fredag 28 februari 2014

Jag läser en hel del...

...men hinner inte skriva om alla böcker jag läser. Så kan det vara ibland. Jag kan i alla fall berätta om tre bra böcker jag nyligen läst.

Fjärde riket - Maria Nygren
Den unga Blenda börjar i en ny skola mitt under höstterminen i nian. Hon ser det som en chans till förändring, att inte vara en enstöring utan vara den som alla lyssnar på. Men det finns redan en annan tjej som har makten i den nya skolan - Hedvig, tjejen som alla elever och lärare lyder. Det innebär att chanserna för Blenda är lika med noll.

När klassen ska göra ett grupparbete blir Blenda ihoptussad med LSD (Lena-Stina) och Penny, som tidigare har ingått i Blendas hov men är numera utfryst. Gruppuppgiften blir att redovisa hur Hitler kom till makten. Tjejerna får en idé. De ska försöka använda samma metoder som Hitler gjorde för att ta makten på skolan och från Hedvig. Sakta men säkert lyckas tjejerna vända eleverna och lärarna från Hedvigs makt och detta åstadkommer dem främst genom att förlöjliga Hedvig. Men när ska Blendas metoder sluta och när är målet nått?

Fjärde riket är en bra bok om maktspel och manipulation. Det är intressant att läsa om Blenda som tar över Hedvigs position i skolan och hur förblindad hon blir av den maktställning hon lyckas uppnå. Blenda, LSD och Penny kämpar för något som spårar ur totalt. Bokens händelseförlopp suger in läsaren och emellanåt kände jag mig tvungen att stanna upp i läsningen bara för att tänka att så här kan det inte vara på en högstadieskola, där varken lärarna eller rektorn har makt nog att stoppa tjejer som Hedvig eller Blenda.

Vill du veta mer om boken kan du lyssna på podcasten Allt vi säger är sant av Lisa Bjärbo och Per Bengtsson. Avsnitt 9, Skola, handlar bland annat om boken Fjärde riket.


Historien om Leon: Schindlers yngste arbetare - Leon Leyson
Det är inte ofta jag läser en bok som jag rekommenderar till alla jag träffar. Men det här är en sådan bok jag önskar att alla läser. Förmodligen är boken en av de sista biografierna om förintelsen, skriven av den yngsta personen på Oskar Schindlers berömda lista.

Leon var bara nio år gammal år 1939 när nazisterna invaderade Polen. Hans familj fick utstå en del svåra år, tvingas bort från sitt hem och nästan svälta ihjäl. Vändpunkten kom när Leons far fick ett jobb i Oskar Schindlers fabrik och i perioder därefter anställde Schindler resterande av familjemedlemmarna. Leon var då så liten att han fick stå på en trälåda för att kunna utföra sitt arbete. Men arbetet i Schindlers fabrik räddade familjen från en säker död i koncentrationslägren.

Leon skriver om sin barndom och om de fruktansvärda förhållandena. Han berättar en djup historia, en viktig memoar som är både hjärtskärande och inspirerande, något som jag inte kommer att glömma.


Kickstart med Ulrika: 7 kostprogram till ett lättare liv - Ulrika Davidsson
Jag känner att jag behöver en rejäl kickstart för att gå ner i vikt, men det är så svårt att välja en bok, eller en metod, som passar och hålla sig till den. För ett tag sedan läste jag om 5:2 dieten, men släppte tanken på den ganska snart. Nu bläddrar jag i Ulrika Davidssons bok Kickstart och tänker spontant att det här borde inte vara svårt att följa. Tanken med boken är att man ska göra en rivstart inför "beach 2014", en fest eller för sitt eget välbefinnande. En sådan rivstart kombinerad med träning ger bättre kondition och helt klart färre kilon att släpa runt på. Det gäller bara att man bestämmer sig, börjar röra på sig och varierar kosten. Boken är en bra inspiration till detta!
 


måndag 24 februari 2014

Tre dagar, tre böcker...

Det tog mig tre dagar att läsa Crossfire-serien skriven av Sylvia Day. Efter den tredje boken så kan jag säga att jag inte blev direkt klokare på Gideon Cross eller Eva Tramell, två ytliga personer som verkligen saknar djup i sina liv, men som dras till varandra precis som Christian och Ana i Femtio nyanser-trilogin.

