lördag 31 augusti 2013

En bok jag älskade som barn...

... och som jag fortfarande tycker om är Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard. Berättelsen handlar om Ivan Olsen som mobbas i skolan. Inte nog med det tycker hans pappa att Ivan är en odåga som inte gör någon nytta. Ivans pappa vill att Ivan ska bli som Tarzan, men Ivan är mer en Gummi-Tarzan.

Min son ska få läsa den här boken som passar barn mellan 9-10 år. Det är en lättläst bok med illustrationer. Även om boken kan upplevas som barnslig, så är den ändå rolig. Det är en bok som håller än.


onsdag 28 augusti 2013

Jag har haft nöjet att läsa...

* Att dirigera undervisningen i naturvetenskapliga ämnen - Mattias Lundin & Gunilla Gunnarsson

Det här en tunn bok på 117 sidor som gick snabbt att läsa. Själv är jag inte lärare i naturvetenskap, men visst tycker jag att det är intressant med de naturvetenskapliga ämnena i skolan. Att dirigera undervisningen i naturvetenskapliga ämnen vänder sig till lärarstudenter och även lärare som vill bredda sina kunskaper i de naturvetenskapliga ämnenas didaktik. Författarna till boken diskuterar naturvetenskap och visar på hur svaren på olika didaktiska frågeställningar, som exempelvis vad, hur, varför, när och var, ger lärare olika handlingsutrymme. Detta i sin tur får självklart betydelse för elevers lärande.

Det är viktigt att lärare reflekterar kring sin pedagogiska grundsyn för arbetet med elever och deras lärande ska bli meningsfullt. Det finns inte en metod som gäller och som fungerar i alla klassrum och därför är det viktigt för läraren i naturvetenskapliga ämnen att titta på hur ämnena kan realiseras och bli till i undervisningen.

Författarna till boken har lyckats på ett tydligt och konkret sätt beskriva hur undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena skulle kunna gå till. Varje kapitel slutar med diskussionsfrågor eller frågor att fundera på vilket är otroligt bra när man behöver reflektera över det lästa kapitlet. Med andra ord är den här boken ett bra redskap för didaktisk analys, precis som titeln belyser.


* Barn och naturvetenskap: upptäcka, utforska, lära - Ingela Elfström, Bodil Nilsson m.fl.

Naturvetenskap och lärande är något som har med barn att göra eftersom barns lärande handlar om att utforska, att experimentera och att undersöka. Den här boken diskuterar hur lärare i grundskolans tidigare år och även förskolan kan arbeta med barns utforskande ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Här delges också konkreta exempel från förskola och skola och även aktuell forskning.

Ett utforskande och ett undersökande arbetssätt kan vara en utmaning för lärare att arbeta med. Därför är det bra med den vägledning som boken ger; det vill säga hur ett projekt kan startas och hur man kan ta fasta på barnens funderingar och frågor. Det handlar om att lyssna till barnen, inte låta de värdefulla tillfällena passera genom att aktivt observera och lyssna.

Läser du denna bok garanterar jag att du blir inspirerad att arbeta med yngre barns naturvetenskapliga lärande. Fina barnteckningar och även utdrag från undervisningen visar att man kan arbeta utforskande på alla nivåer.

 

fredag 23 augusti 2013

Enders spel - Orson Scott Card

En märklig berättelse har jag nu läst, om en liten pojke som utbildar sig för det ultimata kriget. En enkel handling om ett samhälle där befolkningen är strikt kontrollerad. Ender Wiggins heter huvudkaraktären. Han är det tredje barnet i en familj som fick tillåtelse av regeringen att skaffa fler barn än normen, eftersom deras två första barn visade sig vara underbarn. Även om familjens första son var alltför aggressiv och deras dotter alltför empatisk, var Ender den perfekta kombinationen av de två. Vi den mogna åldern, det vill säga sex år, kallas Ender in till en militärhögskola för utbildning som soldat inför en framtida invasion av utomjordingar.

