söndag 30 juni 2013

En lättläst bok om ett tungt ämne

Hämnd heter boken av författaren Kalle Güettler och illustratören Viktor Engholm.

De kallar oss 'nya svenskar',
men jag är 18 och fan inte ny.
Jag får ju redan rösta
och döda människor i krig.

Elias är född i Sverige, men hans mamma flydde från kriget. Kriget har satt sina spår även om Elias mamma inte berättar eller pratar om det. Men en natt råkar Elias höra sin mamma berätta om övergreppen. Det fyller honom med hat och han kan inte sluta tänka på hämnd.

Boken är lättläst. Det är en grafisk roman med en mörk historia, humor och sympatiska karaktärer. Det är en bok man läser och diskuterar efteråt. Berättelsen skapar förståelse för hur det är att ha upplevt krig eller när någon i ens närhet har upplevt krig.

lördag 29 juni 2013

Tips på högläsningsbok

Ingegerd Nilsson har debuterat som författare med sin första bok Pierina - den lilla geten. Det är en barnbok som baserar sig på hennes uppväxt i Småland.

Musen Lille Gnag, spindeln Rudolf, hunden Zita och Pierina är karaktärerna som berättelsen kretsar kring. Berättelsen utspelar sig i Tolg, med ett språk som får läsaren att använda fantasin. Boken innehåller svartvita illustrationer som förstärker texten.

Berättelsen handlar om den lilla geten Pierina som föds och växer upp på en getgård. Pierina får flytta till Ringagården och där träffar hon sina nya djurvänner och en ny familj. Pierina är en glad get, men också busig och nyfiken.

fredag 28 juni 2013

Really Rapt sångbok

Letar du efter något nytt och annorlunda att göra på engelsklektionerna? Då kan jag tipsa om sångboken Really Rapt av Susan Hill som innehåller 15 roliga ramsor som passar att rappa i grupp.

Tillsammans med dina elever kan ni rappa, experimentera med rytmer och improvisera med röst, volym, takt och uttryckssätt. Bara fantasin sätter gränser. Till sångboken finns också cd:n Really Rapt som ger exempel på hur man kan rappa åtta av de 15 texter som finns i boken.

Lycka till!

söndag 23 juni 2013

De skandalösa - Simona Ahrnstedt

Året är 1685 - Barockens och stormaktens tid. Det är på slottet Wadenstierna som bokens händelser utspelar sig. De skandalösa är den tredje boken skriven av Simona Ahrnstedt, som skriver historiska kärleksromaner i stil med Jane Austen men betydligt mer vågad.

De skandalösa är en härlig bok i underbara miljöer. Fattiga Magdalena Swärd försöker att klara sig på egen hand efter att föräldrarna har dött. När hon får ett erbjudande om att bli sällskapsdam till en ung kvinna som är bjuden till slottet Wadenstierna, tackar Magdalena inte nej. Många kvinnor i giftasålder är inbjudna eftersom det är dags för greve Gabriel Gripklo att gifta sig, enligt hans mamma. Greven har ett skandalöst rykte och mötet med Magdalena blir väldigt speciell, för det är mellan dessa två det slår gnistor.

Mer än så kan jag tyvärr inte avslöja. Men än en gång bjuder författaren på en lättläst, fin och välskriven roman som är mustig, dramatisk och full av missförstånd.
 

onsdag 19 juni 2013

Stad av skuggor - Cassandra Clare

Stad av skuggor är den första delen i serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare. Berättelsen äger rum i New York och börjar med att den 15-åriga Clary bevittnar mordet på en blåhårig tonårspojke på en nattklubb. Problemet är att ingen annan kan se det Clary bevittnat. Ganska snart förändras Clarys liv eftersom hennes mamma försvinner och olika monster börjar hemsöka hennes hem. Plötsligt kan Clary se ovanliga saker överallt som demoner, vampyrer och varulvar i hela New York City.

Lyckligtvis är Clarys liv ödesbestämd och hon kommer i kontakt med Jace, den snygga tonårspojken som Clary såg på nattklubben; han som mördade den blåhårige tonårspojken. Jace introducerar Clary till skuggjägarnas dolda värld. En värld där varulvar strövar omkring på gatorna i Chinatown, andra övernaturliga varelser som bor i Central park och vampyrer som åker motorcykel.

Jag måste erkänna att jag till en början inte tyckte om Stad av skuggor. Det tog mig ungefär två tredjedelar av boken för att jag skulle börja tycka om berättelsen som blev allt mer underhållande. Relationer och gruppdynamiken tog mer plats ju mer jag läste. Clary, hennes bästa vän Simon och de tre tonåriga skuggjägarna är de personer berättelsen kretsar kring. Mycket av handlingen är relaterad till ett uppror som leds av en skuggjägare vid namn Valentine, som också visar sig vara Clarys pappa.

