torsdag 23 juni 2011

Starcrossed: Helena - Josephine Angelini

Tillbringade gårdagen med Josephine Angelinis debutroman Starcrossed: Helena. Mellan kapitlen diskuterade jag boken med min lillasyster och hennes första reaktion var: "Varför läser du den där boken? Bokens framsida skriker hur tråkig boken är, för att inte tala om hur boken beskrivs!" Intressant tanke!

Så här ser framsidan ut i Sverige:
Och så här i USA:Vilken skillnad? Behöver jag säga mer?

Självklart blev jag också nyfiken på min systers reaktion om hur boken presenteras. Så här står det på Bonnier Carlsens sida:

Iliaden möter Twilight!

"Det vore så mycket enklare om jag var vampyr. Då skulle du förstå!"

Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos.


Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren … Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.

Men det är inte bara hon som bär på en stor hemlighet: När Helenas och Lucas känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen.
Trots att Helen och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?


Oj då! Jag reagerar direkt på de två första meningarna! Varför dra in Twilight och vampyrer i beskrivningen? Varför inte låta boken vara unik och nytänkande? Tråkigt att många ungdomsromaner som handlar om "förbjuden kärlek" eller kärlek mellan "gränser" automatiskt kopplas till Meyers Twilight serie. Men nog om de negativa delarna kring boken. Här kommer lite om innehållet:

Helena har levt ett lugnt liv på ön Nantucket. Det har varit bara hon och hennes pappa så länge hon kan minnas. Hennes mamma lämnade dem när Helena var mycket ung. Det enda Helena har kvar av sin mamma är en hjärtformad medaljong som hon bär runt halsen. Helena tillbringar sina dagar i lugn och avskildhet, hon har ett par vänner som hon umgås med och efter skolan hjälper hon sin far i butiken. Helena vill inte dra uppmärksamhet till sig trots hennes enorma skönhet, styrka och snabbhet.

När det nya skolåret börjar, leder ankomsten av Delos familjen till ön till att Helenas värld blir en aning förskjuten. När hon ser någon av medlemmarna i Delos familjen kommer en okontrollerbar ilska över henne. Hon börjar drömma om mörkhåriga kvinnor som gråter tårar av blod, hon drömmer om torra landskap och karga ödemark och när hon vaknar är hennes fötter blodiga och leriga.

Efter en konflikt mellan Helena och Lucas i skolkorridoren, börjar Helenas liv att svänga ännu mer. Det finns en anledning bakom hennes raseri och de blodiga kvinnorna, en hemlighet som hotar hennes existens. Helena är på väg att lära sig om sig själv och det kommer att förändra henne för alltid. Den enda som kan rädda henne är Lucas som hon vill döda.

Josephine Angelini har skrivit en kraftfull roman. En modern återberättelse av Homeros Illiaden. Starcrossed är en berättelse med perfekt tempo och med en trevlig balans mellan romantik och händelser. Där Helena (tycker verkligen inte om namnet, men jag förstår varför författaren har valt detta) är, där finns också Lucas. Just det... Lucas! Han blir läsarens favorit. Han är stilig, modig, beskyddande, osjälvisk och stark. Hans karaktär beskrivs samtidigt som en realistisk tonåring, oavsett hans egenskaper.

Ibland kunde handlingen kännas förvirrande. Det var mycket att hantera, särskilt för mig som inte är bekant med den grekiska terminologin. Förklaringar ges, men blir för mycket för att förstå som läsare. En del av de förklaringarna hade författaren kunnat vänta med till kommande böcker. Och även om författaren band ihop bokens början och slut, kändes det i slutet som att boken hade två olika handlingar.

Jag gillade hur boken slutade och jag undrar hur lögnen i slutet på boken kommer att behandlas i uppföljaren - om den behandlas alls. Jag var också glad att Angelini inte gjorde en Meyers och såg till att alla överlevde i strid. Det kommer att bli några hårda tider som kommer i följande böcker. Romanen i sig kändes aldrig tråkigt, det var alltid något på gång och Nantucket låter som ett bra ställe!

