onsdag 31 augusti 2011

Var tredje skola saknar ett bemannat skolbibliotek!

En undersökning genomförd av Centrum för lättläst och Lärarförbundet visar att var tredje skola saknar ett bemannat skolbibliotek. Risken med detta är att elever med lässvårigheter är de som blir mest drabbade. Brister i läsförmågan påverkar i sin tur skolgången.

I skolinspektionens nya riktlinjer står det att ett skolbibliotek ska vara anpassat till elevernas behov, vilket i realiteten inte är möjligt utan att biblioteket är bemannat av personal med rätt kompetens.

Mer om undersökningen kan du läsa om här.

Svenska som andraspråk : i forskning, undervisning och samhälle - Kenneth Hyltenstam (red.)

Visste ni om att Kenneth Hyltenstams röda bok, Svenska som andraspråk; i forskning, undervisning och samhälle, ska genomgå en omfattande revidering? Revideringen görs av Hyltenstam själv och Inger Lindberg samt deras medförfattare. 17 kapitel ska uppdateras och revideras medan övriga ersätts av tolv helt nyskrivna. Det betyder att boken kommer att presentera och förklara det allra senaste inom förskningen i svenska som andraspråk och andraspråksinlärning generellt. När arbetet blir klar vet jag inte.


söndag 28 augusti 2011

Pojkarna - Jessica Schiefauer

Har precis läst ut Pojkarna skriven av Jessica Schiefauer. Vilken otrolig tråkig och menlös bok! För er som inte har hört talas om Pojkarna kan jag berätta att den handlar om tre tonårstjejer, Kim, Bella och Momo som en sommar får vara med om något annorlunda. Av en slump råkar de smaka på en blommas nektar och förvandlas till pojkar.

Det här är en bok om identitet, könsroller och normalitet. Själv tyckte jag att den var så tråkig att jag inte ens orkade reflektera över bokens budskap.

fredag 26 augusti 2011

På tal om Romeo och Julia...

... så kan jag berätta att William Shakespeares Macbeth finns nu återberättad på modern svenska. Det är historien om en mans hänsynslösa kamp för att nå storhet och makt. Den här versionen som jag pratar om är ett illustrerat seriealbum som ger en rik och levande inblick i Shakespeares ödesdrama. Den ingår i Argasso bokförlags Klassiska seriealbum som är en ny serie tecknade album som i lättläst stil återberättar stora klassiker. I serien finns också Frankenstein som utkom oktober 2010.

Fler (ny)utkomna böcker från bokförlaget är:

Eldlekar av Robert Swindells. Boken handlar om Josh som tänder eld på ställen i samhället för att uppleva känslan av makt. Han leker med elden och han är ingen nolla! Men den som leker med elden...

Illusioner av Judy Waite handlar om flickan Elsa som genom en lögn hjälper en mördare att komma undan.

Du är min av Nigel Hinton är berättelsen om Ryan och hans mobiltelefon som kan göra saker som han knappt kan tro är sanna.

Ovanstående tre böcker ingår i serien Läsvänligt, vilket betyder att de är speciellt riktade till barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter eller med svenska som andraspråk.

Julia - Anne Fortier

Det var ett tag sen jag var uppslukad av en boks sista sidor, vilket jag har varit nu när jag läste de sista sidorna av Anne Fortiers bok, Julia. Fortier har lyckats med något som nästan är omöjligt: att göra Romeo och Julia fräsch igen. Inte på ett sätt som kräver omarbetning av historien, utan genom att ta medeltida Italiens Romeo och Julia berättelse och berätta den som den verkligen var.

Utgångspunkten för boken är den nutida karaktären Julie Jacobs som får reda på att hon egentligen är Giulietta Tolomei - den karaktär som levde i Siena år 1340 och som också Shakespeare baserade sin berättelse på. Julie reser till Siena på jakt efter familjens skatt, men allt hon finner är en härva av invecklade ledtrådar, skumma berättelser, historier från det förflutna och den absurt vidskepliga lokalbefolkningen... och kanske sitt öde.

