söndag 30 september 2012

Midnattsgränden - Rachel Caine


Midnattsgränden är den tredje boken i serien om Vampyrerna i Morganville av författren Rachel Caine. Böckerna är skrivna för unga vuxna och handlar om fyra vänner som bor i ett hus i staden Morganville, Texas. Ska man läsa om vampyrerna i Morganville är det bäst att läsa böckerna i ordning för att få ut det mesta av serien.

Mina favoriter i serien har varit första och tredje boken. När jag läste den andra boken så funderade jag starkt på om jag egentligen ville fortsätta läsa fler böcker i serien, men tidigare irritationer försvann i och med denna bok.

Midnattsgränden startar där Döda flickors dans slutade. Claire lovade att tjäna Amelie för att få skydd för sig och sina vänner. Men Claire är mer i fara nu än vad hon var innan Amelies skydd, när Claire var utan ett kontrakt. Det uppenbara är att Amelie skulle kunna offra Claire för ingenting så länge det främjar hennes egna mål.

Claire blir tvingad av Amelie att studera alkemi hos en sinnesrubbad vampyr och Claire blir invigd i en hemlighet som kan kosta henne livet. Denna hemlighet påverkar framtiden för alla vampyrer vilket nu också gäller hennes bästa vän Michael, som har blivit vampyr. Claire har därför inget annat val än att fortsätta studierna för att rädda vampyrerna från galenskap.

Midnattsgränden är berikad med komplexa karaktärer och inte alla vampyrer är onda, men inte alla människor är goda heller. Berättelsen i den tredje boken fortästter i en rasande takt, håller läsaren uppslukad från första sidan och rätt igenom till berättelsens cliffhanger slut. Vampyr fantasy är en intressant genre och har säkert många av sina läsare bland tonåren, men jag tror att den även kan tilltala den vuxna läsaren.

lördag 29 september 2012

Överlevaren Isaq - Boel Werner

En lättläst nyhet jag har haft på nattduksbordet ett tag är Boel Werners Överlevaren Isaq. Jag måste börja med att säga att jag älskar bokens omslag. Bokens handling speglar sig i framsidan och framsidan bara skriker unga vuxna.

I lättläst form kan man nu läsa om killen Isaq, en överlevare i ett fiktivt land. Isaq råkar ut för mördare och hans enda chans till att överleva är att fly till Europa. Det finns ingen trygghet i Isaqs land. Det spelar ingen roll hur mycket föräldrarna försöker att skapa trygghet. Alltid händer det något, antingen kidnappning eller inbördeskrig och bombningar. Och det är svårt att förstå varför. Därför lämnar Isaq sitt land och hamnar i Sverige som ensam flyktingbarn. Men livet är inte lätt i Sverige och det blir inte som han har tänkt sig.

Lyckligtvis är Centrum för lättläst alltid steget före och delar med sig av lektionstips. Lektionstips till Överlevaren Isaq kan du ladda ner här. Här kan du läsa ett provkapitel ur boken.

Jag har en pojke i klassen som är ensamkommande flykting och tre andra som kommer från krigsdrabbade länder. Jag vet inte hur mina elever kommer att reagera om vi läser och arbetar med den här boken i klassen, men jag vill väldigt gärna läsa den tillsammans med dem och arbeta med uppgifter kring boken. Jag tror att jag börjar med att fråga hur det skulle kännas om vi läser denna bok och sedan får jag se vad jag får för svar...

fredag 28 september 2012

Paulo Coelho Kalender 2013

Världen håller just nu på att skapas och förgöras. Det du träffade kommer att dyka upp igen, de du lät ge sig av kommer att komma tillbaka. Förråd inte den nåd du har givits. Lär dig förstå vad som händer med dig och du kommer att förstå vad som händer med världen. (Ur baksidestexten)


Förvandling heter Paulo Coelhos kalender för 2013. Som vanligt är den full av härliga färger och fantasitiska mönster. Jag förstår att det finns många Coelho fans som älskar att läsa hans böcker, ta del av hans visdomsord och om de erfarenheter som har präglat hans böcker. Då passar denna kalender just er. I kalendern finns fina citat från Coelhos böcker, en för varje månad men även på några sidor här och där.

Jag kan inte vara kritisk till denna kalender. Den är hur fin som helst! Nedan ser du några bilder från kalendern - ett måste för alla som tycker om Coelhos böcker som sagt, men nästan ett måste för de som älskar fina kalendrar med färg och mönster.
Nyheter inom SVA och SFI

Prata på svenska - talövningar för SFI

Prata på svenska är ett helt nytt läromedel med talövningar för sfi. Samlat i ett kopieringshäfte finns talövningar i tre olika svårighetsnivåer som behandlar vardagsnära situationer. Som lärare väljer du fritt bland övningarna beroende på vilka förkunskaper och intresseinriktningar som finns bland just dina elever. De olika nivåerna ger träning inför de nationella proven på B-, C- och D-nivå.


SFI-boken: Modernt, äkta och vuxet

SFI-boken är ett läromedelspaket för kurserna A-D med textböcker, övningsmaterial, mp3, webbtjänster och Daisy - allt du behöver för en lyckad sfi-undervisning.

SFI-boken innehåller:
* autentiska intervjuer
* språkligt fokus och ett vuxet tilltal
* många uppgifter som förbereder eleverna för NP
* mp3-skiva med LÄS-bokens texter inlästa
* webbtjänster med ljud till både text- och arbetsböcker
* Cd-box för cd-spelare
* Daisyläsare på textböckerna

Läs mer om läromedel för SVA och SFI på Gleerups sida.

Salvadoreña - Cecilia Samartin

Otroligt, men efter tre timmar läste jag nu ut den 364 sidor långa Salvadoreña av Cecilia Samartin.

