fredag 29 mars 2013

Familjen Sömnlösning - Karina Wolf

Varför ska man sova på natten när den erbjuder så mycket intressant att göra? Speciellt när man har svårt att sova på natten eftersom man flyttat tolv tidszoner bort. Detta är vad som har hänt familjen Sömnlösing. De har vänt på dygnet och är som piggast på kvällen. Familjen försöker få bukt med sömnproblemet och testar olika knep; varmt bad, lösa korsord, räkna till tusen, dricka mjölk och till och med meditera utan att lyckas komma till ro och somna. Istället ger de sig ut i mörkret och upptäcker mycket intressant. Ja, dem är inte den enda vakna familjen om nätterna.

Familjen Sömnlösing är en bok med stora fina illustrationer. Boken är skriven av Karina Wolf i översättning av Lennart Hellsing.
 
Gästinlägg av Bookis syster för Bookis litteraturblogg

måndag 25 mars 2013

Ny dystopisk berättelse - kommer i april!

Mattias Ronges dystopiska berättelse - Andlös - kommer i april och ges ut av Ordfront förlag. Håll till godo med denna bokfilm så länge. Ni vet säkert vid det här laget att dystopier blivit en favorit. Det betyder att jag kommer läsa Andlös när den kommer.Romantisk dystopi av Ally Condie

Dystopiska berättelser har blivit en favorit och äntligen har jag fått tag på en ny serie, en trilogi skriven av Ally Condie. På bilden syns de två första böckerna i serien, Matchad och Korsad. Den tredje boken, Reached, har jag köpt in på engelska till min Samsung surfplatta.

Den senaste tiden har det blivit så att jag läser mer på engelska. Den främsta anledningen till detta är att jag gärna läser alla böckerna i en serie efter varandra, speciellt om jag tycker att det är en jättebra serie och då har jag ingen lust och inget tålamod att vänta på att böckerna ska översättas till svenska. Därför börjar jag med svensk översättning först, men oftast blir det så att bok nummer två och kommande böcker i serien blir sedan lästa på engelska.

Två av Allie Condies böcker i Matchad-trilogin läste jag förra veckan. Böckerna handlar om Cassia Reyes som blir matchad, det vill säga hon får veta vem hon ska dela livet med. Det är ingenting hon får välja själv, utan Samfundet styr allt för att hålla männsikorna friska så länge som möjligt. Samfundet bestämmer vem du ska leva med, hur mycket du får träna, vad du ska äta, vad du ska arbeta med och till och med när du ska dö.

Cassia blir matchad med sin bästa vän Xander och det verkar för bra för att vara sant. Men när Cassia ska läsa på om sin match, dyker ett annat ansikte upp på skärmen och hela hennes värld vänds upp och ner. Samfundet försöker få Cassia att tro att det har blivit något fel och att Xander är hennes riktiga match, men oron gnager inom Cassia och inte blir det bättre av att hennes farfar säger till henne att det är okej att undra.

I bok nummer två har Cassias barndomsvän och riktiga ungdomskärlek Ky deporterats till en säker död, till de Yttre Provinserna. Cassia beger sig dit för att söka efter Ky, men får veta att Ky lyckats fly. Tankar om uppror och revolution gror bland männsikorna. I gränslandet mellan Samfundets samhälle och det vilda yttre samhället tvingas Cassia att ifrågasätta mycket av det hon har trott varit sant.

Författaren har tänkt ut hur Samfundet ska vara och det skildras på ett utmärkt sätt. Samhället styr dig, styr ditt minsta andetag och de har ögonen på dig. Det är svårt att inte relatera Samfundet till ens egna framtidstankar. Kommer det komma en tid då samhället styr våra liv i minsta detalj? Kärlekshistorien är bra berättad och väl fångad. Det gillar jag med berättelsen. Vad jag inte gillar är Cassias inställning, där hon till en början är väldigt positiv till Samfundets regler, men ändå känner sig lite tvungen till att tänka annorlunda.

