torsdag 24 oktober 2013

Den sanna historien om Pinocchios näsa - Leif GW Persson

Jag har inte läst någon bok av Leif GW Persson tidigare. Tänkte att jag skulle läsa Den sanna historien om Pinocchios näsa och så blev det också. Jag har ingen erfarenhet av Perssons böcker sen tidigare, som sagt, men den här boken kändes lite annorlunda jämfört med andra deckarromaner jag har läst tidigare.

Kriminalkommissarie Evert Bäckström får ett fall på sitt bord. En advokat har mördats i sitt hem. I berättelsens kärna finns träfiguren Pinocchio som kopplas ihop med den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Winston Churchill och Vladimir Putin. Förutom advokatens död är det en massa andra händelser som vävs samman och jag får det lite svårt att hänga med i handlingen, som annars är intressant även om den bitvis innehåller upprepade formuleringar. I slutet av romanen knyts alla lösa trådar ihop och romanen slutar gott för den sluge kommissarien Bäckström.

Ja, vad mer... det var överraskande läsning måste jag säga. Kanske är Leif GW Persson en av Sveriges bästa författare av kriminallitteratur. Rekommenderas varmt!
 

onsdag 23 oktober 2013

Engelsk språkdidaktik: texter, kommunikation, språkutveckling - Bo Lundahl

Nu tänkte jag börja ta mig an en rätt så tjock bok (515 sidor) om engelsk språkdidaktik. Jag är nyfiken på den och vill bilda mig en uppfattning om vad boken behandlar. Självklart säger ju bokens titel ganska mycket om bokens innehåll; Engelsk språkdidaktik - Texter, kommunikation, språkutveckling, men jag tänker att boken ska ge mig idéer om hur jag som lärare kan göra i mitt språkklassrum.

Jag har den tredje upplagan av boken vilket inebär att texten i boken anknyter till Lgr11. Vad som kommer att behandlas i boken är bedömning, digital läsning, interaktion, lyssnande, sakprosa, språkliga företeelser och strategier. Fokus riktas mot texter, det vill säga texttyper och genrer, och deras användning och roll i språkundervisningen.

Författaren till denna bok är Bo Lundahl, universitetslektor i utbildningsvetenskap med inriktining mot engelska på Lärarutbildningen vid Malmö högskola. Den här grundboken som Lundahl har skrivit "visar vad ett brett utval av texter kan betyda i språkklassrummet utifrån ett helhetsperspektiv på samtal, läsning och skrivande" (ur baksidestexten).

Boken vänder sig till verksamma och blivande lärare i engelska inriktade mot grundskolans senare år, gymnasiet och komvux. Är du lärare för årskurserna 4-6 eller språklärare i andra ämnen, erbjuder den här boken värdefull läsning för dig också.

KoMo - Pontus Joakim Olofsson

Författaren Pontus Joakim Olofsson debuterar med sin science fiction-roman KoMo som handlar om identitet och vad det innebär att vara människa.

Vad är det som egentligen formar oss som individer och våra identiteter? Vad händer om den trygga värld vi känner till hastigt rycks undan från oss? Det är återkommande frågor i boken KoMo som ställer allt på sin spets. Är jag verkligen den jag är eller kan jag vara en kopia av någon annan?

Huvudpersonen Kattarina Krasanposlk vaknar en dag och tar ett beslut om att hon inte ska ta sin dagliga medicin. Vad som händer ganska snart är att hon upptäcker att det liv hon trodde sig leva inte alls är vad det verkade vara. Hon trodde att hon var läkare, men ser sig själv nu som en intagen patient på en psykiatrisk klinik i Zürich. Kattarina bestämmer sig för att sluta med medicineringen helt för att lära känna sitt riktiga jag igen.

Författaren skriver en berättelse med flyt. Kapitlen är korta ibland och längre ibland. Ibland kan jag känna att vissa utdragna delar hade kunnat vara kortare för att inte störa läsningen. För övrigt är det en välskriven berättelse med en komplex karaktär som söker svar på aktuella förekommande frågor inom genren.


tisdag 22 oktober 2013

Anden i glaset - Ewa Christina Johansson

När Juni och den nyinflyttade tjejen Stella blir bjudna till Fanny, har Fanny bestämt sig för att de ska prova på Anden i glaset. Juni törs inte så hon väljer att hämta kakor och prata med hunden istället. Åskan smäller till, strömmen går och Stella är helt plötsligt försvunnen. Och på spelplanen, runt bokstaven C, är det någon som har ristat in en röd ring.