Först måste jag vara ärlig och säga att jag vet inte om jag helhjärtat kan rekommendera den här boken. Jag vill vara uppriktig i mitt berättande om den. Det är stort att skriva en bok, men det kan också vara svårt att få en jättebra handling där alla delar faller läsaren i smaken.

Läsaren får möta unga Ana och uppleva hennes tragiska ungdom. Den krigshärjade El Salvadors historia är en del av berättelsen och den katolska klosterns känns äkta. Ana lyckas ta sig till staterna, få ett hem i klostret och när hon väl blir inställd på att avlägga sina löften, får hon arbete som barnflicka. Jag trodde ett tag att berättelsen var på väg mot Sound of music, men det blev ingen sådan förvandling.

Vändpunkten blir ungefär i slutet av boken när läsaren får reda på att Ana har en chans att bli kär. En intressant vändpunkt som förvandlar berättelsen till en kärleksbok.

Jag säger inte att det här är en dålig bok eller att den inte ska läsas. Alla har vi olika smak. Vad jag inte tycker om med boken är författarens lösning på Anas liv. Livet är hårt ibland och det är inte alltid man tar rätt beslut i moraliska dilemman, jag vet. Men vi är alla mänskliga och ibland behöver vi ändra den väg vi vandrar.

onsdag 26 september 2012

Uppvaknandet - P.C. Cast & Kristin Cast

Trodde att min House of Night maraton skulle sluta med boken Ödet, den nionde boken i serien, men sen kom jag på att jag inte hade läst bok nummer åtta - Uppvaknandet. Från "mäh" stunder till absolut upprymdhet till situationer som har fått mig att läsa hela natten till total besvikelse är mina minnen av House of Night. Serien är bra, men väldigt övergripande. De senaste böckerna har fått mig mer dränerad än sugen på mer.

I Uppvaknandet är alla karaktärerna tillbaka. Zoey och Stark samarbetar, mycket intimt också, i Skottland medan resten av gänget är i Oklahoma och försöker att ta igen sig. Neferet är självklart tillbaka som skolans högsta prästinna och har blivit förlåten av vampyrrådet eftersom hon kan lura allt och alla. Verkligen? Japp. Hon skyllde allt på Kalona och påstår att hon blev lurad av honom. De kloka, gamla vampyrerna är också lurade av Neferet efter allt hon har gjort, vilket känns lite konstigt, men jag antar att alla måste lära sig på sitt eget sätt.

Hur som helst, det är dåliga saker och sorgliga saker som händer i skolan. Överraskning på överraskning och Neferet är alltid i närheten av dessa överraskningar. Mitt i allt detta finns Kalona, den onda fallna ängeln, som har brutit sin ed till Neferet eftersom han lät Zoey leva. Nu måste han betala med sin odödliga själ.

Så, allt som allt, det var en bra bok, inte alls tidskrävande att läsa. Det fanns några intressanta och fängslande stunder. Jag tror dock inte att jag kommer att läsa framtida böcker i serien. Jag behöver lite semester från Zoey och hennes super duper bästa vänner. Men, man ska aldrig säga aldrig.

tisdag 25 september 2012

Tävling: vinn Zlatan eller Strindberg

Nästan alla bokförlag är på gång, packar inför Bokmässan 2012 i Göteborg och jag kan tänka mig att dem har mycket att göra. Men Centrum för lättläst tänker även på sina läsare som inte kan eller har möjlighet att åka till Bokmässan.

Nu har du chansen att surfa in på lättläst.se och tävla om Jag är Zlatan i lättläst version och den fina foto- och faktaboken August Strindberg - bilder ur hans liv. Klicka på boknamnet så kommer du till tävlingssidan.

Önskar alla tävlande lycka till och för de som ska åka till bokmässan önskar jag er givande och spännande dagar.


Den svarta safiren - Cecilie Eken

Nu är de äntligen här - de två sista delarna i serien Den svarta safiren. Cecilie Eken har skrivit en spännande berättelse om Sif och Aram som söker efter Den svarta safiren. Fast vägen dit är inte alltid lätt och många problem uppstår under resans gång. Frågan är om de hittar den svarta safiren och om de får med sig den?

Berättelsens historia utspelar sig i en orientalisk miljö och det är en serie för mellanstadiebarn. Men, jag skulle kunna tänka mig att läsa serien med nyanlända i år 7 också. Fina bilder pryder sidorna och ger stöd åt texten. Böckerna är lättlästa, har stor text och korta meningar och historien är överraskande och händelserik.

Till varje bok i serien finns också undervisningsmaterial som kan laddas ner från Nypon förlag. Nypon förlag ger ut lättlästa böcker för unga vuxna och barn. Böckerna är bra för lässvaga elever och nyanlända och innehållet är anpassat efter läsförmåga, intresse och ålder.

måndag 24 september 2012

De hemliga breven från Munken som sålde sin Ferrari - Robin Sharma

När du först hör bokens titel påminner det dig säkert om Robin Sharmas tidigare bok: Munken som sålde sin Ferrari. En bok som jag väntade på i evigheter, men som aldrig nådde fram till mig på grund av postens fantastiska service... eller borde jag säga icke fantastiska...

Till skillnad från andra, liknande böcker finns det inga dolda avsikter i berättelsen, ingen känsla av att historien är kamouflerat i ord. Det är kort och gott en resa som Jonathan gör och under resans gång börjar inse hur otillräckligt han har levt sitt liv tidigare. Hur hans problem, både privata och offentliga berodde på hans egna beslut. Han valde att vara olycklig, han valde ett liv som satte mer värde på jobbet än familjen - hans fru och hans barn.

