onsdag 27 maj 2015

Mistborn: Sista riket (Mistborn #1) - Brandon Sanderson

En tegelsten, det är vad jag vill säga om Brandon Sandersons Mistborn: Sista riket, som börjar med en gripande prolog. Läsarens uppmärksamhet riktas direkt till berättelsen och en hög förväntan gör att man vill läsa vidare..

Sista riket är en engagerande berättelse, en historia som berättas genom Vin och Kelsier. Båda är väl uppbyggda karaktärer och deras motiv är tydligt förklarat. Dessutom utvecklas Vin och Kelsiers karaktärer under historiens gång. Både Vin och Kelsier har allomantiska förmågor, det vill säga en rad magiska styrkor som de behöver bemästra för att lyckas störta Sista riket.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag den här boken helhjärtat. Älskar du att läsa fantasy med intressanta karaktärer och magiska krafter så tycker jag att den här boken är något för dig. Den har en rätt blandning av spänning och magisk realism för att du ska vilja läsa kommande böcker i trilogin.

lördag 23 maj 2015

Jojo Moyes läses på löpande band

Jojo Moyes har nu blivit en av mina favoritförfattare. Det började med att jag läste boken Livet efter dig - en helt underbar bok, men samtidigt väldigt sorglig. Det är så att man egentligen vet hur boken ska sluta, men man hoppas hela tiden på att ha fel. Jag kan berätta kort att berättelsen handlar om Lou Clark som får ett nytt jobb, efter att ha blivit uppsagd från sitt förra. Hennes nya jobb är att vara sällskap till den rullstolsbundne Will Traynor, en man som en gång i tiden ägnade sig åt extremsporter. Lou bestämmer sig till en början för att säga upp sig på grund av Wills attityd, men ganska snart dras hon in Wills liv och hon försöker och envisas om att få honom att välja livet. Det är en kärlekshistoria utöver det vanliga och hela berättelsen har satt sina spår hos mig.

Det är som sagt omöjligt att lägga ifrån sig Jojo Moyes böcker när man väl har börjat läsa dem. Förra veckan läste jag Sista brevet från din älskade. Jojo Moyes berättelser är lättlästa, men riktiga bladvändare! Sista brevet från din älskade är lite väl överromantiskt med en ouppklarad tråd som det nystas i. Jennifer vaknar upp från en bilolycka och minns fragment av sitt liv. Hon är hustru till en framgångsrik affärsman, men hon kan inte skaka av sig känslan av att något inte står rätt till. När hon börjar hitta kärleksbrev undangömda i huset så inser hon att det har funnits någon annan i hennes liv. Nutid och dåtid vävs samman genom en skickligt skildrad historia. Det är svårt att hålla tårarna borta och Moyes vet precis hur hon ska väcka mersmak för sina böcker.

Nästa Jojo Moys bok som jag läser nu är Etthundra mil. Det enda jag har i tankarna nu är att avsluta det här blogginlägget för att återvända till soffan och Moyes bok. Jag har inte hunnit läsa många kapitel i den här boken, men jag vet att jag inte kommer att bli besviken. Spänning och romantik är två huvudingredienser i Moyes böcker. Samtidigt är de snabblästa. Jag ska försöka komma ihåg att skriva om den här boken när jag väl läst ut den.


fredag 22 maj 2015

Leon (Herkulesserien #2) - Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Jag rekommenderar att du läser boken Zack först innan du börjar läsa Leon. Även om Leon är den fristående fortsättningen i Herkulesserien så förstår man karaktärerna bättre om man läser böckerna i ordning.

Leon handlar om en ung pojke som hittas mördad. Zack och hans kollegor kämpar med ledtrådar för att få fast den skyldige. Det blir inte lättare av att Zack inte kan hålla sig borta från droger för att klara av sitt jobb.