Jag har lite problem med karaktärerna och att berättelsen bitvis känns för långsam. Men världen som Ally Condie har byggt upp känns äkta och jag kan helt klart tänka mig att återförenas med Cassia och Ky i den sista delen. Den läsningen får däremot bli på engelska.

söndag 24 mars 2013

UTLOTTNING!!!

Nu är det dags för utlottning här på Bookis blogg! Välkomna alla undervisande lärare, i svenska som andraspråk, att anmäla ert intresse för fem exemplar av Johanna Immonens bok: Kärlek är ett substantiv eller fem exemplar av Älska är ett verb. Klicka på böckernas namn för att läsa mer om dem. Är du nyfiken på vad jag har skrivit om böckerna? Det kan du läsa mer om här: Kärlek är ett substantiv och här: Älska är ett verb.

Så här går det till om du vill vara med i utlottningen:
1. Skriv namn, mejladress, vilken skola du arbetar på och gärna en kort motivering till varför just du ska vinna böckerna Kärlek är ett substantiv eller böckerna Älska är ett verb. Använd kommentarfunktionen till det här inlägget, eller skicka ett mejl till mig: (bookisblogg@gmail.com)

2. Du som länkar till tävlingen från din egen blogg, Facebook eller Twitter får två röster, det vill säga dubbel chans att vinna. Bra va? Glöm inte att ange i kommentaren att du har länkat och var du har länkat (gärna med en webbadress så att jag kan dubbelkolla).

3. Som enväldig domare väljer jag ut två vinnare.

4. Vinnarna publiceras i ett nytt inlägg här på Bookis blogg den 7 april 2013, klockan 21.00. Vinnarna blir då ombedda att via mejl lämna adressen till skolan hen arbetar på för att få böckerna skickade till sig.

5. Lycka till!

 
Utlottningen sponsras av Liber Läromedel. Titta gärna in på deras sida för fler böcker inom ämnet svenska som andraspråk och andra ämnen.


lördag 23 mars 2013

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs

Efter en fruktansvärd familjetragedi, reser sextonårige Jacob till en avlägsen och mystisk ö utanför Wales kust. Där upptäcker han Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Jacob utforskar hemmet och börjar så småningom förstå att dessa barn var mycket mer än bara besynnerliga. Det kan ha varit anledningen till att barnen sattes i karantän på en öde ö. Kanske var barnen farliga, och kanske är det så att barnen fortfarande är vid liv...

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är lite skrämmande läsning för tonåren och för vuxna; inte alltför utmanande och med en historia som griper tag i dig från första sidan. Historien är full av mystik och spänning med en lite skrämmande ton. Bilderna i boken bidrar till att skapa en verklig och mystisk atmosfär. Jag tyckte om den trollbindande berättelsen och de spöklika bilderna - annorlunda och helt klart besynnerliga. Det är en bok som inte får missas!Boktrailer på engelska:


tisdag 19 mars 2013

Kickboxaren - Maria Björn & Niklas Krog

En alldeles ny bok som ges ut av LL-förlaget är Kickboxaren, skriven av Maria Björn och Niklas Krog. Det här är en bok med en berättelse som är "på riktigt". Bokens omslag är jättefin, den lockar verkligen till läsning.

Berättelsen börjar våldsamt. Eremias blir nedslagen och rånad på sin nya mobil. Mamman har arbetat extra för att tjäna ihop till mobilen. Eremias känner inte igen killen som slår ner honom, men han blir besatt av tanken på hämnd. Han skäms eftersom han inte kunde försvara sig.

Eremias bestämmer sig för att söka upp en kampsportsklubb för att lära sig att försvara sig och för att kunna använda sina kunskaper. Men snart får han veta att om han använder sina kunskaper för att slåss, då blir han utslängd på livstid. Eremias börjar förstå och ganska snart låter han ilskan rinna ur.

Handlingen är spännande och snabb. Budskapet är tydligt. Jag kommer inte att avslöja slutet, men jag rekommederar verkligen den här boken!