De hemliga breven från Munken som sålde sin Ferrari är en självhjälpsbok vars syfte är att hjälpa dig att leva ett bättre liv och få dig att bli en starkare, mer förnuftig person när du har läst ut den. Genom Jonathans resor och hans försök till att samla talismaner ska vi tro på den kraft som livet ger oss. Möjligheter, lugnet och skönheten i allt avskräcks av den brådska vi hela tiden har. Vi tenderar att fokusera på det negtiva och är ofta så försiktiga att vi glömmer bort att leva. Vi är helt enkelt rädda för att leva om vi ska tro på Robin Sharmas berättelse. Kanske dags för en förändring!?

söndag 23 september 2012

Turkanarapporten - Christian Unge

Jag har fått förmånen att läsa Christian Unges debutroman, Turkanarapporten, en svensk thriller med en blandning av medicin och deckare. Det är en spänningsroman som får läsaren att se saker med andra ögon.

Den svenske kirurgen Martin Roeykens har flytt Stockholm, från sitt tidigare trygga liv, från ett trasigt äktenskap och problem på jobbet. Istället för att möta upp dessa problem har han åkt på ett uppdrag för Läkare Utan Gränser. Martin hamnar i Kenya där han inte behöver eller har tid att fundera över sina bekymmer. Långa dagar och ett utmattande arbete som traumakirurg är det enda han hinner med just nu. En dag träffar Martin antropologen Nadine Zaoui som gör undersökningar i området Turkana. Direkt från början känner Martin en dragning till henne och när Nadine blir arresterad av polisen vill Martin hjälpa henne. Ganska snart visar det sig att det finns en medicinsk hemlighet som leder till konsekvenser på grund av Nadines forskning och Martins sökande.

Till en början var det lite segt att läsa, men när handlingen väl kom igång var boken svår att lägga ifrån sig. Martins karaktär är trovärdig, men jag hade önskat att det hade blivit lite mer av honom på djupet. Han är en väldigt intressant person och har säkert mycket mer att komma med.

Det märks mycket tydligt att Christian Unge har arbetat för Läkare Utan Gränser och att han även har tillbringat tid i området. Platserna blir verklighet för mig när jag läser och det finns en realism i historien som ger styrka till skildringen av Kenya, miljön, läkararbetet och alla medicinska tillstånd som förklaras på ett enkelt sätt. Christian Unge har en bra historia att berätta och hans arbete som biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset har säkert bidragit till att han kan skriva böcker med detaljerande beskrivningar inom medicin på ett lättförståeligt sätt.

En eloge till Christian Unge som ger ut boken på eget förlag och skänker allt överskott oavkortat till Läkare Utan Gränser. Bara det gör boken värd att spendera pengar på. Och självklart gör även den fängslande och intresseväckande handlingen sitt. Jag väntar med spänning på bok nummer två.

lördag 22 september 2012

Intet - Janne Teller

En dag står Pierre Anthon upp i klassen och förklarar att ingenting betyder någonting och ingenting är värt att göra och lämnar klassrummet. Alla elever blir upprörda för de har alltid fått höra att skolan är viktigt om de vill uppnå något och mindre glad blir eleverna när Pierre Anthon bestämmer sig för att sitta uppe i ett träd och skrika ut till sina vänner om livets meningslöshet medan de är på väg till skolan.

Vännerna känner att grunden för deras värld börjar rasa och bestämmer sig för att samla saker i en hög, saker som har betydelse för dem i tron att när de konfronterar Pierre Anthon med sakerna, kommer han erkänna att han har fel. Högen med saker börjar väldigt oskyldigt med gamla fotografier och urvuxna kläder, en gammal docka och en misshandlad bok. Men snart börjar vännerna inse att det finns saker som verkligen betyder något och snart börjar högen förvandlas till något som betyder mycket för var och en av dem.

Det finns alltid en risk med böcker som någon annan rekommenderar, att man får för höga förväntningar om den och hoppas på att den inte är urdålig. En arbetskamrat och vän rekommenderade Intet och jag började läsa den, lite försiktigt till en början. Jag kan inte säga att jag var fast direkt från första sida i boken, men från det att Pierre Anthon packar sin väska och lämnar klassrummet är jag fast.

Janne Teller har skrivit en oroande och tankeväckande bok. Pierre Anthons attityd är utmanande och börjar vi tro på att ingenting betyder någonting - var hamnar vi då? Det som är mest oroande är hur långt vännerna väljer att gå för att motbevisa honom. Boken ställer betydligt fler frågor än den besvarar. Den är inte lätt, det är ingen bekväm läsning, den får dig att våndas och det är en mörk bok som jag helhjärtat kan rekommendera att man läser. En ny ungdomsklassiker i samma anda som Flugornas herre.

Myteriet på Bounty - John Boyne

Från författaren till Pojken i randig pyjamas som också har blivit filmatiserad till en oerhört framgångsrik film finns nu Myteriet på Bounty, en historisk berättelse i första person.

Historien om den ödesbestämda resan 1789, mot ön Tahiti för att skörda brödfrukt som vad avsedd till mat åt slavarna i Jamaica, är en välkänd händelse. Efter en lång och svår resa ifrågasatte många män William Blighs ledarskap och ett myteri inträffade. Bligh och 19 lojala män blev lämnade kvar att leva eller dö. Bligh lyckades dock vägleda sina män i land under loppet av 48 dagar. De flesta män överlevde. Många böcker har skrivits och återberättat denna historiska händelse.