Gåtan kring Stellas försvinnande och spelplanen växer vidare och flickornas mod prövas allt hårdare. Många frågor får sitt svar. Det gäller bara att vara försiktig med sina frågor, man vet aldrig vad man får för svar...

måndag 21 oktober 2013

Rekviem - Lauren Oliver

Lauren Olivers dystopiska böcker är en favorit. Den sista och avslutande boken i Delirium-trilogin är nu här. Böckerna i serien är Delirium, Pandemonium och Rekviem. Jag har längtat efter den sista delen i serien och när den väl kom slukade jag den på en gång. Jag måste dock erkänna att jag fortfarande är i en fas där jag försöker samla mina tankar kring bokens innehåll.

Den första boken älskade jag, den andra tyckte jag om och den tredje boken känns faktiskt sådär. Känslan kommer också bland annat av att det är både Hana och Lena som får utrymme att berätta om samhället och livet. Jag hade gärna följt Lena och hennes tankar genom hela boken eftersom jag aldrig har varit så värst intresserad av Hana.

Det är helt enkelt så att berättelsen är bra, men den levererar inte fullt ut. Jämfört med andra serier i denna genre kämpar berättelsen för att hålla sig levande. Det finns idéer i de två första böckerna, en idé som överges till förmån för ett snabbt avslut. Vissa skulle kanske kalla detta för ett öppet slut. För mig är ett öppet slut ett slut som lämnar en med genomtänkta frågor, inte en massa tomhet och känlan av "var det allt?".

Jag tänker inte berätta mer om boken och dess innehåll. Det är kanske bäst att man får läsa den själv för att bilda sig sin egen uppfattning. Jag tycker inte att Rekviem är dålig, men den är inte heller lika bra som Delirium.
 

söndag 20 oktober 2013

Drama - Sylvia Day

Det känns som att mina inlägg blir allt glesare. Men det är ju inte så konstigt om jag tänker efter. Jag arbetar på heltid som lärare, studerar två kurser på halvfart, på distans, och jag har en familj. Det gäller att prioritera. Hur mycket jag än tycker om att skriva om böcker jag har läst eller tänker läsa så är det inte prio ett.

I helgen har läst och vilat. Jag har faktiskt läst en bra bok av Sylvia Day. Bokens titel heter Drama och det här är en bok som ges ut av Bookmark förlag. Det är lite sträckläsningsvarning över denna bok, som är en historisk roman med passion, drama, spänning och kärlek i en sofistikerad miljö.

Elizabeth Hawthorne var kär i Marcus Ashford. De skulle gifta sig och hon trodde att livet inte kunde bli bättre. Inte anade Elizabeth att hennes värld var på väg att falla sönder. När hon, en sen kväll, ska söka upp sin fästman, Marcus, upptäcker hon honom med en annan. Förtvivlad lämnar hon Marcus och gifter sig med Lord Hawthorne. Även om hon inte älskade Lord Hawthorne lika mycket som hon älskade Marcus, kände hon att hon fick ett tryggt liv som hon var nöjd med.

Men ödet ville annat. Elizabeths man blir dödad och efterlämnar en dagbok som många vill komma åt. En av de intresserade personerna är Marcus som arbetar som spion. Marcus har aldrig glömt eller förlåtit Elizabeth för att hon lämnade honom och nu möts dem igen för att Marcus ska beskydda Elizabeth. Elizabeth vill inte ha skydd av den mest förföriska mannen hon någonsin känt. Det är otänkbart och oemotståndligt.