Starcrossed är en bok som kommer att tilltala många och jag tror att den kommer att finnas på sommarens litteraturlista hos många.

lördag 18 juni 2011

Böcker som ska med till Los Angeles

Nästa vecka bär det iväg till Los Angeles, Kalifornien! Med en flygresa på 14-15 timmar krävs det att jag är rejält laddad med böcker. Jag har börjat plocka på mig lite pocketböcker som ska läsas på dit- och hemresan:

1. Bokhandlaren i Kabul - Åsne Seierstad
2. Ett hål om dagen - Louis Sachar
3. Norwegian Wood - Haruki Murakami
4. Berättelsen om Pi - Yann Martel
5. Tusenskönor - Kristina Ohlsson
6. Boktjuven - Markus Zusak
7. Ät mig - Agnes Desarthe

Tror ni att följande böcker räcker? I annat fall får jag köpa böcker i LA för hemresan.

söndag 12 juni 2011

När jag lät dig gå - Gayle Forman

När jag lät dig gå berättar om en ovanlig situation, som uppföljning till händelserna i Om jag stannar. Mia har gått vidare med sitt liv. För resten av världen ser det ut som att Adam också har gått vidare med sitt liv, men det har han inte. Utåt sett är han en lyckad och framgångsrik rockstjärna, men han har problem med allt i livet.

Musiken talar inte till Adam längre och bandet, Shooting Star, som han en gång älskade och arbetade hårt för har blivit ett måste i hans liv. Bandmedlemmarna verkar hata honom eftersom han får all uppmärksamhet i media. Han är i ett förhållande som inte gör honom lycklig och Adam har inte kommit över flickan som kom att definiera hela hans liv. Hon är inte hans flickvän längre, eller i hans liv alls.

Ett tillfälligt möte, en natt i New York, leder till något lovande. Mia är där för att spela och Adam hittar till hennes soloturné av en slump. Men med så mycket spänning och ilska mellan dem, kan de få det att fungera? Adam och Mias försoning är inte lätt på något sätt och det visar sidor av frustration, ilska, sorg och bitterhet. Det finns en andra chans för Adam och Mia och de gäller att de utnyttjar den.

Berättelsen sätter Mias roll i centrum, trots att det handlar om Adams återhämtning från förödelsen. Mia är en fighter och en beskyddare. Hon är tvungen att visa för Adam att hon kan vara den person han kan luta sig tillbaka på, precis som Adam var den personen för henne för tre år sedan. Kompromisser och löften och att både ge och ta måste ske för att de ska kunna vara tillsammans.

När jag lät dig gå kommer inte att glädja alla läsare kan jag berätta. Jag njöt av historien, men inte fullt så mycket som den första boken. Boken är ändå en värdig uppföljare till Om jag stannar och Gayle Forman vet hur man skriver om de värsta och bästa stunderna som livet har att erbjuda.

tisdag 7 juni 2011

Sjung och träna svenska - Helena Bogren & Karin Sundström

Söker du ett ovanligt träningsmaterial för vuxna elever som är i början av sin språkträning? Då kanske sångboken Sjung och träna svenska är något för din undervisning! Med hjälp av sång kan inlärare tillägna sig ett andraspråk. Genom sångerna i boken tränas uttal, prosodi, fraser, ordspråk, grammatiska strukturer och uttryck.

Boken innehåller 70 sånger med olika svårighetsgrad indelade i fyra avsnitt. I inledningen förklaras syftet och tanken med användningen av sång i undervisningen, arbetssätt och bokens upplägg.

Det finns en DVD som kompletterar sångboken. Jag har inte hört/sett den, men mer om materialet kan du läsa om här på Hallgren & Fallgrens sida.

måndag 6 juni 2011

Läser just nu...