Boynes roman är berättelsen om 14 år gamla John Jacob Turnstile, en gatpojke som grips för ficktjuveri. Turnstile ges ett val - att tjäna ett fängelsestraff  för stöld eller att tjäna som kaptetens personliga betjänt på fartyget Bounty. Fartyget blir Turnstiles val, men han har aldrig varit till sjöss tidigare. Turnstile är en underbar, engagerande karaktär. Han är kvick, skarp och humoristisk. Han är klok för sina år, men ändå naiv. Turnstile har också ett kritiskt öga för alla "ovanför" hans rang. Hans oförskämda kommentarer gränsar till olydnad, men är en glädje för läsaren. Trots sitt tidigare liv som gatpojke och ficktjuv lyckas han få kapten Blighs respekt och tillit.

John Boyne har en slät, lockande stil som flyter samtidigt som han har en utmärkt känsla för detaljer att roa läsaren med. Från första sidan till den sista blir läsaren fängslad, tillsammans med Turnstile på ett äventyr till havs. Boynes dokumentation av fartygets besättning, deras personligheter och vad som kan ha lett till myteri är en ny titt på en känd historia. Boyne är en fulländad berättare och hans böcker är svåra att lägga er när man väl börjat läsa.

Förskolan Regnbågen - Sandra Jensen

Jag har under den senaste veckan varit i kontakt med författarinnan Sandra Jensen som rekommenderade boken Outliers - The Story of Success av Malcolm Gladwell. Jag har nu fått tag på boken och läsning pågår för fullt.

Men det var inte den boken jag ville berätta om för er i detta inlägg. Vad jag vill skriva om är de fyra böckerna Förskolan Regnbågen: Våra traditioner, En dag på förskolan, Anna och barnen, Fyra årstider. Böckerna är nya och ges ut av Sanoma utbildning - fyra underbara berättelser som utspelar sig i en svensk förskola, Förskolan Regnbågen. Vad jag tycker om med böckerna är att de innehåller jättefina färgglada bilder till berättelserna och pedagogiska övningar som barn och pedagoger kan samtala kring. Barnet får också möjlighet till att öva sitt språk, förstå de svenska traditionerna, aktivt arbeta med sitt ordförråd och förstå förskolemiljön de befinner sig i.

Böckerna om Förskolan Regnbågen ska läsas högt och samtalas kring. Bilderna på sidorna i boken är jättebra att prata om också. I en av böckerna finns sången Imse vimse spindel som text och bild vilket jag föll för. Det är så lätt att sjunga sånger och lära sig de utantill, utan att man egentligen förstår vad det är. Men en kombination av text och bilder får barnen att verkligen förstå vad en spindel är, vad det betyder när regnet faller eller när spindeln spolas bort.

Förskolan Regnbågen är böcker som utgår från ett interkulturellt arbetssätt och Sandra Jensen har förstått att dagens förskola är mångkulturell. Vi behöver utgå från eleverna, deras bakgrund och erfarenhet för att kunna möta upp de där dem är. Även för föräldrarnas skull är det bra att arbeta med Sandra Jensens bok för att visa på att vi bryr oss om varandra och att vi respekterar från vilket land våra barns/elevers föräldrar kommer.

Av Sandra Jensen har även getts ut Svenska lekande lätt. Jag vet inte riktigt hur den är men så här står det på Sanoma utbildnings hemsida: Svenska lekande lätt vänder sig till förskolepersonal som har flerspråkiga barn i sina grupper och som gärna vill hjälpa barnen att lära sig svenska på ett lätt och lekfullt sätt.

Betvingade - Simona Ahrnstedt

Gårdagen blev en lugn dag. Barnen hade åkt till kusinerna för att sova över där och jag passade på att läsa. Jag hade en bra bok i handen och jag hade svårt att lägga ifrån mig den. Simona Ahrnstedt, väl känd för sin romance Överenskommelser, har nu gett ut en ny bok - Betvingade - som jag sträckläste igår kväll.

Vi befinner oss i en tid då kvinnans heder hänger på hennes oskuld. Trots detta passar stormannadottern Illiana Henriksdotter att bada i en skogstjärn. Illiana blir överfallen och bortförd till den ökende riddaren Markus Järv, kungens närmaste man, som väntar på att en kvinna ska göra honom sällskap för natten. Den unge soldaten som för bort Illiana kommer med helt person, för det är inte Illiana Markus väntar på. I Markus ögon är Illiana blek och mager och han ser att hon är från en fin familj vilket gör att han bestämmer sig för att rida tillbaka med Illiana. Under färden möter Illiana och Markus Illianas bröder och av en olyckshändelse dör en bröderna.

Det komplicerar Illianas liv för alltid. Intriger och makspel kommer efter denna händelse att för alltid styra över Markus och Illianas liv och framtid. Den goda kvinnan, den onde mannen och kärleken som ska rädda dem båda är den röda tråden i berättelsen.

Jag tyckte verkligen om Överenskommelser och det var helt självklart att jag skulle läsa Betvingade. Ahrnstedts böcker är riktiga bladvändare som är helt omöjliga att lägga ifrån sig. Jag hamnar i min egen lilla värld med Markus och Illiana och allt annat som händer runt omkring mig är inte viktigt, det kan vänta. Böcker som drar i mig och som vill att jag ska följa med till en annan plats var precis vad jag behövde igår kväll efter en intensiv arbetsvecka.

Även om jag nu älskar Betvingade kan jag inte låta bli att tycka att Överenskommelser är lite bättre. Och nu hoppas jag verkligen att Simona Ahrnstedt skriver på sin tredje bok för jag längtar, längtar, längtar!

torsdag 20 september 2012

Jag är en pojke med tur - Monica Zak

Författaren Monica Zak föddes i Dresden 1939 med en svensk mor och en tjeckisk far. De lämnade Tyskland i sista minuten. Monica började på Aftonbladet i Stockholm efter sina journaliststudier. Många av Monica Zaks böcker baseras på verkliga händelser och barn hon har träffat i verkligheten, för det mesta barn i utsatta situationer i andra länder.