Jag vill inte lovorda boken för mycket, för jag vet att det ibland händer att andra som läst en bok tycker att den är så bra att den som vill läsa boken får för höga förväntningar på den, som inte uppfylls. Därför kan jag säga att de som älskar att läsa om kärlek, olycklig och lycklig kärlek och de som tycker om Shakespeares Romeo och Julia måste läsa denna berättelse. Själv hade jag inga förväntningar och jag tycker att boken var bra, speciellt slutet.

Boken består av två parallella berättelser, nutid och Siena år 1340. Efter de första kapitlen, när Julie befinner sig i Italien, börjar kapitlen att växla mellan de två olika tidsperioderna. Dåtiden handlar om den historiska Romeo och Julia och nutiden om Julias sökning efter sin Romeo. Den moderna historien om Romeo och Julia är många saker: ett mysterium, en berättelse om två systrar och en historia om hur våra föreställningar och rädslor och förhoppningar påverkar vår verklighet. Man vet aldrig vem man kan lita på och vem som kan överraska dig. Kommer Giulietta att hitta ett lyckligt slut denna gång? Kommer hon att finna sin Romeo och leva lyckligt med honom eller kommer hon för evigt att vara en legend?

Läs denna bok! Jag tror inte att du blir besviken. Anne Fortiers Julia är elegant och lätt, den andas historia och Italien känns inte långt bort så länge man läser. Den mest berömda kärlekshistorien genom tiderna väcks till liv i denna bok och den blir utforskad på nytt.

torsdag 25 augusti 2011

Smakernas återkomst: när maten följer årstiderna - Mats-Eric Nilsson

Jag trodde att Smakernas återkomst var en bok fylld med recept utifrån färska råvaror. Men så var inte fallet. Visst finns det en del recept i denna bok, men den handlar om så mycket annat som har med mat att göra, eller rättare sagt smaker. Råvarorna spelar en speciell roll i denna bok, som är mer en faktabok. Några inspirerande recept förekommer och primör för primör presenteras när de är som allra bäst.

Inspirationen finns i råvarorna enligt författaren. Det är dags för smakerna att komma tillbaka och det finns en värld att matråvaror att upptäcka. Det finns många olika varianter av kokböcker och i just denna har råvarorna huvudrollen.tisdag 23 augusti 2011

Sjung och träna svenska - Helena Bogren & Karin Sundström

Jag har vid ett tidigare tillfälle skrivit om materialet Sjung och träna svenska: 70 sånger för sfi-undervisning av Helena Bogren och Karin Sundström. Det kan du läsa mer om här. Det här är ett material som passar nyanlända elever och elever som läser på SFI (Svenska För Invandrare).

För er som inte känner till materialet sen tidigare kan jag berätta att det består av en bok med 70 sånger som tränar språket på ett roligt och annorlunda sätt. Till boken finns en DVD-skiva med inspelningar till alla 70 sångerna. På skivan finns också övningar till varje sång som man kan skriva ut och arbeta med. Sångerna är indelade i fyra delar beroende på svårighetsgrad. Det olika delarna fokuserar på olika saker i språkinlärningen, bland annat fonem, grammatiska moment, ordförråd, uttryck och ordspråk.

Nu tänker du säkert så här: "Jaha, men sjunga kan man ju och det spelar ingen roll vad det är för material man använder. Det finns många sånger på nätet man kan skriva ut och sjunga med klassen". Men, det är nämligen så här att just denna sångbok tränar det svenska språket. Den tränar vokalljud, alfabetet, enkla fraser, ordspråk och uttryck. Fiffigt va? Man tränar språket genom att sjunga. Och vad som är ännu fiffigare är att sångerna finns inspelade på DVD-skivan som man bara måste köpa till. Jag vet själv att jag inte har någon sångröst och jag vägrar att sjunga med klassen, men just den här skivan kommer jag att be skolan köpa in. För materialet passar väldigt bra till nyanlända elever. Sångerna är ett bra redskap för att träna uttal och prosodi samt nöta in fraser, ord och grammatiska strukturer. Upprepning genom sång är också mer lustfyllt än att bara läsa en text.