Ender utsätts för prövningar, redan innan han kallas in i stridsskolan. Och han utsätts för ännu mer prövningar i sin nya miljö, på en rymdstation, effektivt avskuren från alla han någonsin har känt för att tränas till en soldat tillsammans med andra briljanta barn. Hans träning är i form av spel; tv-spel och simulatorer. Ender tvingas konfrontera sina demoner, sina allierade och utvärdera varje situation han kastas in i. Författaren driver på berättelsen och får till en handling som gör boken till en av de bästa inom genren.

Jag vill inte berätta hela historien. Men sammanfattningsvis handlar den om en liten pojke och det helvete han utsätts för. Frågor om moral och mänsklighet blir närvarande hos läsaren. Hur högt är egentligen priset för mänsklighetens överlevnad?

När jag plockade upp boken Enders spel hade jag ingen aning om vad den handlade om. Men nu, i efterhand, tycker jag att den bör läsas av både vuxna och unga vuxna. Berättelsen är otroligt bra!

Den 8 november 2013 har filmen Ender's Game biopremiär i Sverige.
 

 

torsdag 22 augusti 2013

Att lära in ute året runt - Mats Wejdmark & Robert Lättman-Masch

En otroligt bra bok med fokus på naturkunskap och med en fin framsida har jag bläddrat i och även snabbläst några sidor ur. Det här är helt klart en bok jag kommer att läsa grundligt. Men jag vill ändå göra ett inlägg om boken redan nu för att tala om att den finns.

Författarna visar i denna bok, som är indelad i nio olika teman, hur man kan arbeta utomhus med hänvisning till kunskapskraven. Här beskrivs utedagar, förarbete, efterarbete och olika övningar. Konkreta tips ges och även om fokus är på naturkunskap finns det kopplingar till andra ämnen och även förslag på aktiviteter inom dessa.

Fotografier och faktaavsnitt hjälper läraren att få mer information om hur uteaktiviteter kan organiseras. Rekommenderas!

 

lördag 17 augusti 2013

Fjällräven Kånken - Me Like!

Jag och min Kånken
i Göteborg.
Jag bar runt på en Kånken laptop 15" hela förra helgen då jag och min familj var i Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Jag har alltid tyckt om Kånken, men nu älskar jag den! Riktigt kul är det också att man kan beställa den som laptopväska nuförtiden.

Kånken laptop är tillverkad i ett vattenavvisande material med tre fack och två sidofack. Närmast ryggen finns ett vadderad datorfack. Sedan finns det ett större fack med ett urtagbart sittunderlag och plats för mycket annat. Ett litet fack finns på utsidan strax nedanför själva loggan som är i reflex. Väskan har förutom vadderade axelremmar handtag i toppen. 
Fikadags!
Jag bar runt på min Kånken en hel helg. Det regnade första dagen i Göteborg och inte en enda sak i väskan blev blöt. Förutom att väskan är tillverkad i ett vattenavvisande material, har dragkedjorna också en flik som skyddar mot regn. Min dator fick plats utan problem och det kändes inte på något sätt tungt att bära den. Kånken laptop 15" känns som en jättebra storlek, den är mycket bekväm med fin ergonomi. Under promenaderna i Malmö tog jag ut min dator, men det vadderade facket fungerade perfekt för min iPad istället.

Kånken väskan är inte onödigt vadderad vilket också gör att väskan blir mer rymlig. Om du har barn så vet du säkert att du alltid får mycket att bära på som förälder. Koftor till två barn, plånbok, nycklar, iPad, frukt, matsäck och två vattenflaskor, som placerades i sidofacken, fick plats i min Kånken utan problem. Dragkedjan går att dra ner nästan helt vilket gör det enklare att ladda väskan med diverse material.
Självklart finns det för- och nackdelar med allt. Nackdelen med Fjällräven Kånken är att den saknar flera mindre fack med dragkedja. Jag tycker om att placera nycklar i ett fack, mobilen och plånboken i ett annat, men facket på utsidan är det enda som finns för småsaker som man inte vill blanda med böcker, matsäck eller annat. Förutom detta måste jag säga att jag aldrig trodde att jag skulle tycka så mycket om Fjällräven Kånken som jag gör nu. Den är helt underbar, lätt att bära och perfekt för skola och fritid. Jag måste också säga att jag har hört många som har velat när det gäller inköp av denna väska och till dem säger jag: tveka inte, den är helt underbar, väldigt snygg och grym till allt!