Några av Monica Zaks böcker har jag läst tidigare, bland annat böckerna om Alex Dogboy och Offensiv Röda Nunnan. Den senaste boken, utkommen 10 september i år, är Jag är en pojke med tur och handlar om Esmat från Afghanistan som har försökt att överleva livet i Kabul helt ensam, utan sin mamma, och som senare lyckades ta sig till Sverige. Esmat har nu berättat sin historia för Monica Zak som har skrivit ner hans berättelse i lättläst version.

När Esmat var fyra år skulle han fly med sin mamma och syster till Kabul, från Talibanerna. Men på vägen dit tappade han bort dem och lärde känna några gatupojkar som visade honom hur han kan överleva. Efter ett tag blev han erbjuden jobb i en mattfabrik och klarade sig med mat och boende. Som fjortonåring kom han sedan till Sverige. En otrolig berättelse som ger inblick i hur livet har varit för våra ensamkommande barn och en större förståelse för varför de väljer att komma hit till Sverige. Rekommenderas varmt!
Kommer du att vara i Göteborg på Bokmässan, passa på att få träffa Monica Zak på Ung Scen söndagen den 30/9 - 2012, klockan 15.00-15.20.

måndag 17 september 2012

Inte utan min SMART Board - Maria Robling & Annie Westman

Mycket intressant det här med SMART Board och STAR Board och andra eventuella interaktiva tavlor. Jag har inte mycket erfarenhet av dem, men nu köps det in på skolorna i vår kommun. Just på vår skola har vi nu fått Starboards som hänger fint på väggarna, men som inte riktigt fungerar som de ska. Det finns inte inköpta Starboardpennor till alla lärare, kanonerna hänger helt fel för att vi ska kunna kalibrera Starboarden och lärarna har inte fått utbildning än.

Är man lite som jag, tycker om teknikens under, då kan det vara bra med Starboard och jag leker med den tills jag lär mig, men även jag vill gärna att det ska fungera på ett smidigt sätt så att jag kan använda den i min undervisning.

Hur som helst, även om vi har Starboards på skolan och programvaran i datorn också är annorlunda jämfört med en Smartboard och dess programvara så tycker jag att det ändå är intressant att jämföra likheter och eventuella skillnader mellan de olika interaktiva tavlorna. Jag har tagit hjälp av Robling och Westmans bok Inte utan min SMART Bord för att kunna göra det.  Jag kan konstatera att det finns likheter mellan de olika interaktiva tavlorna, men det finns så klart också skillnader.

Idag omges vi av tekniska apparater och våra elever är vana vid den nya teknologin vilket ställer krav på oss som lärare. Får vi Smartboards upphängda i klassrummen och skolan inte ger någon fortbildning, då måste vi själva ta saken i egna händer. Jag kan då rekommendera Inte utan min SMART Board som en sådan kompetensutvecklingsbok som steg för steg guidar dig genom den interaktiva tavlans funktioner och hur du lägger upp lektioner, utvecklar och förenklar ditt arbetssätt. Är du en visuell och kinestetisk människa som lär dig genom att läsa i en instruktionsbok och genom att praktiskt arbeta med det, då fungerar boken väldigt bra. Läs och arbeta dig igenom Smartboardens funktioner som presenteras på ett enkelt och pedagogiskt sätt.

Märk dock att boken är skriven för Smartboard och inte för Starboard. Det finns skillnader i funktion och verktyg.

Ögonblick att minnas - Nora Roberts

Sammanfattning:
Även om Mac och Emma har hittat kärleken, söker inte deras vän Laurel efter någon särskild. Laurel tycker om att vara konditor, skapa fina bröllopstårtor för att fira andra människors kärlek. Dock är hon lite förändrad i sinnet, för hon är förälskad i Delaney, väninnan Parkers storebror. De har känt varandra sen de var barn och Laurel har alltid varit lite kär i honom. Men undrar om Delaney tänker på henne som sin syster? Kommer han att titta på henne som något mer?

Recension:
Jag har läst de två första böckerna i Nora Roberts serie, så jag ville helt klart läsa den tredje boken också. Ögonblick att minnas är en söt, lätt läsning som alla Nora Roberts fan bör plocka upp. Roberts styrka är att hon utvecklar sina karaktärer. Laurel är en begåvad och stark kvinna, men hon är lite osäker på grund av sitt förflutna. Hennes far var otrogen mot hennes mor och hon är inte riktigt säker på om hon kan lita och tro på Delaney. Men hon samarbetar bra med Delaney och de är ett fint par.

Dock är hela berättelsen förutsägbar. En fjärde bok i serien ska komma och överraskning är inte riktigt anledningen till att människor läser denna serie. Det är snarare karaktärerna och deras vänskap som lockar sina läsare. Men det är en lättläst, rolig och bra roman att njuta av.


Recenserad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg

söndag 16 september 2012

4 timmarskroppen - Timothy Ferriss

I fredags när jag kom hen från jobbet låg det en stor, tjock bok i brevlådan. När jag öppnar paketet ser jag Timothy Ferriss 4 timmarskroppen stirra på mig. Min första tanke är: Vem har beställt denna bok? Min man kanske, för jag kan inte minnas att jag har lagt in en sådan beställning. Min andra tanke är: Tycker han att jag behöver denna bok, eller tycker han att det är han själv som är i behov av den? Jag väljer hur som helst att inte berätta något för min man innan jag har bläddrat igenom och skrivit om boken här. Sen får han läsa på bloggen och då kanske han berättar hur det egentligen ligger till. Lite kul att få vara busig ibland. Det är man inte ofta.