Ska du arbeta med boken i undervisningen, finns det lektionsmaterial att ladda ner här.

måndag 18 mars 2013

Gul utanpå - Patrik Lundberg

Gul utanpå av Patrik Lundberg är en berättelse om att inte känna sig hemma någonstans, att hela tiden söka efter sitt jag, att inte höra hemma varken i Sverige eller i det land som Lundberg föddes i. Boken gör ett starkt intryck på mig.

Patrik Lundberg är journalist och krönikör. Han föddes i Korea, men är uppvuxen i Sölvesborg. Patrik är gul utanpå och det är vanligt att han kallas kines. Folk frågar honom om varifrån han kommer och att få en svensk stad som svar, det räcker inte för han ser inte svensk ut. Det här är något som jag reagerar starkt på; frågan om varifrån människor kommer. Det är pinsamt att fråga det, det är skämmigt. För vad spelar det egentligen för roll? Måste den frågan ställas så fort en person inte ser "svensk" ut? Hur ska en person se ut för att vara svensk?

Patrik åker till Korea för att studera och för att söka sina rötter. Majoriteten av boken utspelar sig där. Patrik finner sin biologiska familj, han får träffa sina syskon och sin pappa. Upplevelsen är hjärtskärande vackert.

Språket är inte inlindat, det är rättframt och det är enkelt. Upplevelser, humor och ironi förekommer. Samtidigt bjuds läsaren på en tänkvärd, sorglig men också rolig lärdom. Jag är glad att jag har läst den här boken och jag kommer att bära med mig den länge.


söndag 17 mars 2013

Pojken som svävade - John Boyne

Pojken som svävade av John Boyne är en välskriven bok med en originell och smart berättelse om den åttaårige pojken Barnaby Brocket. Barnaby är det yngsta barnet i den mest normala familjen i Australien. Hans föräldrar är tråkiga, respektabla och har ingen lust att förändras. Familjen bor i ett normalt hus och har två andra normala barn och en normal hund.

Men Barnabys födelse har förändrat allt. Även om den lille pojken försöker med alla medel att behaga sina föräldrar, verkar ingenting vara bra nog för dem. En dag bestämmer fru Brocket att hon har fått nog. Hon är trött på nyfikna grannar och journalister. Hon och hennes man bestämmer sig för att Barnaby måste lämna hemmet.

Rädd och övergiven börjar den unge pojken Barnaby sitt äventyr ut i världen. Han träffar människor, ser en cirkus med ovanliga föreställningar, kommer i kontakt med konstnärer med unika talanger och mitt i allt detta leder livet till en resa i rymden. Men trots alla dessa äventyr vill Barnaby åka hem och när tillfället dyker upp tar han chansen.

Det här en en fin berättelse om Barnaby Brocket som utmanar tyngdlagen; han svävar. Men att få vara sig själv, det är det viktigaste här i livet än att hela tiden försöka behaga andra människor, något som Barnaby lär sig på sin resa.

En jättefin berättelse det här, skriven av John Boyne. Rekommenderas!

lördag 16 mars 2013

Vattnet i mars - Mikael Fant

Ja, alltså jag vet inte riktigt vad jag ska säga om boken Vattnet i mars av Mikael Fant. Jag känner att det är en bok som inte riktigt är inom den genre jag just nu är intresserad av att läsa. Berättelsen är välskriven, den känns äkta och den är helt klart intressant. Men samtidigt är det svårt att recensera berättelsen. Språket är ibland för mycket och jag kan bli lite snurrig av alla ord som inte riktigt träffar rätt.

Vattnet i mars heter dikten som är berättelsens röda tråd, inskickad av Agneta men skriven av hennes döda mamma. Den är skriven av Inga som nu är död. Hennes make Edvin kan inte acceptera att Inga är död. Inga var mamma till tre döttrar och en sin som dog strax efter födseln. Det här är berättelsen om en familj från Medelpad. Historier utspelar sig som saknar betydelse, men ändå inte. Det är berättelsen om en familj, splittrad, men ändå inte.

