torsdag 26 juni 2014

Gigantisk bokutförsäljning - passa på!

Massolit Förlagsgrupp anordnar just nu en gigantisk bokutförsäljning ute i Kungens kurva. En miljon böcker ska bort från deras lager och de säljer ut 800 titlar med upp till 80% rabatt. Barn- & ungdomsböcker, facklitteratur, kokböcker, romaner, deckare, trädgårdsböcker etc.


Priser:

1 bok 40:-
4 böcker 100:-
10 böcker 200:-

Plats: Decathlonhuset i Kungens kurva

Tidsperiod: 25 juni-13 Juli
Öppet: mån-fre 10-19, lör-sön 10-17

måndag 23 juni 2014

Det här sommarlovet ska ägnas åt läsning, läsning och läsning!

Känslan av att inte hinna läsa alla bra böcker är borta. Sommarlov innebär regelbunden bokläsning. Jag har några böcker i min iPad som jag har hunnit läsa denna sommar. Och tänk, än är inte sommarlovet slut! Yeey! Följande böcker har jag hunnit läsa:

En av oss: en berättelse om Norge - Åsne Seierstad
En stark och gripande bok om en ung man från Oslo, som låg bakom den största attacken på Norge i fredstid. Sedan 22 juli 2011 försöker Norge förstå vad som drev Breivik till att mörda oskyldiga människor. Åsne Seierstad berättar om en man som i många år försökt att passa in i samhällets ramar. Hon berättar också om de drabbade. Många som åkte glatt iväg till sommarlägret på Utoya, men bara några av dem skulle komma hem igen.

Jag heter inte Miriam - Majgull Axelsson
Familjen ska fira Miriams 85-årsdag. Miriam påstår att hon heter något annat och familjen tror att hon har blivit dement. Men Miriam bär på en hemlighet som hon tvingats bära på i nästan hela sitt liv, en hemlighet som bara hon känner till. När Miriam tar en promenad med sitt barnbarn berättar hon då om sitt förflutna, hur hon blev Miriam och vad det är för tatuering hon har på sin arm. Dåtid och nutid vävs ihop och blir en fantastisk berättelse om identitet och utanförskap.

Projekt Rosie - Graeme Simsion
Det här är en riktig underhållande feelgood-roman. Det är inte ofta jag läser såna, men nu blev det så ändå. Och det ångrar jag inte! Den 39-årige Don Tillman ska gifta sig, men han vet inte med vem. Trots att han ser bra ut så har han aldrig passat in i sociala sammanhang och han har svårt att få kontakt med kvinnor. Don startar Projekt Fru för att hitta den perfekta partnern, en som inte får rubba hans inrutade liv. Rosie Jarman är kvinnan som lyckas vända upp och ner på Dons tillvaro. Ju mer Don engagerar sig i Projekt Rosie, desto mer förstår han om sin trista tillvaro och att kärleken inte kan hittas med vetenskapliga tester.

Oceanen vid vägens slut - Neil Gaiman
En gripande, spännande och fängslande berättelse om en man som återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Hans undermedvetna har fört honom till en bondgård där familjen Hempstock bodde. Familjen Hempstock bestod då av Lettie, hennes mamma och hennes mormor. Nu finns de äldre kvinnorna kvar, men inte den elvaåriga Lettie som försvann. Mannen minns tillbaka när han som sjuåring fick en barnflicka som inte var mänsklig och han minns sådant som man inte vill minnas. Det här är en underbar bok om en stämningsfull barndomsskildring.söndag 22 juni 2014

Messi biografin - Guillem Balague

Den här boken har varit efterlängtad! Av mig, av min son och av två elever jag har i svenska. Boken har nu kommit och vi började läsa de första sidorna och vad upptäcker vi? Jo, boken är inte skriven i jag-form. Vad händer då? Jo, mina elever slutar läsa boken, men jag tar mig igenom den ändå. Jag tror dock att vi alla tänkte på boken Jag är Zlatan och byggde upp skyhöga förväntningar som raserades för att Messi biografin inte berättas i jag-form.

Egentligen behöver jag inte säga så mycket om boken. Är man fotbollsintresserad så vet man också vem Lionel Messi är. Jag är besviken på hur boken berättas eftersom Messi inte berättar något. Det är familjemedlemmar, tränare och andra fotbollsmänniskor som vittnar om Messis lugna temperament som har hjälpt honom att överleva och frodas. Kanske är boken värt att läsa nu när det är fotbolls-VM. Kommer Messi att visa sig vara en sensation i år också?