I Sylvia Days serie sker det alldeles för många missförstånd mellan Gideon och Eva, det förekommer en massa tråkiga upprepningar, karaktärerna har ingen humor, de kan inte prata om vardagliga saker, det finns bara gråt och mörka hemligheter. Så ja, jag är besviken. Jag trodde att serien skulle vara mycket bättre.
måndag 17 februari 2014

Nya läromedel för SFI-undervisningen

I juli 2013 skrev jag om Mot målet: Utbildning i svenska för invandrare 1. I fredags fick jag boken Mot målet: Utbildning i svenska för invandrare 2, även den skriven av Camilla Flom och Ola Ryen Söberg. Båda böckerna är ett heltäckande läromedel för SFI kurs B (A1/A2) och C (A2/A2+). I arbetet med läromedlet har författarna tänkt på att anpassa den efter kursplanen för utbildning i svenska för invandrare. Läromedlet täcker alla mål i kursplanen och bygger på språkinlärning genom aktivt språkutövande i olika sammanhang. Vardagsnära och realistiska situationer är delar i Mot målet 1 & 2 där textdelarna är koncentrerade till tre familjer; en svensk och en persisk familj samt filippinska Lydia som är gift med en svensk man.

Jag tycker om läromedel där både textdelen och övningsdelen finns tillgänglig i en bok, istället för två böcker som det oftast brukar vara. Att det också finns en webbplats till böckerna är ett stort plus. På webbplatsen www.motmalet.nu finns fler övningar till boken såsom grammatik, hörförståelse och ljud. En lärarhandledning ska finnas till böckerna enligt baksidestexten på läromedlet, men än så länge har jag inte sett den.

Ett annat läromedel som är rätt så ny är Svenska steg för steg av Monica Tanner Krantz, Inger Edvardsson och Agneta Westergren. Läromedlet utkom egentligen i oktober 2013, men jag har inte sett det tidigare så för mig är det helt nytt. Svenska steg för steg består av två böcker; lärobok och övningsbok och den vänder sig i första hand till vuxna kursdeltagare med kort skolbakgrund, inom SFI-undervisningen kurs B. Jag tror att boken kan passa nyanlända på motsvarande nivå inom andra skolformer. Läroboken är indelad i 15 kapitel med olika teman innehållande dialoger och texter om vardagssituationer. Till texterna finns det övningar som tränar uttal, grammatik, ordkunskap, läs- och hörförståelse samt samtals- och diskussionsövningar. Facit till övningsboken finns som pdf här, något som jag gillar skarpt. Det är inte ofta läromedelsförlagen bjuder på facit så att eleverna kan rätta själva.

 

söndag 16 februari 2014

Att bedöma elevers läsförståelse & Flipped Classroom...

... är två böcker jag har velat skriva om väldigt länge. Båda böckerna ges ut av Natur & Kultur.

Att bedöma elevers läsförståelse: en jämförelse mellan svenska och kanadensiska bedömningsdiskurser i grundskolans mellanår, skriven av Barbro Westlund, är en väldigt intressant avhandling med utgångspunkten svenska elevers sjunkande resultat i läsförståelse, enligt flera internationella kunskapsmätningar. Westlund visar i sin avhandling att lärarnas samtalsmönster i Sverige och Kanada skiljer sig åt. Skillnaderna finns också i vilket stöd lärarna ger eleverna i läsförståelse, hur de bedömer läsförståelse och vilket syfte den har. I slutkapitlet i avhandlingen diskuteras Lgr11 och dess betoning på elevers användning av strategier för läsförståelse.

Flipped Classroom - det omvända arbetssättet är skriven av gymnasieläraren Daniel Barker som arbetar på Norra Real i Stockholm. Han använder sig av modellen Flipped Classroom och föreläser om detta. Daniel Barker skriver i förordet att boken handlat inte om digitala verktyg, utan om elevers lärande och lärarens roll. Intresset för Flipped Classrom är stort nu och många lärare praktiserar metoden. Dock är det ingen mirakelmetod, men det är ett sätt för att lämna plats för eleverna på lektionerna. Boken Flipped Classroom är indelad i sex kapitel där Daniel Barker bland annat beskriver metoden, svarar på vanliga frågor och talar om hur Flipped Classroom kan genomföras i praktiken. Boken fungerar som en handbok i den konkreta klassrumssituationen.
 

 

Pappersstäder - John Green

Förr eller senare exploderar jag - så är titeln till John Greens älskade bok som nu blir film. Nu i denna, tidigare skrivna bok, Pappersstäder, hamnar vi i en värld av ledtrådar, tillsammans med Quentin, i sökandet efter den unga kvinnan Margo som har genomskådat pappersstaden Orlando.

Quentin Jacobsen har älskat Margo på avstånd hela sitt liv, ända sedan de var grannbarn och lekte tillsammans. En natt klättrar Margo tillbaka in i Quentins liv och ber honom följa med på en hämndaktion vilket Quentin inte tackar nej till. Dagen efter, i skolan, upptäcker Quentin att Margo har förvandlats till ett mysterium, att hon har försvunnit och att hon förväntar sig att Quentin ska hitta de ledtrådar som hon har lämnat efter sig. Men vem är egentligen Margo och stämmer den bild Quentin haft av henne egentligen?