Här nedan är ett smakprov på en sångvers i boken:

Blommor, mattor (Melodi: Broder Jakob)
Blommor mattor
lampor klockor
flickor kvinnor
tröjor jackor
hyllor soffor tavlor
skolor gator kakor
pennor strumpor
väskor veckor

Jag kan också berätta att skivan jag har fått titta på är indelad i 70 mappar innehållande sång, arbetsblad i form av kopieringsunderlag och noter med melodistämma och ackord. En mapp för varje sång. DVD-skivan har nu gjorts om och är färdig. Övningarna är omarbetade så att lärarna inte behöver skriva ut dem. Många skolor arbetar nu med smartboard och övningarna på skivan är anpassade till detta. Eleverna kan fylla i dem direkt i datorn eller på smartboard vilket också underlättar för elever som har läs- och skrivsvårigheter. Innehållet på den gamla skivan och den nya har däremot inte förändrats. En ytterligare förändring som har tillkommit på den nya skivan är att en meny är tillagd så att man lättare kan klicka fram till önskad sång.

Eftersom det nu har tagit lite tid för förlaget Hallgren & Fallgren, som ger ut materialet, att göra om skivan, kan jag berätta att deras introduktionserbjudande för materialet fortfarande gäller. Det kan ni säkert läsa om förlagets hemsida, men jag skrivit ner priset här nedan också.

Prova på priset är:
10 ex sångböcker á 198 kr: 1980 kr
1 DVD med musik, noter och kopieringsunderlag: 950 kr
Introduktionsrabatt: -580 kr
Summa introduktionspris: 2350 kr

Man ska alltså passa på att köpa in materialet nu när de har förlängt erbjudandet. Då sparar man lite pengar också som man kan utnyttja till att köpa in annat material för. Bra va? Hoppas nu att ni som har mejlat till mig om detta material har fått svar på era frågor och funderingar kring DVD-skivan. Och jag kan inget annat än rekommendera det!

tisdag 16 augusti 2011

Äntligen är den här...

... Yttersta offret på svenska!!! För er som har läst Richelle Meads Vampire Academy serie har säkert väntat med spänning på den sista och avslutande delen! Och för er som inte har läst någon Vampire Academy bok rekommenderar jag att ni gör det snarast.

Det här är serien om vampyrer och halvvampyrer. Men framförallt handlar den om kärlek, svek, vänskap, mod och svartsjuka. Här kan du läsa mer om böckerna i ett tidigare inlägg.


fredag 12 augusti 2011

Vill du gästblogga på Bookis?

Finns det en speciell genre eller bok du vill skriva om? Är det så att du vill delge Bookis läsare tips på nytt läromedel eller lärarlitteratur? Eller är du allmänt sugen på att gästblogga om allt som rör böcker? Då är du välkommen att gästblogga här på Bookis litteraturblogg!

Så här går du tillväga:

1. Skriv vad boken handlar om och om dina tankar och åsikter om boken.
2. Bestäm en titel för din text.
3. Mejla din text till mig på bookisblogg@gmail.com
4. Mejla gärna en tillhörande bild om du har det.

Har du en blogg får du gärna skriva det i mailet så att jag kan länka till dig. Glöm inte att meddela ditt författarnamn så att jag kan skriva det i inlägget.

Bookis förbehåller sig rätten att neka publicering av inskickade texter som är olämpliga och av stötande karaktär.

Elizabeth - Lesley Pearse

Lesley Pearse senaste bok, Elisabeth, har jag nu har läst och tycker mycket om. Författarinnan har skrivit en del böcker om starka kvinnor och böckerna har här i Sverige fått sitt namn efter den kvinnliga huvudpersonen.

Liverpool under 1800-talet. 15-åriga Elizabeth och hennes bror försöker nu överleva och skapa ett bra liv, efter att ha haft en harmonisk uppväxt. Allt slogs i spillror när fadern tog sitt liv och modern kort därefter dör efter att ha fött ett flickebarn.

Elizabeth är en stark flicka som kämpar för sin lillasyster. Hon får jobb hos en förmögen familj och börjar lägga undan lite pengar. Amerika, det stora landet i väst, lockar och till slut beger sig Elizabeth och hennes bror över Atlanten för att skapa sig ett bättre liv. Lillasystern lämnas hos den förmögna familjen Elizabeth arbetar hos. När syskonen väl är framme i New York upptäcker de att livet inte är så enkelt i Amerika som de hade hoppats på och tillsammans med två vänner beger de sig på en resa, först till Philadelphia och sedan via Kanada till guldrushen i Klondike. Det blir ett äventyr som bjuder på svårigheter, sorg och lidande, men även glädje och kärlek.