Demofilm:

fredag 16 augusti 2013

Haglöfs Corker - perfekt till skolstart!

Hemma efter en
tuff skoldag.
Lagom till skolstarten har jag nu testat Haglöfs Corker Large, en jättebra 20 L skolryggsäck med skyddsfodral för 15 tums dator och annat.
 
Haglöfs Corker är väldigt fin, funktionell och otroligt charmig. Det lagom hårda "skalet", eller lådkonstruktionen, gör att ryggsäcken behåller sin form oavsett om du har fyllt den med saker eller inte. I min Corker får jag plats med min 15" dator, böcker och min lunchlåda. Min vattenflaska placerar jag i det stretchiga sidofacket. Ryggsäckens volym är begränsad och jag har inte fått plats med min kofta i den. Jag har försökt att trycka in den, men blivit lite nervös av att det drar i sömmarna kring dragkedjorna, även om ingenting egentligen händer eftersom sömmarna är välsydda. Min räddning har varit gummibandet på utsidan där jag har spänt fast koftan. Corker är också försedd med bröstrem och höftrem.
 
Vad som kan vara bra att veta är att ryggsäcken sitter långt ner på ryggen, men att den är skön att bära med en bra passform och gjuten ryggplatta som täcker hela ryggen för bra bärkomfort. Haglöfs Corker öppnas på sidan vilket gör att jag har koll på innehållet i min den. När jag vänder på ryggsäcken för att öppna den, måste jag vara försiktig med saker jag har placerat i sidofickorna. Det händer ofta att saker faller ut då sidofickorna på utsidan inte har dragkedja.
 
Jag tycker om min Corker Large och jag kommer att använda den flitigt! Designen är genomtänkt och ryggsäcken passar både jobbet och fritiden. Den grunda fickan i toppen är utmärkt för att packa mindre saker i. Ryggsäcken är tillverkad av återvunnet material. Den har många fickor och fack som ger mig möjlighet att organisera mina saker utan att behöva trycka ihop allt.
 
Demofilm:
 

 

onsdag 7 augusti 2013

Skrivkonst: skriv med litteraturen och konsten som inspiration -Suzanna Diskay & Hanna Feist-Wechselblatt

Som lärare planerar man sina lektioner och funderar ut lektionsinnehållet till stor del på egen hand eller tillsammans med sina kollegor. Men ibland räcker inte tiden till för att skapa nya lektionsinnehåll hela tiden och då kan det var bra med färdigt material fylld med färdiga lektionsupplägg att använda rakt av eller utveckla på egen hand.

Brevid mig har jag nu en bok som jag har bläddrat igenom och läst några sidor ur. Den heter Skrivkonst - skriv med litteraturen och konsten som inspiration. Boken är skriven av Suzanna Diskay och Hanna Feist-Wechselblatt. Den fungerar som en handledning och inspiration för skrivundervisningen på gymnasiet i ämnet Svenska 1-3 och syftet med uppgifterna är att utveckla elevernas språk- och skrivförmåga. Som inspiration till det processorienterade skrivandet och samtalen finns mönstertexter (litterära och sakprosa) och konstverk (från olika epoker). Eleverna får lära sig attt tolka, resonera och uttrycka tankar och känslor.

Bokens 13 kapitel fungerar som en fantastisk förberedelse inför Nationella proven i Svenska. Eleverna får möjlighet att arbeta med gestaltning, skildra miljöer och landskap, dialoger och monologer, argumentation, skriva i olika genrer och även ge respons på klasskamraternas texter.

Arbetar du som svensklärare på gymnasiet 1-3 och motsvarande skolformer är det här en bok jag rekommenderar starkt. Den är otroligt bra att arbeta med och du kan plocka ut delar som passar dig och dina elever. Skrivarverktygen gynnar också individualisering i undervisningen där varje elev experimenterar med sitt eget skriftspråk.