Drama är en spännande berättelse om intriger, mystik, agenter, passion och kärlek. Vi får följa Marcus Ashford, earlen av Westfield, som också är agent. Lady Elizabeth Hawthorne är den som krossade hans hjärta. Det är non stop action hela tiden; hemligheter som avslöjas, mordförsök, eventuell kidnappning, farlig drama och en öm kärlekshistoria är vad författaren bjuder på. Läsaren dras in en berättelse med ett behagligt flyt och med karaktärer som känns äkta.

onsdag 16 oktober 2013

Lära engelska på internet - Maria Estling Vannestål

Maria Estling Vannestål har skrivit boken Lära engelska på internet som jag tycker är en intressant bok om hur digitala medier kan göra undervisningen mer varierad, individanpassad och verklighetsanknuten. På bokens webbplats finns också länkar och övningar att arbeta med.

Boken är praktiskt inriktad och fokuserar på användningen av enkel teknik utan krav på avancerade datorer eller datorkunskaper. På så sätt når bokens innehåll ut till de lärare som inte använt datorer alls eller mycket lite i sin språkundervisning. Som lärare få du en mängd idéer för hur du kan göra i din undervisning, som till exempel språkträning, nätbaserad kommunikation, skapande och publicering med hjälp av datorn.

Boken riktar sig till blivande och verksamma lärare i språk, framförallt i engelska, i grundskola och gymnasium.

 

måndag 14 oktober 2013

Inkludering och måluppfyllelse - en sammanfattning

För en tid sedan skrev jag om boken Inkludering och måluppfyllelse av Persson & Persson. Nu har jag gjort en kort sammanfattning av boken som jag tänkte dela med mig.
 
 

 

söndag 6 oktober 2013

Gästinlägg av Carina Hult, författaren till boken "Glädjedroppar, med en besk smak av fördomar"

Ja, vilka fördomar har vi egentligen om varandra? Vi tar ett stort runt bord, och sätter oss ner runt det och möter varandra. Där lägger vi upp våra fördomar på bordet, bildligt alltså, kanhända skulle det finnas mängder av dom. Jag önskar då mycket hellre att vi använder det stora runda bordet för en plats att mötas och lägga upp våra goda ord om och inför varandra. I stället för ordet fördomar väljer vi ordet förståelse och redan här har vi valt ett annat sätt att se på varandra.

Jag tror att många av oss människor bär omkring på en rädsla inför varandra och våra olikheter. Vi skulle kunna använda våra olikheter för att lära oss av varandra. Tänk om alla människor hette Carina, var 1.73 cm lång på jorden, brunhårig och låghalt! Vad skulle jag prata med alla dom Carinorna om, när vi ganska snabbt hade berört ämnen som feminism, hårfärg och benlängdhet? Vi är inte stöpta i samma form utan alla människor som vandrar på jorden är unika och bär på olika inre förmågor och kvalitéer. Väljer vi att se dom hos varandra, stärker vi hela mänskligheten. Jag tror att vi behöver börja med oss själva, du och jag, och verkligen titta inifrån hur vi väljer att bemöta andra människor. Glädjedropparna finns där, det gäller för mig att sprida dom till så många jag kan, även till mig själv.

Det är lätt att välja att gömma sig framför våra skärmar, I-phone, hemmadator och Facebook, vi kan skicka styrka, kraft och kärlek den vägen också, men vad går upp mot att titta rakt in i en annan människas vänliga ögon och att få känna den värmande kramen när vi som mest behöver den, eller den mjuka klappen på kinden? För mig är det mötet, kramen och klappen som känns mest i mitt inre när jag vågar titta ut från skärmen och möta den verkliga människan. Såsom just den är, med sitt inre värde och vänliga ord. Om fallet inte skulle vara så, kan jag alltid välja förståelsen inför den människan och sedan följa livets stig vidare till nästa, med förhoppningen om att hos den kunna få och ge några härliga Glädjedroppar. Tack till dig som väljer att läsa boken, och tack alla ni andra också. Tacksamhet, ödmjukhet och kärlek kan bara bli större och öka i omfång om vi sänder ut det och visar det inför varandra. ❤❤❤

-------------------------------------------------------------------------------------------

Carina Hults bok - Glädjedroppar - har jag börjat läsa. På mitt nattduksbord ligger den, ett signerat exemplar av en fantastisk författare som har förmågan att skriva en bok som berör. En bok som handlar om hur snabba vi är med att döma andra människor utan att förstå vad som egentligen ligger bakom dessa människors beteenden.

Rekommenderas!