4 timmarskroppen alltså - en tränings- och dietguide som gick rakt in på förstaplatsen på New York Times bestsellerlista enligt bokens framsida. Nu när jag har bläddrat igenom boken under helgen kan jag med 100% säkerhet säga att många har väntat på den svenska översättningen av denna bok. Det finns många böcker om viktnedgång, om träning och ökning av maximal prestationsförmåga. Men här har du allt i ett. Så ska du göra något för din hälsa eller tänker du att du ska göra något åt vikten i år så satsa på den här boken. Det krävs dock lite exprimenterande för att hitta det som fungerar för dig. Enligt författaren ska du tänka på boken som en buffé, läs den inte från början till slut. Det kan jag hålla med om. Det är en tegelsten jag håller i handen och jag kan inte låta bli att tänka om man ska läsa allt det här egentligen. Men som författaren säger så räcker det oftast med 100-150 sidors läsning för just det område du vill arbeta med. Obligatoriska avsnitt i boken är "Grunderna" och "Att komma igång".

Ferriss bok är en alternativ guide till träning och diet som har skrivits utifrån personliga experiment, med hjälp av elitidrottare och läkare och resultaten har presenterats i den här boken. Det är en extremguide för den som är nyfiken och för den som vill exprimentera lite. Kanske kan man gå ner 10 kilo på 30 dagar som Ferriss skriver i boken. Borde testa för skojs skull och för viktens skull också.

Bilderbok för vuxna

Från tunnelbana till fåtölj av Anna Fiske är en bilderbok för vuxna. Jag har aldrig sett bilderböcker för vuxna förut så det här känns helt nytt. Anna Fiske presenterar en romantisk berättelse med hjälp av bilder och ord. Det är en kärleksresa som börjar med en tur i tunnelbanan till biobesök och en mysig stund i soffan.

En fin, härlig och annorlunda bok för den läsovane och för den som inte kan språket. Boken kan användas till att träna de vanliga svenska orden tillsammans med att få ta del av en berättelse om att finna kärleken. Det finns också ett bra arbetsmaterial till boken som kan laddas ner här. Boken ges ut av Vilja förlag och är en del av Nypon förlag som ger ut lättlästa böcker för barn och unga vuxna. Jag tycker om Nypon förlags böcker och nu i veckan ska jag läsa Den svarta safiren, en serie i sex delar, av Cecilie Eken, som jag tycker är riktigt spännande. Mer om den serien kommer snart här på bloggen.

lördag 15 september 2012

Lättare lärande: Studieteknik för sfi och sva - Sigrid Nordberg

Ibland kommer jag i kontakt med läromedel som gör att jag själv vill skriva en bok och allra helst en skönlitterär bok som kan användas i undervisningen. Men jag saknar idéer och tid för att det ska hända något. Därför blir jag också så glad över att det finns andra människor som verkligen skriver dessa fantastiska böcker och läromedel som vi kan få nytta av i vår undervisning.

Sedan en vecka tillbaka har jag suttit och bläddrat i en bok som jag MÅSTE skriva om! Det är ett kopieringsunderlag i studieteknik fullspäckat med konkreta tips och förslag på hur man kan arbeta med studieteknik i undervisningen. Lättare lärande - Studieteknik för sfi och sva heter kopieringsunderlaget och den är skriven av Sigrid Nordberg. Läser man bokens titel kan det hända att man som lärare automatiskt bläddrar vidare till ett annat läromedel om man inte undervisar på sfi eller i sva, men gör inte det. Det här kopieringsunderlaget passar alla elever, elever med svenska som modersmål, elever som läser sva, elever som inte vet hur man studerar effektivt, egentligen alla elever som behöver hitta sin egen inlärningsstil.

Boken är indelad i två delar, en lärardel och en elevdel. Lärardelen är för att man som läsare ska förstå upplägget och hur materialet ska användas medan elevsidorna är de sidor som kan kopieras och delas ut till eleverna. Det finns en anledning dock med att kopieringsunderlaget ska användas i sva och det är för att materialet tar upp studieteknik gällande läsning och ordinlärning. Men den tar också upp tankekartor som ett bra verktyg när man läser texter, håller föredrag eller ska arbeta med uppsatsskrivning.

Som lärare kan man arbeta med hela materialet, eller arbeta med delar av det. Det är ett väldigt bra och givande verktyg för att göra elever medvetna om sin egen inlärningsstil, studieteknik, hur hjärnan och minnet fungerar och hur kunskapen de får i arbetet med materialet kan användas i skolans alla ämnen. Det här är ett material jag rekommenderar väldigt stark. Det är nämligen väldigt lätt att som lärare plocka fram ett par sidor om studieteknik från nätet och arbeta med det i klassen och sedan är det gjort och man fortsätter vidare på nästa sak som ska arbetas med i undervisningen. Men med det här materialet får eleverna en kontinuitet och en djupare förståelse för vad studieteknik verkligen är och vilken inlärningsstil som passar honom/henne.

Vill avslutningsvis tacka Sigrid Nordberg för att du är en av dem som skriver dessa fantastiska, givande och lärorika läromedel som kan användas i undervisningen.

Europa brinner: Hitler och andra världskriget - Bengt Fredrikson

Andra världskriget temat pågår för fullt på jobbet vilket jag skrivit lite om här för några dagar sedan. Några klasser har börjat läsa böcker kring temat andra världskriget. I min SVA grupp är det lite svårt att arbeta med en bok som passar alla. Därför tänker jag att vi kommer att läsa utdrag ur böcker, bland annat Anne Franks dagbok och Pojken i randig pyjamas, utdrag som vi sedan kommer att arbeta med på olika sätt.