En bra, spännande och fänglande bok av John Green. Rekommenderas!

5:2 dieten

Förmodligen är jag den sista personen inom bokvärlden som skriver om 5:2 dieten böcker. Men bättre sent än aldrig. Jag har nu tre böcker här som jag har tittat igenom. Alla tre böckerna handlar som sagt om 5:2 dieten, men de är skrivna utav olika personer, eller hälsoprofiler kanske jag kan kalla dem för. Jag kan inte säga vilken bok jag egentligen föredrar mest, utan det är en smaksak. Böckerna kompletterar varandra och är det så att du är intresserad av att börja med 5:2 dieten så kan jag rekommendera alla tre, vilka är:

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2: 100 kaloriberäknande recept - Ulrika Davidsson
Enligt baksidestexten har 5:2 dieten blivit väldigt populär samt att den är enkel att följa. Davidsson som är kostrådgivare och kokboksförfattare har själv testat 5:2 dieten. Hon var i början skeptisk och undrade om det verkligen var bra för kroppen att dra ner på kolhydraterna, men säger nu att många mår bra av en sådan kostplan. I sin kokbok skriver Ulrika Davidsson fakta om 5:2 dieten och delar med sig av olika recept. Vad jag tycker om med Davidssons bok om 5:2 dieten är att hon också skriver hur många kalorier varje rätt innehåller samt presenterar rätterna med bilder.

5:2 - dieten & korttidsfasta: så lyckas du! - Ola Lauritzson
Ola Lauritzon är ett namn jag känner igen med hans böcker om GI-metoden. Han arbetar som kostrådgivare, författare och föreläsare. Nu har han gett ut en bok om 5:2 dieten där han testar själv korttidsfasta i kombination med GI-metoden. Med hjälp av de slutsatser Lauritzson drar utav sin studie, skissar han på ett praktiskt program som borde passa de allra flesta. Efter de första 100 sidorna börjar Lauritzon presentera recept där han, precis som Ulrika Davidsson, talar om hur många kalorier varje rätt innehåller. Däremot finns det inga bilder med på rätterna. En sak som är till fördel för Lauritzsons bok är att han längst bak i boken också fått med en kaloritabell på olika livsmedel. Det uppskattas!

Allt om 5:2 dieten: 140 recept för snabb viktminskning och ett längre liv - Jacqueline Whiteheart
Jacqueline Whiteheart är ytterligare en person som har skrivit om 5:2 dieten. Hon är själv en entusiastisk följare av 5:2 dieten och säger att hennes bok är skriven för dig som inte har prövat 5:2 dieten tidigare och vill komma igång. Det låter lovande tycker jag. Men boken passar alldeles utmärkt för dig som redan följer dieten och behöver en nystart eller lite extra hjälp. Även Whiteheart delar med sig av recept och kaloritabeller, men vad hon har med i sin bok är också olika träningspass anpassad för att bränna så mycket kroppsfett som möjligt och som går hand i hand med 5:2 dieten.
 


 

fredag 14 februari 2014

Utvald (Matchad #3) - Ally Condie

Nu kan man läsa den tredje och sista delen i Ally Condies romantiska dystopi på svenska. De två första böckerna skrev jag om i mars 2013. Nu, nästan ett år senare, kommer några rader om sista delen som heter Utvald.

Medan de två första böckerna i serien liknande mer en kärleksroman, avviker den sista boken från ämnet lite grann. Merparten av romanen har att gära med politik och botemedel mot sjukdomen som sprids av Samfundet. Triangeldramat bleknar allt mer eftersom Xander inser att han måste släppa taget om Cassia, till Kys fördel.

Utvald är en tillfredsställande avslutning av Ally Condies trilogi. Författaren fokuserar på relationer och ger läsaren en slutgiltig bild av att samhället är uppbyggd i flera nyanser av grått; en vacker avslutning på en berättelse som verkar så verklig som den vi lever i idag.

 

Stjärnmärkt (Systrarna Cahill #2) - Jessica Spotswood

Efter att ha läst Farlig förmåga, den första boken i serien om systrarna Cahill, ville jag väldigt gärna läsa Stjärnmärkt också för att dyka tillbaka in i en mörk och förtryckande tidsålder förtrollad av profetian. Berättelsen är fängslande och spännande. Den tar vid några veckor efter att Cate har gått med i systraskapet. Cate saknar Finn och sina systrar oerhört mycket, men måste stanna kvar hos systrarna på grund av profetian som säger att en av tre systrar kommer att bli den mäktigaste häxan någonsin, den som störtar Broderskapets tyranni och banar väg för en magisk tidsålder.