Ingas barn är för mycket och till råga på allt bor hennes man på äldreboende och han har inte ens förstått att hon är död.

Mitt nyfikna jag ville läsa denna bok, men undrar nu: kan man verkligen göra en berättelse av allt? Skriva en bok om vad som helst? Jag vet inte, och jag tänker inte resonera kring detta. Jag vet bara att det här  inte var en bok i min smak.


fredag 15 mars 2013

Hypnotisören och Hemsöborna - LL förlaget

Har ägnat dagen åt att läsa Lars Keplers Hypnotisören och klassikern Hemsöborna av August Strindberg. Båda böckerna ges ut av LL-förlaget. Jag inser nu att jag alltid kommet vara förtjust i lättlästa böcker. Lättläst litteratur är så bra för alla. De senaste veckorna har jag och mina elever läst den lättlästa versionen av Jag är Zlatan och jag ser vilket underverk boken gör. De elever som var allmänt negativa till läsning och till att läsa om Zlatan, har ändrat inställning helt, nu efter att ha läst klart boken.

Jag behöver inte säga så mycket om vad Hypnotisören och Hemsöborna handlar om egentligen, utan mer om hur böckerna är i lättläst version. Strindberg undrar jag om det är någon som läser nuförtiden i skolan. Gör man det kan gammal prosa vara lite knepig. Och är det så att man inte läser Strindberg i skolan, kan man läsa den lättlästa versionen, oavsett om eleverna behöver lättläst eller inte. Språket är lättare att förstå och det är lättare att följa med i handlingen.

Hypnotisören är nu en välkänd och populär bok som också ha filmatiserats. Jag läste boken för några år sedan, precis när den gavs ut, och nu har jag uppdaterat mig med hjälp av den lättlästa versionen. Jag är övertygad om att många kommer att tycka om den här boken.

Meningsfull och spännande litteratur för vuxna kan vara svårt att hitta. Som tur är har LL-förlaget litteratur för vuxna som lär sig svenska eller vuxna som har det svårt med läsningen. Jag kan själv tänka mig att rekommendera oavstående litteratur till personer jag känner som aldrig läser, trots att dem inte har svårt med att läsa böcker, men tycker att det är jobbigt med mycket text och många sidor. De återberättande böckerna är intressanta till innehållet, har kortare meningar, mindre text och luftigare text. Det känns per automatik mindre avskräckande för den läsovana människan.

onsdag 13 mars 2013

Vårens nyheter från Vilja förlag

Jag vill återigen göra lite reklam för Vilja förlag som ger ut lättläst litteratur för vuxna. Nu finns det lite fler titlar, både på svenska och engelska i deras utbud. Vad jag gillar med förlaget är också att de lyssnar på dig! Tycker du att något saknas i deras utbud, vill ge tips och förslag på vad deras böcker ska handla om eller om det ska vara bilder i böckerna? Då kan du mejla till projektledaren Lina Nordstrand (lina@viljaforlag.se) om detta.

Böckerna är på olika språknivå och sedan starten hösten 2012 har Vilja förlag gett ut ett tjugotal lättlästa böcker. Till alla deras böcker finns också gratis arbetsmaterial på hemsidan. Syftet med arbetsmaterialet är att det ska underlätta för pedagoger att arbeta med Viljas böcker i undervisningen.

 
 
På bilden ovan ser du katalogen för våren 2013 med lättläst litteratur från Nypon förlag och även Vilja förlag (som är en del av Nypon förlag). De tre böckerna på bilden är vårens nyheter från Vilja förlag.
 
Barnet av Hans Peterson - ingår i en serie om Anna och Jonas. Paret väntar barn. Jonas tror att det är en flicka och Anna känner på sig att det är en pojke. Det blir tvillingar.
 
God död jul av Inger Frimansson - lättläst bok av deckarförfattaren Frimansson som handlar om tjejen Linda vars liv har rasat samman. Hon har fått sparken från jobbet och chefen hittar på saker om henne. En dag får Linda en farlig idé. Hon ska hämnas på alla...
 