Nu har jag hittat en till bok, en lättläst bok skriven av Bengt Fredrikson och utgiven av Centrum För Lättläst. Europa brinner - Hitler och andra världskriget heter boken som följer Adolf Hitlers liv från ungdomsåren till bunkern i Berlin. Boken berättar också om krigets händelser som blixtkriget i Frankrike, iskylan i Stalingrad och D-Dagen.

Det finns många böcker om andra världskriget och kanske kan man tycka att det inte behövs fler. Men jag har hittills inte läst en bok som berättar om hela kriget i lättläst version och på ett sätt som gör att man förstår. Handlingen följer Hitlers liv och i samband med detta får läsaren också en beskrivning av kriget i Europa. Bilder från kriget finns med på många sidor i boken vilket gör handlingen mer intressant. Personligen tycker jag att det är intressant med historia och just andra världskriget är en händelse som fångar många som läser om det. Men det är inte ofta man orkar läsa i historieboken sida upp och sida ned. Däremot gör Fredriksons bok andra världskriget lättare att läsa om och mer intressant.

Europa brinner kan helt klart arbetas med i undervisningen och till boken finns en lärarhandledning som finns tillgänglig för nedladdning här.

fredag 14 september 2012

Specialpedagogik

Här kommer lite tips på böcker för dig som är specialpedagog, speciallärare eller dig som studerar till det. Utifrån önskemål från ett par läsare skriver jag nu om nedanstående böcker på bloggen. Jag är dock inte speciallärare eller specialpedagog, men efter att jag har läst alla tre böcker känner jag att jag har fått en hel del inspiration och förståelse.

Etik i specialpedagogisk verksamhet - Rolf Helldin & Birgitta Sahlin. Boken uppmärksammar specialpedagogiska etiska kärnfrågor i form av en antologi skriven av nio forskare. Boken är resultat av en pågående forskningsdiskussion med ett allmänt och specifikt slag av innehåll. En intressant sak som tas upp är de generella riskerna med utanförskap samt de etiska dilemman som kan uppstå för lärare vid bedömning i relation till skolans praktik och styrdokument. Vi har ett samhälle idag där kulturen växer och där även klassklyftorna blir allt tydligare. Samtidigt kan vissa barn och ungdomar i tidig ålder särskiljas från skolegenskaper. En bra organisation och professionalitet kan bidra till en inkluderande pedagogik och en mer rättvis skola. En väldigt intressant bok som även behandlar föräldraskap och yrkesroll.

Problembarnets århundrade - Mats Börjesson & Eva Palmblad (red.). Enligt författarna går ofta barn och begreppet problem hand i hand. Det pratas om DAMP, dyslexi, utvecklingsstörning och allmän stökighet. "Problembarnen" är mer framträdande i dagens samhälle, speciellt i skolan då skolan har normer för vilka som definieras som avvikande utifrån arbetsförmåga, arbetstempo, kunskapsnivåer och social anpassning. Något som oftast händer i skolan är att elever som är i behov av resurser skiljs från elever som inte är i behov av resurs. Ibland sker särarrangemang i skolan som inte alltid är det bästa. Börjesson tar också upp 1900-talet som problembarnets århundrade, då man såg de nervösa, nagelbitande, sängvätande och neurotiskt störda barnen som de stora problemen. Idag fokuserar man mer på de okoncentrerade, oteoretiska, udda och egensinniga barnen som de stora bekymren. Detta "säger mera om vår tids kulturella normer än om barnen i sig" enligt Börjesson. Problemen betonas och graderas på olika sätt av olika pedagoger. Det som verkar som ett stort problem för en pedagog upplevs inte lika stort för en annan. Mycket bra och givande läsning måste jag säga och det är mycket jag känner igen från skolans värld.

Delaktighetens språk - Anders Gustavsson (red.). Det pratas om delaktighet, men vad är egentligen delaktighet? Den här boken belyser delaktigheternas olika språk och undersökning av funktionshindrades delaktighet. Denna bok vänder sig till den som har ett intresse för handikappolitik. Boken ingår i serian "Handikapp och Samhälle" precis som ovanstående bok, Problembarnets århundrade, som ska ge en introduktion och översikt till den socialvetenskapliga forkningens kunskapsläge när det gäller människor med funktionshinder och deras villkor. Jag tror att denna bok vänder sig främst till de som har intresse för ämnet för att man ska få ut något av läsningen. För mig var det svårt att ta in innehållet eftersom ämnet kändes lite långt ifrån det jag själv arbetar med idag. Men det är en givande bok som säger mycket och fungerar jättebra som introducerande och forskningsgrundad litteratur.

måndag 10 september 2012

Andra världskriget tema

Nu är det Andra världskriget tema som gäller på jobbet. I samarbete med andra ämnen i skolan ska vi nu i svenskan läsa skönlitteratur kopplad till Andra världskriget. Jag har lite svårt att välja böcker till eleverna eftersom de alla är på olika språknivåer. Men tre böcker har jag att välja mellan:

1. Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Jag säger inte mer om den boken, utan klicka på boktiteln så kommer ni till ett tidigare inlägg som jag har skrivit om den.

2. Kriget kommer! av Torsten Bengtsson. Det här är en lättläst bok om mod och vänskap. Den handlar om Olof som bor i Öresund, i en liten fiskeby. Nazisterna har marscherat in i Danmark, det är andra världskriget och Olof ger sig ut över havet för att hjälpa en judisk man till Sverige. Kommer Olof och flyktingen att klara sig undan Gestapo? Det här är en spännande berättelse i lättläst form om andra världskriget!