En tillhörande cd medföljer boken, innehållande 29 konstverk i 4-färg samt kopieringsunderlag, bland annat Skrivarverktyg, Responsguide och utdrag ur skönlitteraturen, Mönstertexter.


tisdag 6 augusti 2013

Böcker jag rekommenderar

Av författaren Ingela Korsell har jag tidigare läst boken Den svarta handsken. Det är en väldigt bra bok som jag har arbetat med också i undervisningen. Nu har författaren skrivit Gruvfruns hemlighet, en ny bok i spänningsgenren för 9-12 åringar.

Berättelsen handlar om klass 5-6 från byn Enåker som åker på en studieresa till Sala silvergruva. Två elever råkar komma bort från gruppen och de vandrar omkring i gruvgångarna där märkliga saker sker.
Det här är en berättelse om två ungdomar, Charlie och Melissa, från Stockholm som reser till Österlen. Charlie och Melissa ska spendera sommaren i lilla Stenby, men ganska snart märker dem att ett slags monster härjar i byn om nätterna.

En bra och spännande bok om främlingsfientlighet, rasism och om att vara rädd för det okända. 

måndag 5 augusti 2013

En intensiv semester...

… har det varit med att försöka ta igen tid med familjen, minska läshögen och fundera kring kommande läsår. Återigen vill jag tipsa om lärarlitteratur här på bloggen. Bland annat böcker som jag tror passar svensklärare och lärarstudenter. Här kommer det:
 
Svenska skrivregler
Boken finns som tryckt bok, men går nu också att köpa som e-bok. Mycket användbart och lättillgängligt måste jag säga, nu efter att jag har testat att bläddra igenom sidorna själv. Här får du veta hur du ska göra med kommatering, stor och liten bokstav, källförteckningar, förkortningar och mycket annat. Rekommenderas!

 
 
Lära svenska: om språkbruk och modersmålsundervisning – Ulf Teleman
Jag vill börja med att säga att denna bok har utgått ur Libers sortiment och att den inte går att köpa längre. Men kanske finns den att låna på ett bibliotek nära dig om du blir nyfiken på den.
Ett av huvudbudskapen i just denna bok är att språkbrukare utvecklar sitt språk genom att använda det i meningsfulla sammanhang. Men språkkunskapens värde och vetandet om språk finns också att läsa om i denna bok. Ofta när man talar om kunskapen om språk drar man in grammatiken. Teleman har därför försökt att reda ut vad grammatik är och vad den kan användas till. Intressanta kapitel att läsa i denna bok är också frågan om hur det offentliga språkets språknormer uppkommer och etableras samt orsakerna till att man gör språkfel när man skriver.
Boken har några år på nacken och är kanske inte en bok vars innehåll man tar till sig till 100%. Men det finns bra delar att plocka ur.
 
Texten med extra allt: om text, bild och grafisk form i samverkan – Lars Melin
Av erfarenhet vet vi att en text är ord och meningar, men en text står sällan ensam. Texten kan samverka med formgivning och illustration för att ge texten det där lilla extra. Trots detta är det orden, meningarna och dispositionen som studeras och analyseras. Däremot är det praktiskt att försöka förstå det vi läser på ett multimodalt sätt; det vill säga att språk, bild och grafisk form gör något mer med textens innehåll.
För dig som tycker om att skriva och använda dig av ett multimodalt uttryckssätt finns Melins handbok som analyserar moderna texter för att man ska förstå dem bättre. Här får du också läsa om undersökningar om hur läsare reagerar på texter med olika utformning.
Vad vill jag förmedla? Varför vill jag förmedla just detta? Det finns många anledningar till att skriva och det resulterar i slutändan till ett hur. Hur texten ska få sin färdiga form beror på de val du gör och dessa val leder till konsekvenser för texten.
Det här är en intressant bok om konsekvenserna av de val man gör för sin text. Läsarna är slutdestinationen för alla texter och det är deras reaktion som visar om texten lyckats, vare sig det endast är ord och meningar eller i kombination med bild och form.