Cate är en osjälvisk syster som börjar acceptera sitt öde. Hon tänker klokt, vilket en av hennes systrar, Maura, inte gör. Maura är svartsjuk och besatt av att vara den utvalde i profetian. På grund av detta skapar hennes handlingar en stor klyfta mellan de tre sytrarna Cahill.

Författaren Jessica Spotswood har höjt ribban i bok nummer två. Berättelsen är mer fängslande samtidigt som hon har gett en djupare beskrivning av karaktärerna. Den förtryckande världen i brödraskapets händer där kämpande, hungriga familjer blir alltmer rastlösa ger ett djup i berättelsen. Brödraskapet har en förtryckande makt och deras mål är jagandet av häxor att spärra in eller bränna på bål.

Hoppas den tredje boken kommer snart. Det är så tråkigt att behöva vänta nu när Stjärnmärkt slutade med en cliffhanger.
 

torsdag 13 februari 2014

16 rader - kanske den mest uppmärksammade boken 2013

Jag vill bara passa på att tala om att lärarhandledningen till Petter Alexis Askergrens bok, "16 rader", nu finns att ladda ner.

Lärarhandledningen tittar du här: 16 rader.

Mer om boken kan du läsa här: 16 rader.

 

onsdag 12 februari 2014

Fitness för ryttare - Sofia Nordgren & Jessica Holm

Min dotter älskar hästar och hon rider på fritiden. Det innebär att vi här hemma får läsa böcker som handlar om hästar och ridning en hel del. Nu senast har vi tittat igenom boken Fitness för ryttare, skriven av Sofia Nordgren och Jessica Holm.

Sofia Nordgren är före detta svensk championjockey i galopp och idag arbetar hon som träningsinstruktör. Jessica Holm är skribent med inriktning på träning, kost och hälsa. Tillsammans har de skrivit en bok med råd och tips om hur du ska göra för att må bra tillsammans med din häst. Kanske behöver du tips på stretchövningar, kostråd eller förberedelseknep för att slippa vara nervös inför en tävling. Författarna inspirerar dig utifrån sina egna erfarenheter och påpekar att ryttaren har ofta fokus på att hästen ska må bra, men hur mån är du om dig själv egentligen för att få mer energi och ork till ridningen?

 

måndag 10 februari 2014

Min son tipsar....

... om tre böcker som han vill att jag ska skriva om. Han har läst böckerna själv och tycker att andra också borde läsa dem.

Den första boken heter Hur du krossar en drakes hjärta av Cressida Cowell. Hicke Hiskelig får ett omöjligt uppdrag. I sökandet efter Kamikatzi hamnar Hicke i ett land där han bli en ofrivillig friare till Ful-Bulornas prinsessa Diva O'Fulia. Berättelsen är fartfylld med humor. Rekommenderas varmt av min son!

Två andra böcker som tipsas om är böckerna om Rolf - Rolf på fotboll och Rolf på en öde ö. Rolf påminner om en svensk Bellman som är väldigt nyfiken och vill ordna och fixa allt han ser. Olyckligtvis slutar det inte så bra alla gånger och Rolf måste ofta ta till flykten. Böckerna innehåller fina och roliga färgillustrationer. Textmängden är begränsad med enkla dialoger och korta meningar. De här böckerna läser min son för att han tycker att Rolf är rolig. Annars är böckerna i första hand tänkta för barn som behöver komma igång med sin läsning, har lässvårigheter eller är nyanlända. Till böckerna finns det också arbetsmaterial att ladda ner från Nypon förlags hemsida.
 

 

söndag 2 februari 2014

Böcker av Sylvia Day...

... har jag läst nu under helgen. En bok per dag då de är oerhört snabblästa. Tidigare på bloggen har jag skrivit om boken Drama av samma författare och nu har jag läst Älska och Synda. Berättelserna handlar om ett annat århundrade och det är ofta svårt att lägga ifrån sig böckerna när man väl börjat läsa. Däremot kan jag säga att när man väl läst en bok av Sylvia Day så vet man hur andra böcker skrivna utav henne slutar. Berättelserna är förutsägbara med en blandning av Jane Austen i kombination med 50 Shades.

Romanerna utspelar sig i historisk miljö om unga kvinnor som vågar leva och upptäcker sig själva. Det känns lite mycket harlequin över det hela, men trots det kan man inte låta bli att läsa boken från pärm till pärm. "Bara en sida till" tänkte jag hela tiden och till slut hade jag läst ut hela boken. Tycker du om historiska romaner och romantik så är dessa böcker definitivt något för dig!

Jag har läst böckerna i min iPad, så här kommer en bild på böckernas framsida så som dem ser ut i mitt "bibliotek".