...Pojken på andra sidan av Irene Sabatini. Det känns lite segt just nu. Det kan bero på att handlingen är seg i början, men det kan också bero på att jag läser väldigt sent på kvällen då jag är som tröttast. Men jag tänker inte ge mig!

Beskrivning
Pojken på andra sidan utspelas i Zimbabwe, från de oroliga åren vid självständigheten fram till i dag. Det är en kärlekshistoria mellan två unga som växt upp på varsin sida om staketet.

Vi får följa den svarta flickan Lindiwe som en natt vaknar upp av att det brinner i huset bredvid. Polisen kommer till platsen och arresterar en vit pojke, Ian, för att ha satt eld på sin styvmamma.

Några år senare möts de igen. Ian har precis kommit ut ur fängelset och Lindiwe kan inte hjälpa att hon finner honom fascinerande. Trots omgivningens förmaningar kommer hon allt närmare den några år äldre pojken. Vi får sedan följa dem i ett omtumlande förhållande som utspelar sig i Zimbabwe och Sydafrika, där makten skiftar händer men oron hela tiden består.

Irene Sabatinis hyllade debutroman beskriver på ett fantastiskt sätt hur kärlek och makt ställs mot varandra. Och hela tiden ekar samma fråga i Lindiwes huvud: Vad var det egentligen som hände den natten då Ians styvmamma sattes i brand?

söndag 5 juni 2011

Böcker, böcker, böcker...

Jag har en ständigt växande bokhög här hemma och tänkte ta sommarlovet till att minska den. Nu har jag gått igenom högen lite snabbt och jag upptäckte att det finns böcker som jag kommer att läsa snabbt (barn- och ungdomsböcker), böcker som jag ska ta med på min resa till Los Angeles, Kalifornien (pocketböcker) och böcker som jag kommer att bläddra igenom när det finns behov av det (faktaböcker).

Följande böcker ska i alla fall läsas inom snar framtid:

Klass 7B. Början på värmen - Pernilla Gesén. Ingår i en serie böcker om klass 7B med elever från tre olika skolor som blir en ny högstadieklass.

Resor med barn. Så fixar du familjesemestern - Katarina Markiewicz. En bok om att uppleva världen tillsammans med sina barn och hur otroligt berikande det är att resa tillsammans med barn. Boken innehåller praktiska tips och smarta råd både för nybörjare och resvana.

Nya röster sjunger samma sånger - Liza Marklund. En samling av Marklunds krönikor som handlar om hennes brinnande engagemang för de utsatta, framgångens baksida, lyckan över barnen och vardagen.

Bli vän med din häst - Tinne R. Kamm. Boken för dig som vill förstå hästar, hästens kroppsspråk, beteende i stallet och i hagen, horsemanship och hur du blir vän med din häst.

Hästens skötsel - Eva Eternell Hagen. En bok om praktisk hantering av hästar. Den dagliga skötseln, utfodring och om att göra i ordning hästen inför ridpasset. Här kan man också läsa om hästens hälsa, hovvård, köp och transport av häst.

Lär känna din häst. Träning från marken - Lesley Bayley. Förstå hästen och utveckla ditt horsemanship är vad denna bok handlar om. Arbetet sker från marken för att förbättra hästens vighet och lydnad. Samtidigt får tränaren lära sig att tyda hästens kroppsspråk och förstå dess personlighet. Metoderna i boken är utvecklade av kända tränare som jockeyn och hoppryttaren Kelly Marks, westernexperten Pat Parelli och problemlösaren Michael Peace.

50 genvägar till fettförbränning - Fredrik Paulún. Innehåller 50 tips på hur man gör för att hålla lite extra koll på kilona. Paulún ger bra tips som inte bryter ner musklerna med en förklaring till varför de fungerar. Här får man massor med knep för hur man med enkla medel kan öka fettförbränningen i kroppen. Jag har bläddrat igenom denna bok som är väldigt intressant med mycket bra tips. Ett litet problem är att mycket av det Paulún skriver om inte är nytt, men det är så svårt att följa!