Stad av skuggor är verkligen en rik berättelse att förälska sig i fylld av komplexa karaktärer. Jace är en av mina absoluta favoriter med en historia och en intressant personlighet som blev allt mer komplex ju mer berättelsen fortskred. Ibland kunde dialogen kännas lite felplacerad och saker som sades passade inte in i sammhanget vilket kändes lite konstigt. Vad jag också tyckte var onödigt eller lite för mycket är författarens fokus på Simon / Clary / Jace triangeldramat, samma fenomen som förekommer i Hungerspelen (Katniss Everdeen) och Twilight (Bella Swan) - två pojkar som blir förälskade i en tjej; och tjejen, i detta fall Clary, förstår inte det till en början.

Som sagt, när du väl kommer in i historien är Stad av skuggor en underhållande bok och en väldigt fantasifull bok inom genren. Längden på berättelsen i kombination med innehållet kan kanske verka avskräckande för den unga läsaren, men den genomsnittliga femtonåringen som älskar fantasy kommer att tycka om denna bok.

söndag 9 juni 2013

Resan hit - Tiia Ojala

Fem lättlästa böcker ligger bredvid datorn i skrivande stund. Böckerna, skrivna av Tiia Ojala handlar om hur olika personer kom till Sverige. De fem personerna som vi får läsa om är Amir och Laila från Afghanistan, Hamid från Iran, Lak från Thailand, Maria från Chile och Mohamed från Somalia. Böckerna med namnet Resan hit är indelade i två svårighetsgrader, eller nivåer, för elever som har ingen eller kort utbildningsbakgrund. Till varje bok, som består av en läsebok A+B, finns också en övningsbok A och en övningsbok B. Böckerna passar elever som läser på SFI studieväg 1 och språkintroduktion.

Jag har inte sett lärarhandledningen, men enligt Sanoma Utbildning kommer lärarhandleningen att innehålla "metodtips, kopieringsunderlag med skrivuppgifter, ord- och verblistor, diskussionsövningar, kartor och mycket annat på de cirka 200 sidorna".

Vad jag däremot har fått se och läsa är de fem textböckerna och övningsbok A och övningsbok B för boken om Mohamed. Berättelserna är korta och meningarna är korta. För den läsvana personen som kan svenska, kan meningarna upplevas lite hackiga, men jag tror inte att det upplevs på samma sätt för den som inte kan läsa svenska och ska lära sig ett nytt språk. Texterna i del A är skrivna med större typsnitt än texterna i del B vars meningar också är längre än meningarna i del A. Det är bra berättelser som handlar om kärlek, att lämna sitt hemland, skilsmässa, sjukdom och rätten om att få vara den man är.

Som ni kanske har förstått älskar jag att arbeta med skönlitteratur i undervisningen. Men undervisar man nyanlända ungdomar eller vuxna som inte har bott i Sverige ett tag, kan man inte riktigt börja läsa en skönlitterär text. Då är det extra viktigt att det finns texter att arbeta med som ger ett sammanhang och som ger öppningar till arbete kring det lästa och möjlighet till diksussion av svåra ämnen. Inom de kategorierna vill jag placera Tiia Ojalas böcker. Berättelserna och övningsböckerna ger möjlighet till att samtala och diskutera, läsa och förstå, arbeta med svåra ord, meningsuppbyggnad, skriva enkla texter och arbeta ämnesövergripande. Även om texterna kan upplevas korta och snabblästa, är övningarna desto mer och väl utformade.

Vet du inte vilket läromedel du ska använda i höst när du får nyanlända elever? Testa i såna fall Tiia Ojalas Resan hit


Änglarnas kamp - Becca Fitzpatrick

Jag vill först och främst börja med att säga detta: om du läser en bok som ingår i en serie och det har gått en längre tid sedan du läste de tidigare böckerna, rekommenderar jag en snabbskanning av de tidigare böckerna. Det var något jag inte tänkte på vilket också, tror jag, påverkade min läsning nu när jag läste Änglarnas kamp, den fjärde och sista delen i Becca Fitzpatricks Hush hush-serie. Jag hade glömt mycket, blev dock påmind genom läsningen samtidigt som jag ställde mig frågan: tyckte jag verkligen om de andra böckerna i serien? Jag minns inte... Vilket också är anledningen till att jag borde ha snabbtittat igenom de tidigare böckerna för att få en bättre uppfattning om just Änglarnas kamp.

Ja, alltså helt ärligt vet jag inte var jag ska börja. För jag gillar inte boken. Berättelsen består av flera delar, men ingen del fångade mig riktigt. Kanske hade jag för höga förväntningar och det vet jag av erfarenhet att man inte ska ha, för annars blir det aldrig som man har tänkt sig.

Själva huvudproblemet i denna bok är att Noras pappa är död och han har lämnat Nora att leda nefilerna, som deras ledare, i kampen mot de fallna änglarna. Nora vill övertyga nefilerna att inte kriga mot de fallna änglarna, men det är svårare än hon trott. Nora är extremt irriterande. Det händer mycket kring henne och med henne och allt blir hela tiden bra i slutändan utan större konsekvenser. De känslor och tankar jag vill ska dyka upp när hemska saker eller spännande saker händer i en bok, fanns inte här. Romansen mellan Patch och Nora känns inte riktigt het. Nora fick åka på mycket stryk och Patch är mer förstående gentemot Nora.

Självklart finns det bra delar också i denna bok. Jag vill inte på något sätt såga den helt, men jag tror inte heller att det här är en bok jag kommer att läsa om.