Håll mitt hjärta av Bente Bratlund - är "en berättelse om ett liv som inte blev som det var tänkt. Om en kärlek som inte hittade hem. Om en dröm som aldrig blev verklighet" (ur baksidestexten). Det är en väldigt fin berättelse som jag inte vill skriva mer om. Risken är då att jag avslöjar för mycket.


tisdag 12 mars 2013

Kretsen - Maggie Stiefvater

Jag börjar tycka om Maggie Stiefvaters böcker och jag tror att jag har läst alla hennes böcker nu. Jag har precis avslutat hennes senaste bok, Kretsen, som jag hade otroligt svårt för att lägga ifrån mig. Bokens framsida är jättefin med en mörk korp, färgad i mörka, ödesdigra färger mot en ljus bakgrund. Jag kan också berätta att bokens baksidestext inte gör berättelsen rättvisa.

Kretsen är berättelsen om den udda flickan Blue och hennes excentriska familj som är besatt av magi och av behovet att tillhöra något större. Det är en berättelse fylld av mysterier; legenden om en kung, leylinjer, en försvunnen pappa, spöken, dödsfall och våld i hemmet. Finns det romantik? Ja, men det är inte den centrala delen i berättelsen och inte blir jag heller frustrerad över det. Det är istället berättelsen om det mystiska som tar plats och kräver all min uppmärksamhet. Saker och ting löser sig inte i första boken, men det innebär inte att det är en långsam berättelse. Det här är bara början på en bra fortsättning.

Blue en stark och självständig tjej. De fyra pojkarna är bra vänner, men beskrivs också som egna individer med olika personligheter och ingen av dem är "perfekt".

Det finns gott om underjordiska fenomen i berättelsen och närvaron av det övernaturliga lockar till läsning och känns verkligt. Kretsen är jättebra och intressant läsning för den som vill undvika irriterande klichéer som ibland förekommer i böcker för unga vuxna. Berättelsen slutar med många ofullständiga bitar och jag väntar ivrigt på nästa bok i serien.

lördag 9 mars 2013

Ungdomsthrillern Saeculum

Ursula Poznanski, författaren till Erebos, ger nu ut en ungdomsthriller. Saeculum heter boken som släpps den 15 april och trailern kan du se här nedan:fredag 8 mars 2013

Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl

Beautiful Creatures boken är nu utläst. Den är en bra och vacker introduktion till en serie som, till skillnad från många liknande böcker, berättas ut en manlig synvinkel; den 16-årige Ethan Wate. Det var en spännande upplevelse att få ta del av hans tankar. Jag tycker om den passionerade Ethan som emellanåt känns lite traditionell, men är fortfarande smart och populär. Ethans mamma dog i en olycka och han sörjer sin förlust privat, särskilt eftersom hans far låst in sig i sitt arbetsrum efter förlusten.

Lena Duchannes är flickan som återkommer i Ethans drömmar. Lena börjar på samma skola som Ethan och Ethan känner igen henne från drömmarna; återkommande drömmar där han inte lyckas rädda henne och han har inte heller någon aning om varför han drömmer detta.

Lena är "annorlunda" jämfört med de andra flickorna i Gatlin, South Carolina. Människorna i staden har väldigt svårt med förändringar och vill med alla medel få bort Lena från skolan, trots att Lena längtar efter att passa in samtidigt som hon vägrar att ge upp sin identitet. Det är de egenskaperna Ethan älskar hos Lena. Ethan och Lena blir vänner och ganska snart mer än vänner. Ethan upptäcker att Lena och hennes familj är annorlunda, att de har olika egenskaper. Bland annat kan Ethan och Lena prata med varandra via tanken.

Lena räknar dagarna till sin 16-års dag, en viktig dag i hennes liv då antingen ljus eller mörker kommer att ta henne. Detta på grund av en förbannelse som vilar över hennes familj sedan 150 år. Minnesfärda karaktärer finns i boken, inte alla frågor besvaras och historien är fylld av budskap om intolerans och okunnighet. Att hålla hemligheter ger konsekvenser och sann kärlek är en mäktig kraft.

