna med stor stil vilket gör det lättare att läsa och fina bilder på personer och miljöer pryder sidorna i boken. På den medföljande elev-cd:n finns alla huvudtexter att lyssna på och den tillhörande övningsboken ger möjlighet till att öva mer på de olika momenten från textboken. Böckerna har en tydlig och tilltalande layout med bilder som förstärker innehållet.

söndag 1 maj 2011

Kom ska jag berätta: sagor som lärde mig leva - Jorge Bucay

Än en gång får jag bevisat hur maktfull en saga kan vara. Sagor är uppskattat både av barn och vuxna och de tränger in i vårt inre medvetande och lämnar spår så som ingen annan berättandeform gör. Denna gång berättas sagorna i en annorlunda miljö och i ett annat syfte. Demián är en ung student som har relationsproblem. Relationen till föräldrarna, vännerna och flickvännerna ifrågasätts hos psykoterapeuten Jorge och han använder sig av en ovanlig metod för att Demián ska komma till insikt, nämligen att vid varje session berätta en saga.

Sagorna, både klassiska och moderna, från öst och väst handlar om kungar, djur, tiggare och munkar och de är omsorgsfullt utvalda för att passa Demiáns sessioner.

Sagorna är väldigt tänkvärda och som läsare blir man delaktig i de terapeutiska sessionerna. Man börjar ifrågasätta sina egna relationer och varför man tänker och agerar som man faktiskt gör i det vardagliga livet och i mötet med andra. Sagorna är insiktsfulla och ger en del aha-upplevelser. Mina sagofavoriter i boken var de som ger en ökad självförståelse, men också en ökad förståelse för mina medmänniskor. Två av mina absoluta favoriter är sagan om ”Den fastkedjade elefanten” och ”Portvakten på bordellen” och jag rekommenderar starkt denna bok till alla som uppskattar sagor och vill upptäcka sagorna på ett annat plan - sagan som ett redskap för att utveckla sig själv och förstå sitt liv bättre.

Önskar dig en givande självinsikts- och upplevelseläsning om du väljer att läsa Kom ska jag berätta!


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

30 böcker på 30 dagar?!?

Det är ingen omöjlighet att läsa 30 böcker på 30 dagar, men den tiden har tyvärr inte jag och egentligen har jag inte heller det som mitt mål, ärligt talat. Men det kommer att dyka upp en hel del recensioner här på kort tid om böcker jag vill läsa, men inte hinner läsa just nu.

Hur kan jag då skriva en recension eller mina tankar om dessa böcker? Det finurliga är att det inte är jag som skriver inläggen. Jag har en medarbetare (min syster) till Bookis blogg som bidrar med inlägg. Därför kommer du hädanefter att se en hel del av nedanstående mening i slutet på många blogginlägg:

Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

Bookis syster har tid att läsa just nu. Hade hon haft 30 böcker i handen just nu, då lovar jag att du hade fått läsa om 30 böcker under 30 dagar - kanske inte omöjligt ändå...