Nyfiken på texten: textteori för textpraktikanter – Lars Melin
Av samma författare som ovan finns också denna bok som också handlar om hur texten påverkar läsaren och hur texter utgör en del av vårt kommunikativa samhälle. Texter kan åstadkomma mycket: roa oss, engagera oss, irritera oss eller kanske till och med lämna oss helt likgiltiga. Svaret på våra reaktioner finns i textens språk. Det handlar om ordval, meningar, grammatik och disposition. Melins bok försöker att stilla din nyfikenhet om textteori ur ett rent språkligt perspektiv. Med andra ord en passande bok för dig som behöver en teoretiskt förankrad bas för arbete med skrivna texter.
 


Funktionell svensk grammatik – Maria Bolander
Jag tyckte att grammatik var tråkigt när jag gick i skolan. Det var ju förstås för att jag inte förstod mycket utav grammatiken. Grammatikstudierna i skolan handlade inte om att upptäcka, reflektera eller diskutera, utan mer att så här är det. Men grammatik behöver inte vara tråkigt alls, utan snarare intressant och roligt när man väl förstår.

Maria Bolanders Funktionell svensk grammatik finns som textbok med en övningsbok till. Böckerna ger grundläggande kunskaper i svensk grammatik och grammatiska möjligheter. Vissa jämförelser med andra språk förekommer och det är till hjälp, dels för att se det egna språket, men också för att visa på likheter och skillnader mellan språk.
Rekommenderas till dig som är lärarstuderande eller är nyfiken på grammatik.
 

lördag 3 augusti 2013

Insurgent - Veronica Roth

I december 2012 skrev jag om en bok av Veronica Roth med namnet Divergent. Det känns som evigheter sen och eftersom jag älskade den var jag bara tvungen att läsa fortsättningen ganska snart efter, vilket fick bli på engelska. Nu kan jag glädja er med att fortsättningen - Insurgent - finns nu att läsa på svenska. Den tredje boken, Allegiant, kommer ut i USA i oktober 2013.

Om boken:
One choice can transform you, or destroy you. Every choice has consequences, and as unrest surges in the factions all around her, Tris Prior must continue trying to save those she loves, and herself, while grappling with haunting questions of grief and forgiveness, identity and loyalty, politics and love.

Insurgent börjar där den första boken Divergent slutar. Sextonårige Tris Prior försöker att återhämta sig från inbördeskriget där hon tvingades använda våld och bevittna död av hennes nära och kära. Det finns dock ingen tid för återhämtning eftersom hennes deltagande i upproret finns inspelat och nu står hennes namn på en lista över efterlysta personer. Det visar sig snart att Tris jagas för mer än hennes användning av en pistol. I ett samhälle som bygger på en överensstämmelse om fred, ses vem som helst med en stark vilja som inte kan kontrolleras, som Tris, farlig.

Insurgent är berättelsen om Tris och hennes allierade som kämpar för att hålla sig vid liv samtidigt som de försöker hitta en lösning på statens användning av tankekontroll på dess medborgare. Även om jag älskade Divergent, tyckte jag mer om Insurgent. Tris värld utvecklas ytterligare och berättelsen visar läsaren överraskande sidor av karaktärerna. Det huvudsakliga problemet är Tris relation till pojken Four. Deras relation är lite som en on/off-knapp, bra ena stunden, osäkert nästa. Men relationproblemet är inte distraherande och det stör inte berättelsen på något sätt.

Insurgent är en fantastisk uppföljare som utforskar nya sidor av samhället och av karaktärerna. Huvudpersonen är inte inblandad i ett triangeldrama, vilket känns bra. Tris är en tuff tjej med en vilja att göra vad som är rätt, oavsett hur illa det kan verka för andra.

Nu väntar jag med spänning på den tredje boken som kommer i oktober på engelska. Innan dess ska jag läsa om boken på svenska.

Book trailer:
 

My Starbucks City Mugs Collection

Let me just say that I have never been a collector. But trying to collect Starbucks City Mugs just happened on my trip to Dubai. I have a very small collection of them, too small actually to even be called a "collection". However, I know these mugs are a big deal to many folks and that lots of people collect them.

One thing I regret is that I didn't buy any mugs on my trip to Los Angeles and Las Vegas in California. One year later I missed buying mugs when I visited Miami, Fort Lauderdale and Orlando, in Florida. Big mistake! What was I thinking? That I would travel to those places again? Unfortunately, it is not going to happen in the near future, even though I wish for it.