Nu väntar jag på uppföljaren.

fredag 1 mars 2013

Gästinlägg om lättlästa böcker

Fluortantens dotter av Tony Samuelsson är en bok med jättefint omslag som känns lockande, men lite barnsligt. Jag gillar färgerna och temat som känns mindre allvarlig än vad själva berättelsen är, som är skriven för vuxna. Revisorn Martin är patient hos Annika som är en tandsköterska med perfekta vita tänder. Martin är rädd för tandläkare och han har tandsten. Annika och Martin blir förälskade, men stöter på många problem innan de hittar en kärlek som vägrar ge upp. Visst finns det lite komiska inslag i boken, men berättelsen kändes inte som en höjdare.
 
Noors trädgård - Sara Wadell, även den en bok med fint omslag som lockar till läsning. Boken är del 2 i en serien I samma båt som också ges ut av LL-förlaget. Noors trädgård är en fristående bok i serien och den handlar om Noor som tycker att livet inte är så roligt längre nu när barnen har flyttat hemifrån. Noors man Hassan tycker att Noor ska gå på ett möte angående den gemensamma gården. Noor vill inte gå, men gör det ändå och snart börjar hon drömma om trädgården i Iran. Tänk om hon kunde få en sån trädgård här i Sverige. Noors intresse ökar för gården, hon tar fram ett förslag, men kommunen är före med sitt tråkiga förslag.

Det här är en bok som vänder sig till vuxna, men kan läsas av unga vuxna också. Det är en bok jag tycker om och kan rekommendera andra att läsa.
 
Campingkärlek av Pamela Jaskoviak är en lättläst bok som handlar om två systrar och deras familjer. Anette och Eva-Lena. Eva-Lena är två år äldre och så länge Anette kan minnas har hon alltid varit avundsjuk på Anna-Lena. Som liten var hon alltid mullig och tillbakadragen. Inte alls som sin storasyster. Hon var smal och social. Det enda Anette gladde sig åt var att hon hade långt blont hår. Raka motsatsen till Anna-Lena. Anna-Lena är arkitekt och Anette jobbar som undersköterska på ett äldreboende. Anettes man är lärare och Anna-Lenas man är överläkare. Anette har två flickor och Anna-Lena har en dotter.
En sommar frågar Anna-Lena Anette och Urban, som är Anettes man, om de vill följa med henne och Per på en campingsemester i Apelviken. De går med på det och barnen lämnas hemma. Då Anna-Lena redan hunnit fråga sina föräldrar om de kan passa hennes dotter är Anette tvungen att fråga Urbans föräldrar. Första åsynen på campingen är när Anette ser Anna-Lenas husvagn som gått på ca en miljon. Deras kostade endast 9000 kr. Alla kan inte vara rika tänker hon. Tiden går och de går på gemensamma utflykter och till stranden. Då Anna-Lena har klankat ner på Anettes husvagn får hon helt plötsligt ”migrän”. Och eftersom Per inte tycker om de utflykter hans fru, Anna-Lena, går på bestämmer han sig för att stanna hemma. Anna-Lena drar då med Urban. En kväll när de går iväg kommer Per efter Anette och frågar henne om han vill ta en drink med honom. Helt plötsligt ligger hon i armarna på Per och de kysser varandra när Anna-Lena kommer på dem. Skrikandes försvinner hon därifrån och Per kan inte hitta henne någonstans. Per och Anette spenderar natten ihop men det de inte vet är att även Urban och Anna-Lena spenderade natten ihop. När det uppdagas bryter helvetet lös för båda familjer. Det slutar till sist lyckligt.
Det här inte en spännande eller en intressant bok och får inte mer än 2 stjärnor av 5 möjliga.
 
 
Böckerna är recenserade av en gästbloggare för Bookis litteraturblogg.