3. Om det var krig i Norden av Janne Teller fick jag tips om på jobbet av en annan svensklärare. Jag beställde boken och hem kom en liten tunn bok som ser ut som ett pass och känns som ett pass. Häftigt tänker jag och tar mig an den på en gång. Den är så tunn att för en van läsare tar det inte mer än 5-10 minuter att läsa den. MEN den innehåller så otroligt mycket att arbeta med i min svenskundervisning. En lärarhandledning till boken finns att ladda ner här för den som är intresserad av att arbeta med boken i undervisning. Fina bilder pryder sidorna och den utgår från tanken: Hur skulle det vara om det var krig i Sverige? Tänk om allt som händer där ute i världen hände på riktigt i Sverige? I mina undervisningsgrupper finns det barn som har verkliga erfarenheter av krig, flykt och andra otäckheter. Men jag träffar också på tonåringar som säkert någon gång i sitt liv har undrat över hur det skulle kunna vara om det var krig i Norden och vad det innebär att vara flykting. En fantastisk bok - rekommenderas!

måndag 3 september 2012

Svenska, andraspråk, skönlitteratur, lektioner...

Jag har i helgen läst en hel del, men inte sådant jag borde läsa, utan sådant som inte kräver ansträngning. Trots detta har jag ändå hunnit bläddra igenom några krävande böcker som är bra för att fräscha upp minnet samtidigt som jag har suttit med en Powerpoint presentation om klassikern "Jorden runt på 80 dagar" av Jules Verne, planerat lektioner och tvättat kläder. Snacka om multitasking. Inte undra på att mina helger rusar iväg och jag knappt hinner skriva om böcker jag har läst på bloggen.

Jag tänkte nu passa på att skriva om några böcker som jag har läst/bläddrat igenom i helgen. Dels för min egen skull, för att minnas lite av det jag har läst, men också för att dela med mig av alla dessa bra böcker jag kommer i kontakt med.

Det första jag tittade på i fredags var några sidor ur lärarhandledningen till Svenskan 8. Svenskan 8 är ett läromedel i svenska/svenska som andraspråk som ges ut av Studentlitteratur. Jag har inte fått se hela lärarhandledningen, utan ett antal sidor av den. Jag har dock fått en bild av hur handledningen är uppbyggd. Som jag förstår det är lärarhandledningen väldigt dyr, men i den får man steg för steg handledning i hur lektionerna kan läggas upp, förslag på planering och extramaterial. Min första tanke är att lärarhandledningen känns rörig, men jag kanske upplever det så eftersom jag inte har hela pärmen till hands. Jag tror att varje kapitel i läromedlet och i pärmen följer ett slags mönster. Varje kapitel börjar med presentation av temat, hur eleven ska arbeta med främmande ord, lyssna på inläst material på elevwebben, välja en bok att läsa på egen hand, arbeta med skrivuppgifter och film. Många delar täcks in i varje tema och även klassiker finns med. Mycket intressant material som sagt, men jag hade gärna tittat på hela pärmen för att få en bättre bild av hur den är uppbyggd.

Jag har också tittat på tre andra böcker från Studentlitteratur. En bok som jag fått mycket nytta av i skrivandet av min B-uppsats, C-uppsats och examensarbete är Att arbeta med skönlitteratur i skolan - praktik och teori av Bengt Brodow och Kristina Rininsland. Det är en bok som handlar om vilken litteratur som läses i grundskolans senare år och gymnasiet. Hur svensklärarna lägger upp litteratursamtal och annan behandling av det lästa. 26 lärare är tillfrågade att delta i studien och resultatet har sammanställts i denna bok. Vad som är lite tråkigt i denna bok är att texten och forskningen kopplas mycket till Lpo94 och att den bör revideras så att man kan få jämförelse och kopplingar till Lgr11 istället. Annars är detta en underbar bok fylld av pedagogisk vägledning kring litteraturläsning i skolan och vad som är möjligt att göra med goda förutsättningar.

Andraspråksinlärning av Niclas Abrahamsson är också en intressant bok, eller rättare sagt en intressant grundbok om ämnet andraspråkinlärning och forskningen kring det. Behovet om böcker på svenska kring andraspråkinlärning är stort och det är något som Abrahamsson har insett, vilket har resulterat i denna bok som ger en översikt av andraspråksinlärning, historisk tillbakablick, interimspråkets utveckling, den formella undervisningens effekter och modersmålets inflytande. I slutet på boken finns också en ordlista med centrala begrepp inom fältet andraspråksinlärning. Det här är en väldigt bra bok, men jag känner att den kräver total fokus vid läsning eftersom boken har mycket att berätta för den som är intresserad av fenomenet andspråksinlärning. Rekommenderas!

Svenska i kontrast - tvärspråkliga perspektiv på svensk grammatik av Roger Källström handlar om att se språket utifrån, med nya ögon. Då skulle inte svenskans struktur upplevas lika självklar och enkel längre. Boken är i första hand avsedd till blivande och verksamma lärare i svenska som andraspråk, men den passar också personer som är intresserade av språk och språkutveckling. Ett syfte med boken är att läsaren ska förstå vilken inlärningsuppgift som en person har framför sig när han eller hon ska lära sig svenska och redan kan minst ett språk. Boken kan också användas som en uppslagsbok när det gäller svenskan och 14 andra språk som behandlas. De 14 språken är vanliga som förstaspråk i Sverige och en jämförelse görs mellan svenskan och de 14 språken, vilket ger kunskaper som är viktiga för den som, i sin undervisning, måste göra korrekta analyser av andraspråkselevers språkliga färdigheter och stötta dem i deras språkutveckling på ett bra och genomtänkt sätt.