Lärarens retorik: om tal och samtal i läraryrket - Hans Gunnarson

Att stå inför en större grupp och tala och få allas uppmärksamhet är något många lärare kan tycka är pirrigt. När du väl står där och ser alla ansikten riktat mot dig kan det hända att du blir nervös och många olika tankar far genom huvudet; hur ska jag stå? Hur ska jag hålla mina händer? Vem ska jag titta på när jag pratar?
Som lärare står man varje dag och pratar inför individer, det kan vara till exempel i klassrummet, på möten med kollegor eller på föräldramöten. Boken Lärarens retorik: om tal och samtal i läraryrket av Hans Gunnarson erbjuder olika verktyg som kan användas av lärare utanför klassrummet, men även i klassrummet tillsammans med eleverna. Genom att ögna igenom innehållsförteckningen får läsaren en mycket god uppfattning om hur omfattande boken är. Konsten att finna det som övertygar är det första kapitlet vi ser när vi öppnar denna bok, vilket är en bra början på denna bok, eftersom det kapitlet också klargör vad retorik egentligen är. Den här boken hjälper dig att utveckla din egen förmåga att kommunicera och hjälper dig även att utveckla dina elevers förmåga att använda språket för att kunna ta ställning i samhället. Boken erbjuder även läsning om retorikens arbetsprocess vilket visar på hur man hittar fakta och argument samt hur man skapar en balanserad disposition.

Ska man hålla ett tal så ska man ha ett bra kroppsspråk, bra röst och ett bra uttal för att kunna fånga åhörarnas uppmärksamhet. Är du därför intresserad av retorik, eller ska hålla ett tal, då är den här boken något för dig. Retorikens tre grundpelare: logos, ethos och pathos är viktigt att ha kunskap om för att bli en utmärkt talare, intressera dina åhörare och fånga publikens uppmärksamhet. Mer om detta kan du läsa i Lärarens retorik.

Lärarens retorik är en värdefull grundbok som kan betraktas med en lärares och med en lärarutbildares ögon. Författaren Hans Gunnarson har sannerligen lyckats väl att orientera läsaren och förbereda denne för de utmaningar som retoriken utgör. Det finns mycket i bokens innehåll som kan direktanpassas till situationer man själv kan hamna i.

lördag 21 juni 2014

Alla tittar på Alfred - Johan Unenge

Nu har jag läst en alldeles underbar bok som jag måste tipsa er om! Jag börjar med att säga att många personer är inte bekväma med att stå i centrum och få uppmärksamhet medan andra tar det med en klackspark. Hur ska man bete sig egentligen och är det något man kan utveckla, bli bättre på eller är det en medfödd känsla som man aldrig kan bli av med?

I boken Alla tittar på Alfred får vi möta just Alfred som inte tycker om när man tittar på honom. Han krymper mer och mer för varje gång någon tittar på honom och hans föräldrar undrar "Hur liten kan en pojke bli egentligen?" Plötsligt en dag, när Alfred är på kalas, händer det något som gör att alla börjar skratta, inklusive Alfred. Vad händer då? Jo, Alfred börjar växa och växa. Och växa.

Resten får ni läsa själva tycker jag. Jag kan lova att ni kommer läsa den både en, två och kanske tre gånger om innan ni läser den för era barn. En underbar bok som jag rekommenderar starkt!

Det här är en fantastisk bilderbok av Johan Unenge som står för texten samt Maria Nilsson Thore som har gjort illustrationerna.
Recencerad av Bookis syster för Bookis litteraturblogg.

fredag 20 juni 2014

Marina - Carlos Ruiz Zafón

Marina av Carlos Ruiz Zafón är en berättelse som är välskriven, spännande och gotisk på samma gång. På många sätt liknar den John Greens Förr eller senare exploderar jag, men det finns en skönhet i Zafóns berättelse som Green inte kan mäta sig med.

Carlos Ruiz Zafóns böcker är en hit. Jag har tidigare läst Vindens skugga, Ängelns lek och Himlens fånge, så jag vågar nu påstå att Zafón är en av mina favoritförfattare. Därför blev jag så glad när jag läste att den här boken hade kommit på svenska.