Marie Curie. Forskaren som sprängde gränder - Carin Svensson. En bok från LL-förlaget om Marie Curie, hennes liv fyllt av arbete, framgång och lycka. Men också av motgångar och sorg. Spännande!

lördag 4 juni 2011

Ny bok från Sagolikt Bokförlag

För er som har läst Vem kan älska Ella kan jag berätta att den andra delen i Ellatrilogin är här. Uppföljaren till Ellaboken är Göm Enya, skriven av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist. Boken finns också som ljudbok uppläst av Anette Skåhlberg.

Göm Enya är en bok som handlar om ensamkommande flyktingbarn, främlingsfientlighet och utanförskap. Det är en berättelse om behovet av att känna sig trygg. Varje sida har ett längre stycke text och i slutet finns det några sammanfattande rader av texten för nybörjarläsaren.

Stackars Enya vandrar i dagar och nätter, utan mat, utan sömn, för att komma till en stad hon har varit i en gång tidigare. Runt halsen har hon ett vackert halsband med ett silverhjärta som ger henne styrka. I staden hon ska till bor Ella som har börjat drömma mardrömmar. Ella vill inte berätta om sina drömmar för Anton och Adam som försöker att trösta henne.

När Ella, dagen efter, ska ta med sig sitt favoritsmycke till skolan upptäcker hon att den är borta. Hon blir jätteledsen och Adam och Anton hjälper henne att leta efter den. De hänger upp lappar om det försvunna smycket och när Adam en sen kväll går ut för att hämta tillbaka smycket, smyger Ella efter honom. Det är då Ella möter Enya, Ellas egen syster som har kommit in i hennes liv och ska nu stanna för gott.

Göm Enya är en otroligt fin berättelse! En eloge till Skåhlberg och Dahlquist som skriver om ett ämne som det talas mycket om i perioder, men som ofta också glöms bort - ensamkommande flyktingbarn som kan resa upp till ett år för att ta sig till ett tryggare land. Många av dessa barn vandrar genom öknar och bergstraker, de sover utomhus och trängs ombord på små båtar. En resa som innebär livsfara för dessa barn.

fredag 3 juni 2011

Hej Bloggen!

Jag ser att det var några dagar sen jag skrev ett inlägg. Jag har blivit lite lat med skrivandet trots att jag läser flitigt. Vårens böcker från de olika bokförlagen bjuder på riktigt bra läsning, men trots det har jag inte riktigt lyckats hitta en bok som jag kan tänka mig ge högsta poäng.

I maj läste jag boken Beautiful dead: Summers bok av Eden Maguire. Jag tyckte då att det var lite svårt att hänga med i handlingen och tänkte därför lästa de två första böckerna i serien. Hur som helst har jag nu läst både Jonas bok och Arizonas bok och inte har jag blivit klokare för det.
Jag trodde att första boken i Beautiful dead skulle handla om de döda karaktärerna innan de dog, så att vi som läsare skulle få möjlighet till att lära känna dem. Men nej, alla böckerna utgår från samma tema, förutom att det är olika personer Darina ska hjälpa till den andra sidan. Jag reagerade också på framsidan till Jonas bok. Jonas är en pojke och på framsidan till boken står en flicka i profil med änglavingar. Kan det bli mer fel?

En bok som jag läste färdigt idag är Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Vad är detta? Har författaren Emmy Abrahamsson fördomar? Det var i alla fall min första tanke när jag läste bokens titel, men jag ändrade uppfattning ganska snart. Boken handlar om tonårstjejen Alicja vars mamma är från Polen, och om hur det är att leva med två olika kulturer.

Berättelsen är rolig på sina ställen, men i allmänhet rätt så stel. Jag saknar den svenska pappan som knappt omtalas eller finns närvarande. All fokus ligger på mamman och hennes handlingar som förklaras med att hon är polsk. Det här är en typisk tjejbok om tuffa Alicja och hennes egna fördomar mot släkten från Polen.