Det är högt tempo, en spännande handling och fantastiska karaktärer. En riktig bladvändare med andra ord som känns lite som en film. Gillar du action och spänning så är det här en bok för dig.

torsdag 21 maj 2015

Ensam på Mars - Andy Weir

Ensam på Mars är en hyllad science fiction-roman om en marsexpedition som går snett. Besättningen tvingas att evakuera och lämna planeten, men kvar blir Mark Watney som alla tror är död. Mark är inte död, men han har inte möjlighet att kommunicera med jorden. För att överleva är Mark humoristisk i sitt sätt att berätta. Han gör noggranna beräkningar av allt för att kunna överleva och det är spännande att få läsa om hans kämparanda.

Rymdhistorier och science fiction är inte riktigt min grej. Men jag blev positivt överraskad, även om jag tyckte att det var alldeles för mycket vetenskapliga termer. Författaren Andy Weir verkar kunnig på området vilket gör berättelsen mer spännande. Det är en underhållande bok och i november kommer den som film.

tisdag 19 maj 2015

De Underjordiska - Anette Skåhlberg & Katarina Dahlquist

Sagolikt Bokförlag presenterar De Underjordiska. Böckerna ingår i Gryningsserien, lättlästa kapitelböcker från 9 år. Själv har jag fått läsa bok nummer två, Underjordens förbannelse och bok nummer tre, Svittrornas märke.

Patrik får uppleva ett äventyr bland varelser som vi aldrig har hört talas om tidigare. Varelserna bor i Underjorden och de är inte de snällaste. Om inte Patrik vinner över dessa varelser så kommer han att bli fast i Underjorden för evigt.

Böckerna i serien De Underjordiska är mycket spännande böcker om övernaturliga väsen. Med ett lättläst språk har författarna lyckats skriva en berättelse som fångar sin läsare. Det är fantastiska lästräningsböcker om fotboll, äventyr, mod och utanförskap. Fantasy och sport fungerar ihop, det ser vi bevis på här!

Har du barn som är lässugna, som behöver lästräna, som tycker om att läsa om sport och övernaturliga väsen? Då är det här en bokserie för hen! De Underjordiska handlar om att aldrig ge upp och våga stå upp för det man tycker är rätt.


måndag 18 maj 2015

Nikkis dagbok - Rachel Renée Russell

Hej alla Nikki Maxwell fan! Jag vill härmed påminna om att Nikkis dagbok #3 och Nikkis dagbok #4 finns nu tillgänglig för läsning. Böckerna är som vanligt utformade som en dagbok med rikliga illustrationer. Självklart kommer också en filmversion av böckerna, men den ska produceras under 2016.

Nikki känner ni ju till sen tidigare om ni har läst bok #1 och bok #2 i serien. Om inte, så kan jag berätta att vi, i dagböckerna, får följa Nikki Maxwell som skildrar sitt liv och dess utmaningar. Det är roliga böcker som är skrivna i dagboksform så man känner att man läser en dagbok. Böckerna är tjocka, men lättlästa.

Vi får läsa om kärlek och spännande upplevelser. Jag kan också berätta att när man väl läst en bok så vill man att nästa bok i serien ska finnas tillgänglig på en gång för att få läsa vidare om Nikkis liv. Böckerna är underhållande och kan egentligen läsas av både barn och vuxna som önskar få sig ett gott skratt.


lördag 16 maj 2015

Boktips för barn

Jag tänkte med detta inlägg tipsa om två böcker som jag tror många barn tycker om och har väntat på. Jag vet i alla fall att min son har väntat på dessa böcker och han är jättenöjd nu när han äntligen får läsa dem.

Ninja Timmy och den vita apans hemlighet är skriven av Henrik Tamm. Människor och djur blandas i kampen mellan gott och ont. Det är fantasi och magi på hög nivå med otroligt fina illustrationer!