Den här berättelsen handlar inte om De bortglömda böckernas gravkammare. Utan det är en helt annan berättelse om den femtonårige Oscar Drai, en internatskolestudent, som lever i en personlig kris. Av en händelse kommer han till ett gammalt hus i utkanten av Barcelona. Han kommer snart underfund med att huset tillhör Germán Blau, en gåtfull och gammal kostnär som bor i huset med sin dotter Marina. Oscar faller för Marina och de blir goda vänner. En dag upptäcker Oscar och Marina en mystisk kvinna som placerar en ros på en grav, präglad med en liten svart fjäril. De följer efter kvinnan genom de slingrande bakgatorna i Barcelona och på så sätt hamnar Oscar och Marina i en härva av mystik och tragedi som pågått i trettio år på grund av girighet och törst efter långt liv.

Marina är en bok som är avsedd att förtäras snabbt, festas på direkt för att inte bromsa läsningen av en fantastiskt bra och utmärkt berättelse. Zafóns berättarstil är vacker och språket bjuder på spänning, på gränsen till thriller. Det här är en bok jag verkligen rekommenderar, trots att slutet inte blev som jag ville att det skulle bli.

fredag 13 juni 2014

Gregor: Krigarens död (Krönikan om Underjord #5) - Suzanne Collins

Nu är den här! Boken om den sista striden i Underjord. I Gregor - Krigarens död, som kommer lagom till sommarlovet, försöker Gregors vänner hindra honom att läsa den sista profetian. Men Gregor hittar den ändå och i den står det att krigaren ska dö. Och är det inte Gregor själv som är krigaren?

Gregor slåss för sina vänner och för sin familj samtidigt som han måste knäcka en kod, hitta den mystiska prinsessan och få kontroll över sin mörka sida. Gregor måste också besegra den onde Bane.

Författaren, Suzanne Collins, har i den här boken lyckats knyta ihop alla lösa trådar med profetian och Gregor lyckats till slut komma hem igen till ovan jord. Tiden har inte stannat ovan jord, Gregor har missat skolan, han har inga vänner och han drömmer mardrömmar på grund av de krig han har fått utkämpa i Underjord. Men andra ord kan inte Gregor leva ett "normalt" liv igen. Lite trist slut måste jag erkänna, så jag kommer inte att sakna den här serien. Däremot tror jag att den passar bokslukare, oavsett ålder.
onsdag 11 juni 2014

Grejen med verb: grammatik som du aldrig sett den förut - Sara Lövestam

Nu så, svenskläraren i mig var bara tvungen att läsa denna bok. Språk är intressant och nu när Sara Lövestam presenterar och belyser det svenska språket med roliga exempel, i sin bok Grejen med verb, så tycker jag att det blir nördigt, men på ett roligt sätt. Språket levandegörs med exempel, bilder och med en skämtsam och kamratlig ton.

Jag tror att många, som inte är intresserade av grammatik, ändå kan tycka att den här boken är rolig och lärorik. Lövestam får läsaren med sig, även i de mest svåra delarna som rör verb med sitt rappa och underhållande språk.

Jag läser igenom boken väldigt snabbt, men känner nu så här i efterhand att det krävs en omläsning och längre pauser. Jag behöver förstå vara Sara Lövestam menar, inte när det gäller grammatiken, utan snarare förklaringen.

Vem vänder sig denna bok till? Jag vet inte! Kanske språkläraren, den grammatikintresserade eller någon som bara vill läsa en annorlunda bok om verb.onsdag 4 juni 2014

Ninja Timmy och resan till Sansoria - Henrik Tamm

Vilken succé den första boken blev om Ninja Timmy och hans kompisgäng. När den andra boken kom så ville min son ha den på en gång. Han tycker om Ninja Timmys fartfyllda och magiska värld.

I den här boken, Ninja Timmy och resan till Sansoria, får Ninja Timmy ett brev. Människorna i Sansoria behöver hjälp eftersom en förbannelse har drabbat ön. Lyckas ingen häva förbannelsen så kommer den att ödelägga hela världen. Ninja Timmy och hans gäng åker till Sansoria för att ta tag i problemet. Antingen lyckas dem eller så faller de själva under förbannelsens mörka kraft.

Henrik Tamm har skrivit och illustrerat boken om Ninja Timmy. Det är en otroligt fin bok med en bra äventyrsberättelse som passar utmärkt som högläsningsbok.