Elizabeth är en historisk roman och en välskriven sådan. Språket är underbart och berättelsen flyter på, är medryckande och spännande. Amerika under de första nybyggarnas tid var en galen tid fylld av händelser för många och liksom många på den tiden råkade Elizabeth ut för en hel del otroliga händelser. Boken rekommenderas varmt! Den är en riktig bladvändare.

onsdag 3 augusti 2011

Läsmaraton i samband med flytt

Jag är mitt inne i en flytt just nu och samtidigt försöker jag ta igen all lästid som går förlorad. De senaste två dagarna har jag haft ett slags läsmaraton då jag har läst fyra böcker samtidigt som jag har packat ner och packat upp saker. Det kallar jag för en effektiv flytt och en effektiv läsning. Följande böcker är lästa på två dagar:

Glashuset av Rachel Caine. Första boken om vampyrerna i Morganville. Boken behandlar tonårsfrågor; att flytta hemifrån, gå på college och få nya vänner (och fiender). Den handlar om Claire Danvers som börjar på college i Morganville, Texas. Claire förväntar sig inte att passa in, men hon förstår inte varför Monica har blivit hennes fiende efter en händelse i skolan. Claire bestämmer sig för att flytta från skolan och flyttar in i Glashuset med tre ungdomar, efter en annons i tidningen om att rumskompis sökes. Ganska snart får hon reda på att staden styrs av vampyrer och har man inget skydd är det bäst att passa sig och Glashuset är det enda enda huset i staden där Claire och hennes rumskompisar är skyddade. Tyvärr är inte det deras enda problem. De försöker nämligen också klura ut varför deras rumskompis Michael försvinner varje morgon och dyker upp vid solnedgången igen. Det här var en rätt så bra bok, med människor som huvudpersoner istället för vampyrer.

Bränd av P.C. Cast och Krisitin Cast. Bok sju i serien House of Night läste jag ut igår. Handlingen drivs inte framåt märkbart. Däremot fokuserar den till stor del på hur vännerna ska få Zoey att komma tillbaka från Andra sidan, då hennes själ har splittrats efter att ha sett Kalona döda Heath. Det finns inget driv i böckerna om Zoey Redbird och jag förstår inte riktigt varför jag envist håller fast vid dem.

Änklingen av Ray Kluun. Denna bok fick jag tips om av min lillasyster som har läst En sorts kärlek skriven av samma författare. Änklingen handlar om Sten och hans treåriga dotter. Efter hustrun Carmens död, slutar Sten att arbeta och dränker sig i nattlivet i Amsterdam. Han spenderar inte en natt ensam och tillåter inte sig själv att sörja. Efter den elfte september tragedin börjar Sten minnas sitt löfte till Carmen och han börjar inse hur svårt det kan vara att ta väl hand om sin dotter. Sten lär sig på nytt att älska sin dotter. Han reser med sin dotter till Thailand och vidare till Australien. Resan ger både Sten och hans dotter spännande upplevelser. Det här är en bok som ger en ärlig bild av sorgearbetet när man förlorar någon. Det är en bok om att växa in i papparollen och om omgivningen som inte gör saker och ting lättare. En bok som klart dröjer sig kvar.

Styrketräna hemma, Delaviermetoden av Frédéric Delavier & Michael Gundill. Det här är en lite annorlunda bok som jag har suttit och bläddrat igenom mest och fastnat vid vissa delar som jag har läst grundligare. Det är en bok för de som styrketränar hemma, innehållande över 200 övningar för att träna upp kroppens muskler. Övningarna presenteras grundligt och till det finns också en anatomisk guide med illustrationer. Boken passar både nybörjare och mer avancerade tränare med fler än 50 träningsprogram. Mycket intressant bok. Min svåger styrketränar en hel del och han blev helt förtjust i boken när jag visade honom den. Rekommenderas!