I wish I had friends all around the world that could send me Starbucks City Mugs. Anyway, here is a picture of my small collection.

fredag 2 augusti 2013

Min iPad är fantastisk!

Jag älskar min iPad! Och jag använder den konstant; till bland annat min Apple-TV, Internet, skriva blogginlägg och läsa böcker.

Idag har jag läst boken Att det tid må väckas i min iPad. Boken är skriven av Frida Arwen Rosesund och handlar om skräck, folktro och romantik i 40-talets Sverige - en bra bok som jag sträckläste. Rekommenderas!


För inte så länge sen läste jag också Sherman Alexies The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian. En bra och lättläst berättelse om 14-åriga spokaneindianen Junior. Boken skildrar USA:s reservat och den förintade tillvaron där. Mot alla odds bryter sig Junior loss för att i slutändan hamna i en situation där han besegrar de redan slagna - indianerna i reservatet. Hur ska Junior leva med denna triumf som nu har förvandlats till skam? En fin berättelse, rolig, djup men ändå lättläst om känslan av klassförräderi. 

"Dina brev lägger jag under madrassen": en brevväxling 1971-2002 - Astrid Lindgren & Sara Schwardt

Om boken:
"Käraste Astrid!
Vi som lovade att inte visa varandras brev för någon! Och nu ska de bli en bok. Jag vågar inte tänka på vad Sara, 13, hade tagit sig till. Vem som helst kommer att kunna läsa. Allt det som var bara mellan oss. Det skulle vara intressant att veta vad du hade tyckt om det. Du får ju ingen chans att vare sig censurera eller redigera. Nu blir det som vi sa på bibelskolan i Orsa: Allt ska fram i ljuset!"


Under några år i början av 1970-talet brevväxlade Astrid, född 1907, intensivt med Sara, född 1958. Att det i ålder skiljde drygt femtio år bekom ingen av dem. Det var två ”besläktade själar” som utbytte tankar om livet, kärleken och hur svårt det är att vara människa.
Med åren blev det längre mellan breven, men kontakten upphörde inte helt förrän efter Astrids död 2002. Sammanlagt består samlingen av mer än åttio brev.

Mina tankar:
En mycket fin bok där man får läsa hur Astrid Lindgren stöttade den unga Sara under hennes svåra år. Astrid ger Sara hopp och bekräftar henne gång på gång i sina brev. Även om Astrid talar om i sina brev att hon också har svåra perioder så avslutar inte hon sin brevväxling med Sara, som är väldigt självupptagen och bryr sig endast om sina problem. Sara är ju ung och förstår inte riktigt att hon ska ge Astrids problem uttrymme. Ömsint, öppenhjärtligt och ömsesidigt lättar Astrid Lindgren och Sara Schwardt sina hjärtan för varandra i korta och långa brev.

Många fina och starka brev har nu blivit en bok med namnet "Dina brev lägger jag under madrassen". Det är starkt gjort av Sara Schwardt att lämna ut sig själv på det här sättet, eftersom det här är hennes dagbok. Men jag är glad för att hon delar med sig.
 

torsdag 1 augusti 2013

Du har huvudrollen i ditt liv: om forumspel som pedagogisk metod förfrigörelse och förändring - Katrin Byréus

När jag läste kursen svenska som andraspråk på universitetet ingick det ingen dramakurs. Lite besviken är jag så här i efterhand och önskar att det hade ingått för att jag skulle ha mer kunskap om hur jag tillsammans med mina elever kan skapa en värld där man kan hålla på och pröva sådant man inte vågar i verkligheten. Min tanke är nu att jag ska läsa Katrin Byréus bok - Du har huvudrollen i ditt liv - om forumspel för att skapa lektioner där eleverna får möjlighet att pröva olika sätt att samspela och samarbeta.

Boken ger exempel på lekar och skulpturövningar, värderingsövningar med barn och ungdomar, men även med vuxna. Olika sätt att starta forumspel får man också förslag på. Metoden forumspel kan användas av lärare, fritidspedagoger, dramapedagoger eller i förändringsarbete i personalgrupper. Endast fantasin sätter gränser.