Dagbok för alla mina fans: Det långa loppet av Jeff Kinney. Greg och hans dagbok är en storfavorit bland många ungdomar. Eller förlåt.. jag menar förstås "loggbok". Utformningen av boken är lite speciell med linjerade sidor, illustrationer och ett typsnitt som ser ut som handskrivet. Det är en rolig bokserie och jag förstår varför min son uppskattar den så mycket.

fredag 15 maj 2015

Mörkrets demoner: Ondskan vaknar - Kami Garcia

En rätt så snabbläst bok är Kami Garcias bok, Mörkrets demoner. Kami Garcia är författaren bakom böckerna Beautiful Creatures, som ni kanske har hört talas om eller läst. Mörkrets demoner handlar om demonen Andras onda krafter. Andras försöker förstöra en grupp människor för att de inte ska kunna förenas. En förening av dessa människor innebär nämligen att Andras makt stoppas.

Kennedys mor är en medlem i Den svarta duvans legion, men blir dödad av Andras. Kennedy känner inte till Den svarta duvans legion och har därför svårt att tro att hon är nästa generation som ska ta över efter sin mor. Kennedys liv vänds upp och ner efter moderns död och efter att två snygga killar, Jared och Lukas, räddar henne från att bli dödad. Hon följer med Jared, Lukas och två andra medlemmar i Den svarta duvans legion för att leta efter ett vapen som deras förfäder har gömt. Vapnet är det enda sättet för ungdomarna att bli kvitt Andras en gång för alla.

Det bjuds på actionscener, övernaturliga väsen och kärlek. Kennedy är helt säker på att hon inte är en medlem i Den svarta duvans legion, men hon vill ändå hjälpa de andra ungdomarna. Kennedy och Jared utvecklar ett intresse för varandra och det verkar som att Lukas blir svartsjuk på dem, så lite kärlek bjuds det också på med andra ord.

Värt att nämna är att Mörkrets demoner: Ondskan vaknar är bok nummer ett. Det kommer att komma uppföljare till den här boken och förhoppningsvis har de mer att bjuda på. Jag hoppas att Kami Garcia inte gör oss besvikna.

Maze runner: I dödens stad - James Dashner

Den tredje boken i James Dashners serie Maze runner finns nu att läsa på svenska. Denna dystopiska bokserie har ju också blivit film. Ända sedan jag läste den första boken har den här serien blivit en av mina favoriter.

I dödens stad kan författaren hålla sin läsare genom hela berättelsen och göra sin värld verklig. Thomas har ingenting, inget vanligt liv, inga minnen, inga vänner. Världen ligger i ruiner, men Thomas vet att det finns annat där ute än bara labyrinten han överlevde. Han minns också så pass mycket och har förstått att han kämpar mot övermäktiga motståndare.

Thomas är en trovärdig karaktär och han reagerar på olika situationer precis som en vanlig människa. Han är inte överdrivet begåvad, men han begåvning skiljer ändå honom från en vanlig tonåring. Han utvecklas som person genom serien och är definitivt en av de minnesvärda personerna. Vad som är positivt med den här boken är att det händer saker hela tiden. Det negativa är att författaren skyndar fram avslutningen som hade kunnat vara lite längre.

Självklart lämnas vissa frågor obesvarade, vilket som sagt kan bero på den snabba avslutningen. Trots detta rekommenderar jag verkligen Maze runner serien. Jag tycker att den är fantastisk.

söndag 10 maj 2015

Enclave (Razorland #1) - Ann Aguirre

Ann Aguirres första bok i Razorland-trilogin har funnits ett tag på engelska och om två dagar kommer recensioner på den svenska översättningen. Själv köpte jag min bok i New York i april, men har inte hunnit ta mig an den först nu, på grund av studier. Nu när jag är klar med studierna så ägnas all min lediga tid åt att läsa.

Enclave, eller Enklav som boken heter på svenska, är den första boken i en trilogi för unga vuxna. Det är en kombination av en apokalyptisk värld, dystopi, zombier och romantik. Jag bör också varna för att boken slutar med en cliffhanger.

Jag erkänner att jag är svag för böcker som jämförs med Hungerspelen och det var också bland annat därför jag valde att läsa boken Enclave. Men ärligt talat så är den här berättelsen inte på något sätt lik Hungerspelen. Trots det är Enclave ganska bra läsning. Det finns en del att utforska mellan raderna eftersom allt inte förklaras tydligt. Ibland upplever jag också huvudpersonen Deuce som en förvirrad flicka, istället för någon stark. Hon saknar sympati, men kanske också för att hon lever i en värld som är mörk och farlig.

Sammanfattningsvis är det här en okej bok. Är du intresserad av kombinationen jag beskrev tidigare så tycker jag helt klart att du bör läsa den här boken. Läs den och bilda din egen uppfattning om den. Antingen älskar du den, hatar den eller tycker som jag; att det är en helt okej berättelse.

Bild lånad av Bokus.se

Mer om Razorland-trilogin kan du läsa här.

lördag 9 maj 2015

I ljusets makt (The Grisha #1) - Leigh Bardugo

Trilogier har blivit på modet. Nästan alla böcker som jag läser ges ut i trilogier. Det tycker jag är fantastiskt om det är en bra berättelse man får läsa. Däremot tycker jag att det är jättetrist eftersom böckerna utkommer sent på svenska.

I ljusets makt av Leigh Bardugo är den första boken i The Grisha-trilogin. Det är en berättelse om den unga flickan Alina Starkov som egentligen är en Grisha, men har sedan hon var liten undertryckt den makt hon egentligen besitter. Men när Alinas bästa vän är i fara väcks magin till liv igen. Alina förs till landets magiska elit där hon inte vet hon egentligen kan lita på. Skuggmästaren som är ond eller följa godheten inom sig.

Till en början förstod jag ingenting. Det tog mig några sidor för att komma in i berättelsen, förstå vad en Grisha är, vem Alina är och även Mal. Miljön upplevde jag också som rörig. Men när jag väl förstod, då kunde jag inte lägga ifrån mig den här boken. Det är en fantastisk fantasyberättelse inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. Språket, miljön, kulturen är ryskt och väldigt olik de böcker jag är van vid att läsa.

Rekommenderas varmt! Jag kan också nämna att del två utkommer på svenska i september 2015 och del tre i mars 2016.

fredag 8 maj 2015

Smokey Nelsons sista dagar - Catherine Mavrikakis

Det är ibland svårt att skriva om böcker som jag tycker är jättebra. Böcker som påverkar mig så pass mycket att jag knappt hittar ord för att beskriva dem. Smokey Nelsons sista dagar är en sådan bok. Den måste läsas och upplevas av läsaren. För det här är en bok som griper sina läsare, som får en att tänka många tankar om vad som kan vara grymt och vackert på en och samma gång.

Det är människoöden som tvinnas samman i den här boken. Liv förändras och Smokey Nelson är inte huvudpersonen i boken. Catherine Mavrikakis bok handlar egentligen inte om dödsstraff och avrättningar, utan om människor som är emot dödsstraff trots att deras liv har slagits i spillror av Smokey Nelsons brott.

Det här är en bok som får dig att sjunka djupt i fåtöljen, ta dig bort till människornas liv och deras tankar, människor som Smokey Nelson oåterkalleligen förändrade.

onsdag 6 maj 2015

Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald

Gripande berättelser får du ta del av i boken Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald. Stiftelsen Teskedsorden har samlat ihop människors personliga berättelser om ämnen som utmanar normer och fördomar.

Under året presenteras en berättelse i månaden på deras hemsida inteenframling.se om bland annat rasism, diskriminering och identitet. Inte en främling är också berättelser som kan användas i undervisningen för att läsa och prata om fördomar och normer. Det är berättelser som barn och vuxna kan känna igen sig i.